Σε εφαρμογή θέτει η Άγκυρα τη συμφωνία ασφάλειας και συνεργασίας που είχε συνάψει το  2018 με την Παλαιστινιακή Αρχή, εξέλιξη που, όπως τονίζει σε άρθρο της η εφημερίδα «Εστία», αποτελεί προανάκρουσμα χάραξης ΑΟΖ με την Παλαιστίνη και, φυσικά, κατά τρόπο που καταπατά τα ελληνικά συμφέροντα κατά το προηγούμενο του τουρκολιβυκού συμφώνου. Αναλυτικά το άρθρο αναφέρει:

«ΕΙΧΑΝ  προηγθεί οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια για «ήσυχο» καλοκαίρι. Είχαν προηγηθεί οι χαριεντισμοί με τον Τσαβούσογλου στην Αθήνα και οι αμοιβαίες φιλοφρονήσεις. Μετά όμως συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα. Στο οποίο έσπευσε να μετάσχει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Εκεί τα πράγματα «ανετράπησαν». Η δεύτερη συμφωνία οριοθετήσεως ΑΟΖ που τεμαχίζει την ανατολική Μεσόγειο, κατά παράβασιν του γράμματος και του πνεύματος του Δικαίου της Θαλάσσης απεφασίσθη να τεθεί σε ισχύ. Πρόκειται για την συμφωνία με τους Παλαιστινίους. Που ακολουθεί το γνωστό τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και κατά τον χρόνο και κατά την «λογική». H λεγομένη συμφωνία ασφάλειας και συνεργασίας είχε υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας του Ερντογάν και της Παλαιστινιακής Αρχής το 2018. Με την κίνηση, του να τεθεί σε ισχύ έγινε το πρώτο βήμα για την εφαρμογή συμφωνίας οριοθετήσεως θαλασσίων ζωνών με τα παλαιστινιακα εδάφη. Όπως είχε γίνει και με την Λιβύη.  Το επιβεβαιώνει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίς Yeni Şafak. Η εφημερίς υποστηρίζει ότι αυτή η κίνησις στέλνει «σαφή μηνύματα στο Ισραήλ». Η πραγματικότης βεβαίως είναι ότι πρόκειται για μιαν επεκτατική κίνηση της Αγκύρας που περιπλέκει την κατάσταση, δημιουργώντας «σφήνα» στην οριοθέτηση ΑΟΖ που έχουν υπογράψει από τις αρχές της προηγουμένης δεκαετίας η Κύπρος με την Αίγυπτο.

Μάλιστα, ο τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζει την απόφαση «κρίσιμο βήμα» αναφέροντας ότι η «συμφωνία συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ της κυβερνήσεως της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβερνήσεως του κράτους της Παλαιστίνης που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και των παλαιστινιακών κυβερνήσεων το 2018, δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα και τέθηκε σε ισχύ». Υποστηρίζεται ακόμη ότι με την συμφωνία αυτή, άνοιξε μια νέα σελίδα μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης. Γίνεται μάλιστα (προφανώς για λόγους πολιτικής ορθότητος) αναφορά σε συνεργασία κατά της νομιμοποιήσεως εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, του λαθρεμπορίου πολιτιστικών και φυσικών αγαθών, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, του εμπορίου ανθρώπων, του λαθρεμπορίου μεταναστών και της παράνομης μεταναστεύσεως. Αυτό το τελευταίο σημείο είναι μάλλον κωμικό, δεδομένης της στάσεως της Τουρκίας που υποθάλπει παντοιοτρόπως την παράνομη μετανάστευση.

Ακόμη η συμφωνία αναφέρεται σε ανταλλαγή πληροφοριών και επιχειρησιακών τεχνικών κατά της τρομοκρατίας.

Σημαντικό είναι όμως, ότι η  συμφωνία ανοίγει τοτ δρόμο για τους Παλαιστίνιους αστυνομικούς, να εκπαιδεύονται στην ακαδημία αστυνομίας, της χωροφυλακής και της ακτοφυλακής στην Τουρκία.

Ωστόσο, τα πιο σημαντικά σημεία της συμφωνίας, είναι τα θέματα ασφαλείας στην θάλασσα. Στο άρθρο 7 της συμφωνίας, προβλέπεται η στενή συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων ακτοφυλακής των δύο οντοτήτων. Για τον σκοπό αυτό, υπογράφηκε ότι θα μπορούσαν να διεξάγονται δραστηριότητες όπως αμοιβαίες επισκέψεις, συναντήσεις υψηλού επιπέδου, τεχνικές συναντήσεις, ανταλλαγή προσωπικού στην έδρα πλοίων, αμοιβαίες επισκέψεις σε λιμάνια σε πλοία και κοινές ασκήσεις. Προκειμένου να διασφαλισθεί ο συντονισμός όλων αυτών των δραστηριοτήτων, απεφασίσθη ο διορισμός συμβούλων και αξιωματικών συνδέσμων και από τις δύο πλευρές».

 

 Οι ζώνες Τουρκίας και Παλαιστίνης (Λωρίδα της Γάζης) μπαίνουν σφήνα στις οριοθετημένες ΑΟΖ, Κύπρου – Αιγύπτου.