«Αλγο-βολταϊκά»: Μία Καινοτόμος Τεχνολογία της Enel που Συνδυάζει την Ηλεκτροπαραγωγή Από Φ/Β με την Καλλιέργεια Μικροφυκών

«Αλγο-βολταϊκά»: Μία Καινοτόμος Τεχνολογία της Enel που Συνδυάζει την Ηλεκτροπαραγωγή Από Φ/Β με την Καλλιέργεια Μικροφυκών
energia.gr
Τετ, 26 Μαΐου 2021 - 14:07

Η ιταλική εταιρεία ΑΠΕ, Enel Green Power, μέλος του Ομίλου Enel, συνεργάζεται με τον ιταλικό ερευνητικό οργανισμό ENEA στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου τεχνολογίας που συνδυάζει την παραγωγή ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά με την καλλιέργεια μικροάλγης. Όπως εξηγεί στο pv-magazine o επικεφαλής της μονάδας καινοτομίας

στην Enel Green Power, Nicola Rossi, η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση θα είναι επίγεια, η οποία είναι η συμβατική μορφή για συστήματα κλίμακας μονάδων κοινής ωφέλειας, ενώ η ενσωμάτωση της εγκατάστασης των φυκών της μικροάλγης έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην αλλάζει τη διάταξη της εγκατάστασης. «Η καλλιέργεια μικροάλγης θα πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα ειδικό σύστημα», προσθέτει.

Το καινοτόμο αυτό σχήμα στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της σύνδεσης με τη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση και στη μεγιστοποίηση των οφελών στην απόδοση της μικροάλγης. «Επί του παρόντος, δεν αναμένουμε διαφορές στη διάταξη των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και στις σχετικές υποστηρικτικές δομές, σύμφωνα με την αγρο-φωτοβολταϊκή μας προσέγγιση, η οποία στοχεύει στην προσαρμογή της γεωργίας στην υπάρχουσα διάταξη των φωτοβολταϊκών μονάδων προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», εξηγεί ο Rossi.

Το πιλοτικό έργο αναπτύσσεται στην πειραματική περιοχή Enea-Portici, κοντά στη Νάπολη, καθώς ο στόχος της δοκιμής είναι να αξιολογήσει το συνδυασμό μεταξύ της παραγωγής ηλιακής ενέργειας και της παραγωγής μικροάλγης.

«Το μέγεθος των φωτοβολταϊκών θα είναι περίπου 7 kW και οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν με μονο- και δι-φασικά πάνελ», εξήγησε ο Rossi.

Όσον αφορά το είδος των φυκών που θα καλλιεργηθούν στην εγκατάσταση, πρόσθεσε ότι αυτά θα είναι προϊόντα υψηλής αξίας, όπως το Acutodesmus obliquus και το Nannochloropsis gaditana, που αμφότερα έχουν εμπορική αξία περίπου 150 € / kg ή η Haematococcus pluvialis, της οποίας η εμπορική αξία μπορεί να φτάσει τα 205 € / kg.

«Με αυτήν τη συμφωνία ξεκινάμε μια νέα πιθανή συνέργεια για την κοινή χρήση της γης που κατοχυρώσαμε μέσα από το εμπορικό σήμα ‘algovoltaic’ (αλγο-βολταϊκό), κάτι που είναι μια ιδανική ευκαιρία για τον τομέα των αγροτικών φωτοβολταϊκών, στον οποίο επενδύουμε σημαντικούς πόρους για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ιταλίας», δήλωσε ο Ezio Terzini, επικεφαλής του τμήματος φωτοβολταϊκών και έξυπνων συσκευών στο τμήμα τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της ENEA.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η Enel Green Power, με ανακοίνωση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, έκανε γνωστό ότι θα διενεργήσει ανάλυση κλιμάκωσης για εφαρμογές σε μεγάλες μονάδες φωτοβολταϊκών.