Έκλεισε η Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ- Τι Είπαν Δένδιας - Τσαβούσογλου

Έκλεισε η Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ- Τι Είπαν Δένδιας - Τσαβούσογλου
energia.gr
Δευ, 31 Μαΐου 2021 - 13:52

Οριστικοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

«Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και αν αυτό καταστεί δυνατόν σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντησή τους.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, αλλά και των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, ανέφερε ο Νίκος Δένιδας και σημείωσε πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε, σημείωσε χαρακτηριστικά .

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαν επίσης, την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid 19, ώστε οι πολίτες των δύο χωρών μας που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ να μπορούν να επισκεφτούν τις χώρες μας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του και γενικά τις ελληνικές αρχές για τη θερμή υποδοχή που συνάντησε στη χώρα μας. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι στην τελευταία συνάντησή του με τον κ. Δένδια στην Άγκυρα "είχαμε συμφωνήσει να επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις για οικονομικά και εμπορικά ζητήματα".

Καταλήξαμε όπως είπε, "σε 25 σημεία συνεργασίας σε οικονομικά ζητήματα και χαιρόμαστε για την ύπαρξη θετικής πολιτικής βούλησης από πλευράς της Ελλάδος".

Επίσης ο κ. Τσαβούσογλου στάθηκε ιδιαίτερα στη συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης των εμβολιασμών στις δύο χώρες, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούν διαφορετικά εμβολιαστικά σκευάσματα, γεγονός που, όπως τόνισε, θα επηρεάσει πολύ θετικά τον τουρισμό.