Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto υπέγραψε 15ετή συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με τον ρωσικό ενεργειακό όμιλο Gazprom για να τεθεί σε ισχύ μόλις λήξει η υπάρχουσα συμφωνία του τον Σεπτέμβριο, όπως δήλωσε ο ίδιος σήμερα, Πέμπτη

Η Ουγγαρία, μία περίκλειστη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, έχει διαφοροποιήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, κατασκευάζοντας διασυνοριακές διασυνδέσεις με τους περισσότερους γείτονές της και εξασφαλίζοντας συμφωνίες φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης μιας με τη Shell (RDSa.L) μέσω λιμένα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κροατία.

Αν και η συμφωνία της Shell ήταν η πρώτη της με δυτικό προμηθευτή, η Ουγγαρία βασίστηκε στη Ρωσία για τις περισσότερες από τις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγού διά της Ουκρανίας. Αυτό θα αλλάξει με τα εγκαίνια ενός νέου αγωγού στα Βαλκάνια.

«Από τώρα και στο εξής έχουμε στη διάθεσή μας μια νέα διαδρομή αγοράς φυσικού αερίου ... η Ουγγαρία δεν θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο», δήλωσε ο Szijjarto σε βίντεο στη σελίδα του στο Facebook, προσθέτοντας ότι η σύνδεση στα σερβικά σύνορα της χώρας θα έχει τεθεί σε λειτουργία έως τον Οκτώβριο.

Ο Szijjarto δεν διευκρίνισε την ποσότητα που θα εισαγάγει η Ουγγαρία βάσει της νέας συμφωνίας ή της τιμής, προσθέτοντας μόνο ότι η τιμολόγηση θα είναι «ευέλικτη» και οι εταιρείες και στις δύο χώρες θα διαπραγματευτούν τις λεπτομέρειες. Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη για συμμετοχή σε σύνοδο κορυφής με αντικείμενο την ενέργεια, πρόσθεσε ότι είχε συμφωνήσει σε χωριστές συνομιλίες με την κρατική εταιρεία κατασκευής πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ρωσίας, Rosatom, ότι οι εργασίες για το νέο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουγγαρίας στο Paks θα επιταχυνθούν από το φθινόπωρο.

Η Ουγγρική Αρχή Ατομικής Ενέργειας έχει μέχρι τον Σεπτέμβριο περιθώριο να εγκρίνει την αίτηση άδειας που κατέθεσε η Paks 2 Zrt, η κρατική εταιρεία που κατασκευάζει το εργοστάσιο και ο Szijjarto δήλωσε ότι αναμένει από τη Rosatom να μπορέσει να ξεκινήσει την κατασκευή του το επόμενο έτος.

Η Ουγγαρία έχει συχνά επικριθεί από Δυτικούς εταίρους για την ευθυγράμμιση του ενεργειακού εφοδιασμού της με τη Ρωσία. Η ουγγρική κυβέρνηση απορρίπτει τέτοιες κατηγορίες, αναφέροντας ότι έχει ακολουθήσει όλες τις επιλογές για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Ο Szijjarto δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με γειτονικές χώρες για να πουλήσει το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας όταν ο πυρηνικός σταθμός Paks 2 συνδεθεί στο δίκτυο σε περίπου μια δεκαετία.