H Γαλλία και η Γερμανία επιχειρούν να αποτρέψουν την υποχρεωτική διάσπαση των ενεργειακών τους επιχειρήσεων, παρουσιάζοντας μια κοινή πρωτοβουλία η οποία έχει στόχο να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στις υπό κρατικό έλεγχο αγορές ηλεκτρισμού των δύο χωρών.


H Γαλλία και η Γερμανία επιχειρούν να αποτρέψουν την υποχρεωτική διάσπαση των ενεργειακών τους επιχειρήσεων, παρουσιάζοντας μια κοινή πρωτοβουλία η οποία έχει στόχο να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στις υπό κρατικό έλεγχο αγορές ηλεκτρισμού των δύο χωρών.


Η πρόταση των δύο χωρών αποτελεί απάντηση σε σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προωθεί τον διαχωρισμό της παραγωγής και διανομής ενέργειας στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι ο ανεπαρκής ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών - μελών και η έλλειψη μίας ενιαίας ενεργειακής αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ενωση λειτουργεί ανασταλτικά στις επενδύσεις για τη δημιουργία νέων εργοστασίων και δικτύων, ενώ συντηρεί την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.


Η Ισπανία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία, οι οποίες έχουν ήδη υιοθετήσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται να αντιταχθούν στα γαλλογερμανικά σχέδια. Η πρόταση των δύο χωρών, η οποία στηρίζεται και από επτά ακόμη χώρες - μέλη, δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να διατηρούν τόσο εγκαταστάσεις παραγωγής όσο και δίκτυα διανομής, τα οποία ωστόσο υπόκεινται σε διαφορετικές διοικήσεις. Οπως επισημαίνουν η γαλλική και η γερμανική πλευρά, ο λειτουργικός αυτός διαχωρισμός εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση ανταγωνιστικών επιχειρήσεων στα εθνικά δίκτυα παραγωγής και διανομής ενέργειας.


«Πρόκειται για ένα βήμα που ενισχύει τον ανταγωνισμό», επισημαίνει η Κλόντια Κέμφερτ, Γερμανίδα οικονομολόγος και ειδική σύμβουλος της Κομισιόν. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι η Μεγάλη Βρετανία αναμένει τις τελικές προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών. «Είναι σαφές ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν θα υποστηρίξει μία λύση η οποία δεν εξασφαλίζει την πλήρη απελ/ευθέρωση της ενεργειακής αγοράς», όπως υπογράμμισε.


Από την πλευρά της Κομισιόν έχει αποσαφηνιστεί εδώ και καιρό ότι η προτιμώμενη λύση είναι αυτή του διαχωρισμού των διαδικασιών παραγωγής και διακίνησης. Παρόλα αυτά, εν μέσω ισχυρών αντιδράσεων, παρουσίασε μία σειρά από εναλλακτικές λύσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η λειτουργία ανεξάρτητων παρόχων οι οποίοι θα είχαν πρόσβαση και δυνατότητα επενδύσεων στα δίκτυα, προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.


Στην ενεργειακή αγορά της Γαλλίας, η Electricite de France διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Στη Γερμανία δραστηριοποιούνται τέσσερις μεγάλοι πάροχοι, οι RWE, ΕΟΝ, Vattenfall και EnBW, οι οποίες καλύπτουν τα τρία τέταρτα της εγχώρια παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Εκπρόσωπος του επιτρόπου για θέματα ενέργειας, δήλωσε ότι η Κομισιόν θα λάβει σοβαρά υπόψη τη γαλλογερμανική πρόταση. «Βασική προτεραιότητά μας είναι οι καταναλωτές να έχουν μεγαλύτερο δικαίωμα επιλογής και ενεργό ρόλο σε αυτή την αγορά. Το γεγονός αυτό θα επιφέρει μείωση των τιμών». Οι αρμόδιοι υπουργοί της Ε.Ε. θα συνεδριάσουν στις 28 Φεβρουαρίου προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

(δημοσιεύτηκε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ στις 2/2/2008)