Επιταχύνονται οι Διαδικασίες της Δίκαιης Μετάβασης – Ανατίθεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Επιταχύνονται οι Διαδικασίες της Δίκαιης Μετάβασης – Ανατίθεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Της Μάχης Τράτσα
Δευ, 31 Μαΐου 2021 - 08:13

Ανοίγει βήμα το ΥΠΕΝ για το σχέδιο δίκαιης μετάβασης των δύο ενεργειακών περιφερειών της χώρας, τη Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία, καθώς και των νησιών Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας υπέγραψε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος - με τη διαδικασία μέσω καταλόγου - στην εταιρεία SPEED Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε. προκειμένου να εκπονήσει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).  

Η εταιρεία έχει διορία έως την ερχόμενη Δευτέρα για την υποβολή προσφοράς, ενώ θα πρέπει εντός οκταμήνου, από την υπογραφή της σύμβασης, να εκπονήσει τη μελέτη.   

Η στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση θα εκτιμήσει τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να έχουν οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις και παρεμβάσεις που προβλέπονται να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κατά την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 στις δύο ενεργειακές περιφέρειες της χώρας και στα νησιά, μετά το σβήσιμο των μονάδων της ΔΕΗ.  

Επιπροσθέτως και με δεδομένο ότι, κατά την κατάρτιση της ΣΜΠΕ, ενδεχομένως να απαιτείται να ληφθούν υπόψη και τα σχετικά εδαφικά σχέδια (ΕΣΔΙΜ) τα οποία έχουν εκπονηθεί για όλες τις περιοχές, ο ανάδοχος υποχρεούται καταρχάς να εξετάσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους και να τις ενσωματώσει στη ΣΜΠΕ. Επίσης, θα  προσδιορίσει, θα εκτιμήσει και θα αξιολογήσει τις ενδεχόμενες σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον του επικαιροποιημένου Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ, Master Plan) των λιγνιτικών περιοχών, με ιδιαίτερη έμφαση στις προτάσεις του Σχεδίου στον τομέα του χωρικού σχεδιασμού, όπως αποτυπώνονται, κυρίως στους χάρτες προτεινόμενων χρήσεων γης. Επισημαίνεται ότι για την έγκριση του κάθε εθνικού Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απαραίτητο να εκδοθεί είτε η σχετική ΚΥΑ έγκρισης της ΣΜΠΕ, είτε η σχετική Απόφαση του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΕΝ σε συνέχεια του περιβαλλοντικού προελέγχου.

Στο αντικείμενο τoυ έργου περιλαμβάνονται:

- Η εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.).

- Η υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων και τεκμηριώσεων που θα απαιτηθούν από την αρμόδια αρχή.

- Η υποστήριξη για τη δημοσιοποίηση και τη διαβούλευση της ΣΜΠΕ, καθώς και η παρακολούθηση των διαβουλεύσεων, συλλέγοντας τα σχετικά συμπεράσματα/ αποτελέσματα.

- Υποστήριξη των εργασιών της Συντονιστικής Επιτροπής ΔΑΜ, όσον αφορά την εκπόνηση, διαβούλευση και έγκριση της ΣΜΠΕ.

- Η πρόταση για την προσθήκη στις Σ.Μ.Π.Ε. κατάλληλων δεικτών που να συνεισφέρουν στην παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, κατά την υλοποίηση του Προγράμματος.

- Η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης και των παρατηρήσεων που θα απαιτηθούν από την αρμόδια αρχή στη Σ.Μ.Π.Ε., καθώς και η καταγραφή των επιβαλλόμενων από την απόφαση έγκρισης της Σ.Μ.Π.Ε. τροποποιήσεων στο Πρόγραμμα.

Ειδικότερα, στη μελέτη θα πρέπει να προσδιοριστούν, να εκτιμηθούν και να αξιολογηθούν οι ενδεχόμενες σημαντικές επιπτώσεις (μόνιμες και προσωρινές, θετικές και αρνητικές) σε τομείς όπως η βιοποικιλότητα, ο πληθυσμός, η ανθρώπινη υγεία, η πανίδα, η χλωρίδα, το έδαφος, τα ύδατα, ο αέρας, οι κλιματικοί παράγοντες,  τα υλικά περιουσιακά στοιχεία, η πολιτιστική κληρονομιά συμπεριλαμβανομένης της αρχιτεκτονικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς, το τοπίο.  

Για την εκπόνηση του έργου, τίθενται σαφή χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης. Ειδικότερα, για το  προσχέδιο της Σ.Μ.Π.Ε. έως ένας  μήνας από την έναρξη της σύμβασης, για την  τελική έκθεση της Σ.Μ.Π.Ε., η οποία θα διαβιβασθεί για τελική έγκριση στην αρμόδια  Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ, έως δύο μήνες από την έναρξη της σύμβασης. Επίσης, εντός τεσσάρων μηνών θα πρέπει να ενσωματωθούν στη Σ.Μ.Π.Ε. τυχόν επισημάνσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου ενώ στους επόμενους τέσσερις μήνες θα πρέπει να περιληφθούν όλα τα επιπλέον στοιχεία που είναι πιθανόν να απαιτηθούν για την ενημέρωση του περιεχομένου της Σ.Μ.Π.Ε. από την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΝ, καθώς και η τελική έκθεση – αναφορά με όλες τις ενέργειες του αναδόχου κατά τη διάρκεια της σύμβασης.  

Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η αμοιβή του Αναδόχου για την υλοποίηση του έργου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεπεράσει το ποσό των 49.600 ευρώ (με ΦΠΑ).