Η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών στη Γερμανία αυξήθηκε τον φετινό Απρίλιο κατά 619,4 MW, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύων της χώρας – κι αυτά, ενώ τον προηγούμενο μήνα η εγκατεστημένη ισχύς που προστέθηκε υπολογίζεται σε 548,6 MW

και τον Απρίλιο του 2020 είχαν προστεθεί 380 MW. Συνολικά για το πρώτο τετράμηνο του 2021 η νέα εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών ανέρχεται σε 2.054 MW, ενώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχαν προστεθεί 1.479.5 MW.

Όπως επισημαίνει το pv-magazine, από τις νέες προσθήκες τον Απρίλιο, τα 243 MW αφορούσαν φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν εκτός του διαγωνισμού για έργα που κυμαίνονται από 300 kW έως 10 MW. Έχει σημειωθεί έντονη μείωση φωτοβολταϊκών σε στέγες στην κατηγορία των 300 kW έως 750 kW που, πριν από τη μεταρρύθμιση του γερμανικού νόμου για τις ΑΠΕ που θεσπίστηκε στα τέλη του 2020, εδικαιούντο feed-in tariff, τα οποία έχουν πλέον συμπεριληφθεί στις κατηγορίες έργων που πρέπει να συμμετέχουν στις διαδικασίες κατάθεσης προσφορών.

Η αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύων της Γερμανίας ανέφερε επίσης ότι η νέα εγκατεστημένη ισχύς επίγειων συστημάτων μεγέθους έως 750 κιλοβάτ, για τα οποία δεν απαιτείται προσφορά, επίσης μειώθηκε, καταγράφοντας αύξηση μόλις 22,2 MW, την πιο αδύναμη μήνα μέχρι στιγμής φέτος.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς όλων των επιδοτούμενων φωτοβολταϊκών συστημάτων στη Γερμανία έφτασε τα 55,5 GW στα τέλη Απριλίου. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύων δημοσίευσε επίσης νέα ποσοστά αποζημίωσης που θα ξεκινήσουν να ισχύουν από τον Ιούνιο. Η μηνιαία μείωση των φ/β επιδοτήσεων παραμένει στο 1,4%, ενώ τα feed-in tariffs για συστήματα φ/β σε στέγες θα κυμαίνονται μεταξύ 0,0758 € / kWh και 0,0577 € / kWh, ανάλογα με το μέγεθος.