ΑΓΕΤ Ηρακλής: Αντιμέτωπος με Υψηλό Ενεργειακό Κόστος - Προωθεί Μέτρα Βελτίωσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας και Αξιοποίησης ΑΠΕ

ΑΓΕΤ Ηρακλής: Αντιμέτωπος με Υψηλό Ενεργειακό Κόστος  - Προωθεί Μέτρα Βελτίωσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας και Αξιοποίησης ΑΠΕ
energia.gr
Δευ, 31 Μαΐου 2021 - 18:06

Στο πλαίσιο πρόσφατης συνέντευξης του στην εφημερίδα Καθημερινή, και μιλώντας στην αρμόδια συντάκτρια Χρύσα Λιάγγου, ο CEO της ιστορικής βιομηχανίας, κος Δημήτρης Χανής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο υψηλό ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζει η παραγωγή τσιμέντου και η πρόκληση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μέσω μιας ειδικα προσαρμοσμένης στρατηγικής

Σύμφωνα με τον Δημ. Χανή « η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο για τον όμιλο, καθώς γιορτάζουμε 110 χρόνια ιστορίας, σταθερής παρουσίας και επιτυχημένης πορείας στον κλάδο των δομικών υλικών». «Η περασμένη δεκαετία ήταν για τον όμιλό μας μια περίοδος μετασχηματισμού. Η κατάρρευση της ελληνικής κατασκευαστικής αγοράς, η μείωση της παραγωγικής μας δυναμικότητας και η αυξημένη εξάρτησή μας από τις εξαγωγές είναι μόνο κάποια από τα σημαντικά γεγονότα της περιόδου αυτής. Λάβαμε δύσκολες μα αναγκαίες αποφάσεις για τη βιωσιμότητά μας και επανήλθαμε σε τροχιά επιχειρηματικής ανάπτυξης και βελτιωμένης οικονομικής απόδοσης. Το 2019, η ΑΓΕΤ Ηρακλής παρουσίασε κερδοφορία για πρώτη φορά μετά 10 έτη. Στην τρέχουσα χρήση (2020) συνεχίστηκαν τα θετικά αποτελέσματα με περαιτέρω αύξηση των κερδών προ φόρων, που ανήλθαν σε 16,8 εκατ. ευρώ. Η διαχείριση δε της κρίσης της πανδημίας δεν μας αποσπά από τον συνολικό σχεδιασμό και τη συμμετοχή μας στην παγκόσμια αποστολή για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050».

Αναφορικά με το υψηλό ενεργειακό κόστος που εμπεριέχεται στην παραγωγή τσιμέντου ο CEO της ΑΓΕΤ Ηρακλής παρατηρεί: «Το ενεργειακό κόστος αποτελεί πάνω από το 70% του κόστους παραγωγής τσιμέντου και ως εκ τούτου η ανεξέλεγκτη αύξησή του δεν αποτελεί μόνο τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη του ομίλου και του κλάδου της τσιμεντοβιομηχανίας, αλλά ουσιαστικό κίνδυνο για την ελληνική βιομηχανία γενικότερα. Η βιομηχανία είναι η καρδιά της οικονομίας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μια ισχυρή ανταγωνιστική βιομηχανία ως δύναμη καινοτομίας, ανάπτυξης και εξωστρέφειας που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και ένα νέο μέλλον, πιο πράσινο, πιο «έξυπνο» και πιο βιώσιμο για όλους».

