Με αφορμή το PowerSummit 2021 Electric Decade που διοργάνωσε η Eurelectric την προηγούμενη εβδομάδα, οι ειδικοί αναφέρονται στις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν καθώς ο χρόνος τρέχει. Η ηλεκτρική δεκαετία έχει ξεκινήσει και ήδη βρισκόμαστε στα πρόθυρα της πέμπτης βιομηχανικής επανάστασης. Μια επανάσταση που τροφοδοτείται από καθαρό ηλεκτρισμό χωρίς την χρήση άνθρακα στην εξίσωση. Μια επανάσταση που οδηγεί σε μεταφορές, κτίρια και βιομηχανίες καθαρών μηδενικών εκπομπών. Αλλά καμία βιώσιμη αλλαγή δεν επιτεύχθηκε ποτέ χωρίς μια σαφή στρατηγική.

Μια στρατηγική ηλεκτροδότησης είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να απελευθερώσουμε τους απαραίτητους μετασχηματισμούς για την ουδετερότητα του άνθρακα. Οι άνεμοι της αλλαγής φυσούν και για πρώτη φορά όλοι οι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις ζητούν το ίδιο πράγμα: μια αξιόπιστη και προσιτή μετάβαση καθαρής ενέργειας. Μια ολιστική στρατηγική ηλεκτροκίνησης, που συνδέει όλους τους τομείς που μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν άμεσα ή έμμεσα, πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα ενός μετασχηματισμού που απαιτεί πρωτοφανή ταχύτητα και κλίμακα.

Καθώς η ηλεκτρική δεκαετία ξεδιπλώνεται, θα πρέπει να επιτύχουμε όλο και πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης του άνθρακα. Αυτή η κίνηση προς το καθαρό μηδέν έχει μια θεμελιωδώς διαφορετική δυναμική από οποιαδήποτε προηγούμενη μετάβαση: καθοδηγείται από μια αίσθηση επείγοντος και νέες καταναλωτικές αξίες. Τι ρόλο θα διαδραματίσουν οι εταιρείες ηλεκτρισμού στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης; Πώς οι τεχνολογίες ουδέτερου άνθρακα θα ανοίξουν έναν βιώσιμο δρόμο; Μάθετε περισσότερα για τις μετα-τάσεις που θα εμφανιστούν καθ 'όλη τη διάρκεια της επόμενης «Ηλεκτρικής δεκαετίας»

Κανένας αγώνας δεν έχει κερδηθεί ποτέ χωρίς στρατηγική. Καθώς αγωνιζόμαστε συνεχώς για να απελευθερώσουμε τον άνθρακα από την οικονομία μας, απαιτείται επειγόντως μια στρατηγική ηλεκτροδότησης. Τι πρέπει να συνεπάγεται; Πρώτον, αποτελεσματική απο-ανθρακιοποίηση του συστήματος που δίνει προτεραιότητα στην άμεση ηλεκτροδότηση σε όλους τους τομείς και στην έμμεση ηλεκτροδότηση όπου αυτό δεν είναι εφικτό. Δεύτερον, είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση των καταναλωτών για την οδήγηση της ενεργειακής μετάβασης. Τρίτον, να προωθήσουμε την απαλλαγή από τον άνθρακα σε τομείς που χρησιμοποιούν ενέργεια, εκσυγχρονίζοντας το σύστημα ισχύος. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει επειγόντως να αναπτύξει και να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη «Στρατηγική Ηλεκτρισμού» για να ξεκλειδώσει το πλήρες δυναμικό μιας σημαντικής απορρόφησης καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή είναι η έκκληση στο επίκεντρο των συστάσεων πολιτικής της Eurelectric για μια ηλεκτρική δεκαετία που κυκλοφόρησε σήμερα, μαζί με μια ανάλυση για τα οφέλη που προκύπτουν από τη μαζική ηλεκτροδότηση.

Δείτε ολόκληρο το report της Eurelectric εδώ