Επιμένει η Kυβέρνηση για την Eξομοίωση Φόρων στο Πετρέλαιο

Επιμένει η Kυβέρνηση για την Eξομοίωση Φόρων στο Πετρέλαιο
Του Προκόπη Χατζηνικολάου - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τρι, 5 Φεβρουαρίου 2008 - 00:24
Αποφασισμένη να εφαρμοσθεί η νομοθεσία που προβλέπει την εξομοίωση των Ειδικών Φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που στοχεύει στον περιορισμό του λαθρεμπορίου.


Αποφασισμένη να εφαρμοσθεί η νομοθεσία που προβλέπει την εξομοίωση των Ειδικών Φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που στοχεύει στον περιορισμό του λαθρεμπορίου. Μπορεί το μέτρο να μην είναι και το πιο εφαρμόσιμο, λόγων των δυσνόητων τύπων που το διέπουν, όμως κοινή είναι η εκτίμηση ότι σε αυτή τη φάση αποτελεί τη μόνη λύση για την πάταξη του λαθρεμπορίου.
Γι’ αυτό το υπουργείο είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην εφαρμογή του, παρά τις αντιδράσεις «ομάδων» που πιέζουν για να ανασταλλεί το μέτρο ακόμα και για να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, ο υφυπουργός Οικονομικών Αν. Μπέζας δείχνει αμετακίνητος και έχει δώσει μάλιστα εντολές να εκδοθούν όλες οι εγκύκλιοι και οι υπουργικές αποφάσεις για την ομαλή λειτουργία της νομοθεσίας.


Παράλληλα από προχθές υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών και μέλη της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών ενημερώνουν τους εμπλεκόμενους στη διάθεση και τη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης, για τη νέα διαδικασία, ενώ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν ημερίδες σε Θεσσαλονίκη και Κατερίνη.


Από τους επικριτές του μέτρου που θεσπίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή είναι ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών που ζητά να αναβληθεί και να εφαρμοσθεί ο νόμος τον Οκτώβριο του 2008.


Ο κλάδος της Εμπορίας με ανακοίνωσή του διαχωρίζει εντελώς τη θέση του από την προσπάθεια που θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου. Επισημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος η αγορά να μείνει από πετρέλαιο θέρμανσης στην αιχμή του χειμώνα.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι:


- είναι πολύ πιθανό να μην γίνονται παραδόσεις πετρελαίου θέρμανσης διότι η αγορά δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη διαδικασία,


- την ευθύνη θα φέρει 100% το υπουργείο Οικονομικών στην περίπτωση που η αγορά ή κάποιοι καταναλωτές ξεμείνουν από πετρέλαιο θέρμανσης στην αιχμή του χειμώνα την ευθύνη.


Από την άλλη πλευρά η Ομοσπονδία των Βενζινοπωλών που θα αναλάβει επί της ουσίας το δύσκολο έργο της διάθεσης του πετρελαίου στους καταναλωτές, δεδομένου ότι θα αγοράζει ακριβά και θα πουλάει φθηνά και εν συνεχεία θα τους επιστρέφεται το επιπλέον ποσό, δηλώνει έτοιμη (πλην ελάχιστων πρατηριούχων) και αποφασισμένη να συμβάλλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την πάταξη του λαθρεμπορίου.


Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών δύο αποφάσεις που προβλέπουν τη μετάταξη στην πρώτη κατηγορίας βιβλίων (από τη δεύτερη) των πρατηριούχων και των πωλητών πετρελαίου θέρμανσης.


Σύμφωνα με την απόφαση: Εντάσσονται στην πρώτη κατηγορία τήρησης βιβλίων του ΚΒΣ οι επιτηδευματίες εκμεταλλευτές πρατηρίου υγρών καυσίμων για την εμπορία πετρελαίου καθώς και οι επιτηδευματίες του μητρώου (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.) πωλητές πετρελαίου θέρμανσης για την εμπορία πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) θέρμανσης. Επί της ουσίας οι ανωτέρω επιτηδευματίες θα εκδίδουν την ειδική απόδειξη από τις 15 Φεβρουαρίου κατά τη λιανική πώληση πετρελαίου θέρμανσης, τιμολόγιο εφόσον πρόκειται για παράδειγμα για εταιρεία και απλή απόδειξη ταμειακής μηχανής για το πετρέλαιο κίνησης. Ταυτόχρονα απόφαση που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες θα προβλέπει την αλλαγή του Μοναδικού Συντελεστή Καθαρού Κέρδους (ΜΣΚΚ) για τους πρατηριούχους και τους πωλητές.


Σημειώνεται ότι από τις 15 Φεβρουαρίου οι πρατηριούχοι που επιθυμούν να πωλούν φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης στους καταναλωτές θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Διακινητών Πετρελαίου Θέρμανσης. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει ν’ αναζητούν την ανωτέρω αίτηση στο δικτυακό τόπο www.ifestos.mnec.gr. Οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ θα παραλαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο τα ηλεκτρονικά έντυπα αίτησης που θα συνοδεύεται από τα παρακάτω δικαιολογητικά:


α) Εγγραφο ταυτοποίησης των στοιχείων του υπόχρεου, (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο κ.λ.π.) για τα φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες ή για τους νομίμους εκπροσώπους μη φυσικών προσώπων.


β) Αδεια ή άδειες λειτουργίας της επιχείρησης σε ισχύ, ήτοι άδεια εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α΄ και ΣΤ΄ ή άδεια πωλητή ή μεταπωλητή πετρελαίου θέρμανσης ή άδεια λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων.


γ) Στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, ήτοι φωτοτυπία πρώτης σελίδας λογαριασμού ή βεβαίωση τραπέζης με τα στοιχεία του λογαριασμού, ή παραστατικά πιστωτικών ιδρυμάτων επ’ ονόματι της επιχείρησης, φυσικού ή νομικού προσώπου, όπως αυτή αναγράφεται στην άδεια λειτουργίας.