Κάτι αρχίζει να κινείται στο μέτωπο των εξορύξεων, καθώς η διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τα Περιβαλλοντικά Σχέδια Δράσης (ΠΣΔ) για τις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Οικόπεδο 2» και «Ιόνιο» για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων

Η σχετική έγκριση άλλωστε είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη σεισμικών ερευνών στις δύο παραχωρήσεις καθώς στα ΠΣΔ (ΠΣΔ ή Environmental Action Plan - EAP) καταγράφονται με λεπτομέρειες όλα τα μέτρα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι το «Οικόπεδο 2» αφορά παραχώρηση στο Ιόνιο Πέλαγος, 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κέρκυρας, στην κοινοπραξία των ΕΛΠΕ (25%) και της Energean 75%, μετά την εξαγορά της Edison E&P και την απόκτηση του μεριδίου 50% που κατείχε η Total στην παραχώρηση.

Ανάδοχος στο μπλοκ «Ιόνιο» έχει ανακηρυχθεί η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ (50%) και η ισπανική Repsol (50%, operator). Η παραχώρηση βρίσκεται βόρεια της Κεφαλονιάς και δυτικά των νησιών Λευκάδας και Κέρκυρας.

Γεωπολιτικές ζώνες

Και οι δυο περιπτώσεις αυτές, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, «φαντάζουν» οι πιο ώριμες, καθώς πέρα από το ότι είχαν ολοκληρωμένα ΠΣΔ, δεν συνδέονται με «καυτές γεωπολιτικά» ζώνες, ενώ είναι σε μεγάλη απόσταση από την ξηρά. Άρα δεν υπάρχει θέμα πιθανής οπτικής ή άλλης όχλησης που ενδεχομένως να προξενούσε αντιδράσεις. Υπενθυμίζεται ότι για το «Οικόπεδο 2» η διορία για την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών είναι ο Μάρτιος του 2023, μετά το αίτημα 24μηνης παράτασης που είχε υποβάλει η Energean στην ΕΔΕΥ. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι άμεσα θα ξεκινήσει η σχετική προετοιμασία για τις σεισμικές έρευνες.

Στο μπλοκ «Ιόνιο» μένει να διαφανεί η τελική πρόθεση της Repsol, που ήδη έχει εκφράσει μια συνολική διάθεση αποχώρησης. Ήδη το έχει κάνει για τις χερσαίες παραχωρήσεις των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας.

Παράλληλα και τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε φάση μετασχηματισμού και βέβαια, όπως εκτιμάται στον κλάδο, αναμένουν τους «μεγάλους» παίκτες για να διαμορφώσουν στρατηγική για τις εξορύξεις.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")