Η εκτόξευση των τιμών των ορυκτών καυσίμων, η υπέρογκη αύξηση της τιμής του CO2, η στρεβλή ολιγοπωλιακή διάρθρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και οι δυσκολίες μεγαλύτερης υποκατάστασης των ορυκτών καυσίμων από εναλλακτικά, εξαιτίας περιορισμένης διαλογής και επεξεργασίας μη ανακυκλώσιμων υλικών που οδηγούνται σε ταφή αλλά και καθυστερήσεων στις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί άμεσα την εξαγωγική δραστηριότητα της ΑΓΕΤ, καθώς στις γειτονικές χώρες οι ανταγωνιστές μας λειτουργούν με ευνοϊκότερους όρους. Ως εκ τούτου, είναι ανάγκη να υπάρξουν κίνητρα για επενδύσεις σε ΑΠΕ και ειδική ενεργειακή πολιτική για τη βιομηχανία και τον κλάδο των δομικών υλικών, που έχει αποκλειστεί από την αντιστάθμιση του κόστους εκπομπών CO2 του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τον κ. Δημ. Χανή, είναι «απαραίτητη επίσης η ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η κατάργηση επαχθών ρυθμιστικών χρεώσεων για τη βιομηχανία και η επέκταση διασυνδέσεων του ηλεκτρικού μας δικτύου με την Ευρώπη, ώστε να πάψει η χώρα μας να είναι ένα «νησί» υψηλού ενεργειακού κόστους. Χρειάζεται ακόμα άμεση και χωρίς χρονοτριβές υλοποίηση του ΕΣΔΑ με έμφαση στην ανακύκλωση στην πηγή αλλά και επιτακτικό στόχο την απαγόρευση ταφής απορριμμάτων και υπολειμμάτων επεξεργασίας τους».
 
Σε ότι αφορά την  κλιματική αλλαγή που είναι μία παγκόσμια πρόκληση  η στρατηγική που αναπτύσσει ο Όμιλος Ηρακλής, δεδομένου ότι είναι μία βιομηχανία υψηλών εκπομπών CO2, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μας πληροφορεί σχετικά ο CEO της ΑΓΕΤ: «η αντιμετώπιση του παγκόσμιου φαινομένου της κλιματικής αλλαγής αποτελεί για εμάς αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής στρατηγικής μας» παρατηρεί ο CEO της ΑΓΕΤ. «Πρωτοπορούμε στην εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας αξιοποιώντας αστικά και εμποροβιομηχανικά υπολείμματα αποβλήτων και παραπροϊόντα βιομηχανικών διεργασιών επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση πολύτιμων φυσικών πόρων, μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων (κάρβουνου και petcoke) στα εργοστάσια τσιμέντου και ορθολογική διαχείριση και εκτροπή από την ταφή υλικών που δύνανται να αξιοποιηθούν ενεργειακά. Κλαδιά που προέκυψαν ως καύσιμη ύλη από την πυρκαγιά στο Μάτι, όπως και αυτά που έριξε κάτω η «Μήδεια», αλλά και κλαδιά από το κλάδεμα των δήμων χρησιμοποιούνται ως δευτερογενές καύσιμο στην τσιμεντοβιομηχανία, τη στιγμή που θα οδηγούνταν πιθανότατα προς ταφή».

Το 2021 ως μέρος της άνω στρατηγικής η ΑΓΕΤ Ηρακλής σκοπεύει σε υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων από βιομάζα και εναλλακτικά καύσιμα στο ενεργειακό της μείγμα κατά 40% ως προς αυτή την κατεύθυνση. Τον Ιανουάριο του 2021 ο Όμιλος υλοποίησε και έθεσε σε λειτουργία μια πρωτοποριακή επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αξιοποίηση βιομάζας στην παραγωγή τσιμέντου στο εργοστάσιο Μηλακίου στην Εύβοια. Σε ετήσια βάση 75.000 τόνοι κλαδεμάτων και άλλης βιομάζας χρησιμοποιούνται πλέον ως εναλλακτικά καύσιμα –υποκαθιστώντας ορυκτά– μειώνοντας έτσι τις εκπομπές CO2 του εργοστασίου κατά 70.000 τόνους κάθε χρόνο.

Στο εργοστάσιο του Βόλου ολοκληρώθηκε εντός ένα περιβαλλοντικό επενδυτικό πρόγραμμα υποκατάστασης ορυκτών καυσίμων 2017-2020, συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ, και ήδη το διάστημα 2017-2019 επετεύχθη μείωση των εκπομπών CO2 από το ανά τόνο παραγόμενο τσιμέντο κατά 8,8%. Τέλος, στο πεδίο της αγοράς, ο Όμιλος εμπλούτισε πρόσφατα το προϊοντικό του χαρτοφυλάκιο με την πρώτη πράσινη σειρά σκυροδεμάτων που διατίθεται στην Ελλάδα, «Ecopact». Πρόκειται για μια καινοτόμο σειρά σκυροδεμάτων που παράγεται με 30% χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα σε σχέση με τα παραδοσιακά σκυροδέματα.