Κοντά στο 1,5 Δολάριο το Eυρώ

Το δολάριο επέστρεψε σε εντυπωσιακά μικρή απόσταση από το αρνητικό του ρεκόρ έναντι του ευρώ την περασμένη εβδομάδα, καθώς αυξήθηκαν οι ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ύφεση παρά τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed. Την Τετάρτη τα στοιχεία για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας ήταν μειωμένα σε σχέση με τις προσδοκίες, ενώ την Παρασκευή τα στοιχεία για την απασχόληση εμφάνισαν μείωση της εργασίας για πρώτη φορά για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσεράμισι ετών για τον μήνα Ιανουάριο.
Του Peter Garnham - FT
Τρι, 5 Φεβρουαρίου 2008 - 01:00


Το δολάριο επέστρεψε σε εντυπωσιακά μικρή απόσταση από το αρνητικό του ρεκόρ έναντι του ευρώ την περασμένη εβδομάδα, καθώς αυξήθηκαν οι ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ύφεση παρά τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed. Την Τετάρτη τα στοιχεία για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας ήταν μειωμένα σε σχέση με τις προσδοκίες, ενώ την Παρασκευή τα στοιχεία για την απασχόληση εμφάνισαν μείωση της εργασίας για πρώτη φορά για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσεράμισι ετών για τον μήνα Ιανουάριο. Εν τω μεταξύ, η Fed σε συνέχεια της έκτακτης μείωσης των κατά 75 μονάδων βάσης που πραγματοποίησε την προπερασμένη εβδομάδα, μείωσε περαιτέρω τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, στο 3%, την Τετάρτη.


Το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ στο 1,4952 δολ./ευρώ την Παρασκευή -μόλις λίγο πιο κάτω από το αρνητικό ρεκόρ που είχε εμφανίσει στο 1,4968 δολ./ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο. Επίσης, το δολάριο υποχώρησε έναντι του ελβετικού φράγκου κατά 1,3%, στο 1,0820 ελβετικό φράγκο/δολ. μέσα στην εβδομάδα, και έναντι του γεν κατά 0,4% στα 106,30 γεν/δολ. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι ένας λόγος για τον οποίο το δολάριο δεν υποχώρησε πιο έντονα μετά από τη μείωση κατά 125 μονάδων βάσης των αμερικανικών επιτοκίων κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο εβδομάδων ήταν λόγω του ότι μία σημαντικά μεγάλη μερίδα της αγοράς είχε την άποψη ότι τα άσχημα νέα από τις ΗΠΑ είχαν ήδη αποτιμηθεί στην αγορά.


Εντούτοις, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα στοιχεία αυτή τη φορά από την Ευρωζώνη τονίζουν την άβολη θέση στην οποία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει αποφασιστικά διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αναταραχής στις παγκόσμιες αγορές. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 3,2% μέσα στον Ιανουάριο, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών, ενώ υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι πωλήσεις λιανικής στη γερμανική αγορά. Το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του γεν κατά 0,5% στα 157,50 γεν/ευρώ μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και έναντι της στερλίνας κατά 1,6% στη 0,7525 στερλίνα/ευρώ.


Επίσης, η στερλίνα υποχώρησε έναντι του δολαρίου κατά 0,6% στο 1,97 δολ. μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, μετά από έρευνα που προτείνει την αύξηση του βιομηχανικού κλάδου, που τον Ιανουάριο σημείωσε σημαντική επιβράδυνση, φθάνοντας σε επίπεδο στασιμότητας και μετά την περαιτέρω αύξηση των αρνητικών στοιχείων από τον στεγαστικό κλάδο στη Βρετανία, εντείνοντας τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να προχωρήσει σε μείωση των βρετανικών επιτοκίων στη σύνοδο που θα πραγματοποιήσει μέσα στην εβδομάδα.

(δημοσιεύτηκε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ στις 4/2/2008)