Σε διαβούλευση θέτει ο ΔΑΠΕΕΠ τη Νέα Σύμβαση Εκπροσώπησης από τον Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου (Σ.Ε.Φο.Σ.Ε.Τε.Κ.), με το κείμενο της υφιστάμενης Σύμβασης Εκπροσώπησης να έχει αναμορφωθεί από τον Διαχειριστή, ώστε να είναι εναρμονισμένο με το Target Model το οποίο έχει τεθεί σε ισχύει από την 1η Νοεμβρίου 2020.

Θυμίζουμε ότι ο ΔΑΠΕΕΠ δυνάμει της υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/25512/883/20.03.2019 Υπουργικής Απόφασης, έχει οριστεί ως Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Η Διαβούλευση θα κρατήσει μέχρι την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 και οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις απόψεις τους στον ΔΑΠΕΕΠ, μέσω ηλεκτρονικής επιστολής στη διεύθυνση [email protected]

Σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 5 του Ν. 4414/2016 (ΦΕΚ Α’ 149), όπως ισχύει:

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από γνώμη της Ρ.Α.Ε., η οποία εκδίδεται μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, ορίζεται Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου (Φο.Σ.Ε.Τε.Κ.). Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι υποχρεώσεις, το πλαίσιο λειτουργίας του και οι χρεώσεις που επιβάλει ο Φο.Σ.Ε.Τε.Κ. για την παροχή των υπηρεσιών του στους κατόχους σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. οι οποίοι έχουν συνάψει Σ.Ε.Δ.Π., σε περίπτωση που αυτοί αδυνατούν να λάβουν τις υπηρεσίες αυτές από Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης. Η χρέωση που επιβάλλει ο Φο.Σ.Ε.Τε.Κ. στους κατόχους σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που κάνουν χρήση των υπηρεσιών του, προκύπτει στη βάση των ονομαστικών εσόδων από την ισοδύναμη συμμετοχή του εν λόγω σταθμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η εν λόγω χρέωση κλιμακώνεται και αυξάνεται με την εφαρμογή των όσων προβλέπονται στην παρ. 7. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο Φο.Σ.Ε.Τε.Κ. για την εκπροσώπηση των σταθμών της παρ. 19 του άρθρου 3.».

Κατ’ εξουσιοδότηση της ως άνω διάταξης, εκδόθηκε η υπουργική απόφαση υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/25512/883/20.03.2019 «Ορισμός του Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου (Φο.Σ.Ε.Τε.Κ.) και καθορισμός των υποχρεώσεων, του πλαισίου λειτουργίας του και των χρεώσεων που επιβάλει για την παροχή των υπηρεσιών του, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 5 του Ν. 4414/2016» (ΦΕΚ Β’1020), η οποία τροποποιήθηκε με την υπουργική απόφαση υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/48128/1580/28.05.2019 (ΦΕΚ Β’ 2027).

Δυνάμει της υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/25512/883/20.03.2019 Υπουργικής Απόφασης, ορίστηκε Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022, η εταιρεία με την επωνυμία «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ Α.Ε.», με διακριτικό τίτλο «Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π Α.Ε.».

Μετά τη θέση σε λειτουργία των Αγορών Ηλεκτρικής Ενέργειας του ν. 4425/2016 αναμορφώθηκε το κείμενο της υφιστάμενης Σύμβασης Εκπροσώπησης από τον Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου (Σ.Ε.Φο.Σ.Ε.Τε.Κ), έτσι ώστε να είναι εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό  μοντέλο στόχο (Target Model) που ισχύει από την 1η Νοεμβρίου 2020.

Κατόπιν των ανωτέρω, υποβάλλεται προς Διαβούλευση Σχέδιο της Νέας Σύμβασης Εκπροσώπησης από τον Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου (Σ.Ε.Φο.Σ.Ε.Τε.Κ), το οποίο και επισυνάπτεται στην παρούσα Ανακοίνωση.

Λήξη της παρούσας Διαβούλευσης: Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στη «ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.» με ηλεκτρονική επιστολή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Μπορείτε να κατεβάσετε το κείμενο της σύμβασης εδώ