Ο Ρόλος των ΑΠΕ και των Αναδυόμενων Τεχνολογιών στον Περιορισμό της Ενεργειακής Φτώχειας

Ο Ρόλος των ΑΠΕ και των Αναδυόμενων Τεχνολογιών στον Περιορισμό της Ενεργειακής Φτώχειας
Του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 27 Μαΐου 2021 - 08:33

Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωνε τον περασμένο Οκτώβριο το στόχο της ανακαίνισης κτιρίων υπολόγιζε από τη μια πλευρά το «γερασμένο» κτιριακό απόθεμα της Ευρώπης και από την άλλη τα 34 εκατ. ανθρώπων που αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς θέρμανσης. Φυσικά η κλιματική αλλαγή έχει ήδη θέσει το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει η οικονομία τα επόμενα χρόνια, με την ενεργειακή μετάβαση να αποτελεί ένα δύσκολο σταυρόλεξο για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Απαιτείται μάλιστα ο τετραπλασιασμός, της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, έως το 2030, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

 

Η επίτευξη αυτού του στόχου, σύμφωνα με αναλυτές, θα αλλάξει ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα. Θα έχει αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο θα παράγεται η ενέργεια, το πώς θα θερμαίνονται τα σπίτια, αλλά και το πώς θα λειτουργούν οι βιομηχανίες. Ομάδες πολιτών και δήμοι σε πολλές περιοχές της Ευρώπης προσπαθούν να αξιοποιήσουν  τις νέες τεχνολογίες και να ιδρύσουν ενεργειακές κοινότητες. Αρκετές είναι οι επιτυχημένες περιπτώσεις ενεργειακών κοινοτήτων που έχουν εγκαταστήσει αιολικά και ηλιακά έργα, με απώτερο στόχο και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Στο energia.gr έχουμε αναδείξει ένα μεγάλο αριθμό τέτοιων πρωτοβουλιών και στη χώρα μας.

Η ενεργειακή φτώχεια αναδεικνύεται σε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, περισσότεροι από 1,1 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Σε νέα ψηφιακή έκδοση του Ινστιτούτου Κτιρίων Μηδενικής Κατανάλωσης (INZEB), με τίτλο: «Fighting  Energy Poverty Through Innovation Challenges Opportunities and Solutions»,(Alain Aoun, Blockchain Leaders Dr. Sofia Natalia Boemi, AUTh Alice  Corovessi,  INZEB Barbora Greplova, Future Energy Foundation Panagiotis Karagiannis PhD, CLuBE), επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως «η ενεργειακή δημοκρατία είναι μια αναδυόμενη κοινωνική τάση. Ο εκδημοκρατισμός της ενέργειας προχωρά πέρα από την τεχνολογία και την ιδιοκτησία της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Περιλαμβάνει την πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες επικοινωνιών και την εκθετική ανάπτυξη των αναδυόμενων τεχνολογιών και τη μείωση του κόστους πολλών συμπληρωματικών τεχνολογιών όπως φωτοβολταϊκά συστήματα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας». Επιπλέον, γίνεται λόγος στο ρόλο των αναδυόμενων τεχνολογιών στην επίτευξη του περιορισμού του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες και η ανακαίνιση κατοικιών αποτελεί τη βασική λύση για την αντιμετώπισή της ενεργειακής φτώχειας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα τρία τέταρτα των κτιρίων της Ευρώπης είναι ενεργειακά μη αποδοτικά  με βάση τα σύγχρονα πρότυπα και πολλά θερμαίνονται, χρησιμοποιώντας ορυκτά καύσιμα. Είναι υπεύθυνα για περισσότερο από το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ε.Ε. και η ανακαίνιση τους αποτελεί βασικό μέρος των σχεδίων της Ε.Ε. για επίτευξη μηδενικών εκπομπών, έως το 2050. Η Επιτροπή σχεδιάζει να διπλασιάσει τον ετήσιο ρυθμό ανακαίνισης κτιρίων, αναβαθμίζοντας 35 εκατομμύρια κτίρια, έως το 2030. Αξίζει να σημειωθεί, πως φέτος στη χώρα μας αυξήθηκαν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης (687.000), ένα στοιχείο που δείχνει την μεγέθυνση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας και στη χώρα μας.