Μακρύς δρόμος για τις ρυπογόνες βιομηχανίες, η υδροηλεκτρική και αιολική ενέργεια του βορρά της Σουηδίας είναι έτοιμη να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα της χώρας καθώς προσελκύει τους κατασκευαστές χαμηλών εκπομπών και δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας για όσους θέλουν να τολμήσουν στο σκοτάδι και στο κρύο. Γνωστή διεθνώς για τους ταράνδους και την εκπληκτική θέα στα Βόρειο Σέλας, η περιοχή διαθέτει επίσης πλεόνασμα φθηνού,

ανανεώσιμου ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτείται από βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας υπό την πίεση των μετόχων και των ρυθμιστικών αρχών για να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι προγραμματισμένες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής μπαταριών χάλυβα και ηλεκτρικών οχημάτων χωρίς ορυκτά, θα ξεπεράσουν τα 1.000 δισεκατομμύρια κορώνες (120 δισεκατομμύρια δολάρια) την επόμενη δεκαετία, εκτιμά η υπουργός Οικονομικών Magdalena Andersson.

«Η δημιουργία θέσεων εργασίας από τον πράσινο μετασχηματισμό δεν είναι κάτι που θα συμβεί στο μέλλον, συμβαίνει τώρα στη Σουηδία», είπε σε παρουσίαση τον Μάιο.

Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι ένα σημαντικό μέρος του χάρτη πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.