Μνημόνιο συνεργασίας, με σκοπό τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίας στη Σύρο, υπέγραψαν χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, η Cisco και η ΟΝΕΧ

Η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίας στο νησί της Σύρου ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Cisco σε συνεργασία με την ONEX Neorion Shipyards. Στόχος του Κέντρου είναι να παρέχει στις επιχειρήσεις μια ευρεία σειρά τεχνολογικών εργαλείων για την ενίσχυση τόσο της οικονομικής όσο και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητάς τους. Στρατηγικής σημασίας χαρακτήρισε τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίας ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι η πανδημία λειτούργησε ως ψηφιακός επιταχυντής για τη χώρα μας.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των εταιρειών Cisco και ONEX Neorion Shipyards με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. «Η συνεργασία αυτή αποτελεί συνδυασμό της τεχνογνωσίας των Αμερικανών με τη ναυτική παράδοση της Ελλάδας. Μαζί μπορούμε να προωθήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα και την πρόοδο» σημείωσε κ. Πάιατ, ο οποίος αναφέρθηκε και στην πρόταση των ΗΠΑ στη χώρα μας για την κατασκευή αμερικανικών φρεγατών στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας για λογαριασμό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Από τη πλευρά του ο Αντώνης Τσιμπούκης, διευθύνων σύμβουλος Cisco, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «στο Κέντρο θα λειτουργήσει τμήμα εκπαίδευσης στις ψηφιακές δεξιότητες, υλοποιώντας το πρόγραμμα σπουδών NetAcad της Cisco, παρέχοντας διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις στους συμμετέχοντες. Ο ρόλος του προγράμματος είναι καίριος στη δυνατότητα reskilling ανθρώπων που θέλουν να αλλάξουν ειδικότητα, καλύπτοντας περιζήτητες θέσεις στον χώρο της τεχνολογίας».

Τέλος, ο Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ONEX, ανέφερε: «Η αποκέντρωση στην ανάπτυξη, η τεχνολογική και όχι μόνο γέφυρα μεταξύ Νοτίου Αιγαίου και Αμερικής, η ψηφιακή ενοποίηση των πλοίων με τις ακτές και τα λιμάνια και αυτών με τις υπόλοιπες υποδομές, δημιουργούν νησιά και κοινωνίες του μέλλοντος, καταργούν τις αποστάσεις, διευκολύνουν τη ζωή, βελτιώνουν το περιβάλλον και δημιουργούν ευελιξία στις επιλογές ζωής, για τους πολίτες του κόσμου».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")