Για πρώτη φορά μετά την έναρξη της διοργάνωσης, το 2008, με νέα ονόματα και ισχυρή εκπροσώπηση από τον χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης -που δεσπόζει το 2021 στις αποδόσεις του Χρηματιστηρίου- άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Παρασκευή 11 Ιουνίου το 10ο Greek Investment Forum της Νέας Υόρκης που διοργανώνει ο Όμιλος Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. (ΕΧΑΕ).Συνολικά εκπροσωπούνται 34 εισηγμένες από την υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση

 

και οι οποίες θα έχουν 45λεπτες διαδικτυακές (virtual) επαφές με πάνω από 70 επενδυτικά funds και περίπου 120 διαχειριστές κεφαλαίων στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, το «παρών» θα δώσουν με ξεχωριστές ομιλίες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Παράλληλα, σε επίπεδο κορυφής θα εκπροσωπηθούν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, που επίσης βρίσκονται στην αιχμή των εξελίξεων, είτε λόγω των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, είτε λόγω των διαδικασιών απαλλαγής από τα «τοξικά» των κόκκινων δανείων.

Το «παρών» θα δώσουν ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, ο CEO της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο CEO της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς και ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης. Επίσης, θα μιλήσει η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, ο επιτετραμμένος της πρεσβείας στην Αθήνα Ντέιβιντ Μπέργκερ και ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ Νίκος Χαντζηνικολάου.

Για πρώτη φορά σε τέτοιο road show θα συμμετάσχουν φέτος οι Quest Συμμετοχών, Epsilon Net και Entersoft, έχοντας επιτύχει μάλιστα έως τώρα πολλά κλεισμένα ραντεβού, με την τελευταία να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των εταιρειών με τα περισσότερα ραντεβού. Συνολικά, τα περισσότερα ραντεβού έως τώρα έχουν οι εταιρείες ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς Financial Holdings, Μytilineos, Alpha Bank, ΔΕΗ και Entersoft. Τα funds που δίνουν το «παρών» προέρχονται τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις ΗΠΑ, ενώ πολλά εξ αυτών είναι εκ των κορυφαίων του κόσμου, καθώς διαχειρίζονται τεράστια κεφάλαια σε διεθνές επίπεδο. Ήδη οι περισσότερες εισηγμένες έχουν την εικόνα αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, υπάρχει πληθώρα επιχειρηματικών εξελίξεων, εκδόσεις ομολογιακών αλλά και αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ η ελληνική οικονομία βρίσκεται εν αναμονή της μεγάλης επανεκκίνησης. Τη βεβαιότητα ότι η ελληνική οικονομία θα εξέλθει ισχυρότερη από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο 10ο επενδυτικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη. Το συνέδριο έγινε για δεύτερη συνεχή χρονιά διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας.

«Η μεγάλη διαφορά αυτή τη φορά», είπε ο υπουργός, «είναι ότι παρά την παραμένουσα αβεβαιότητα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση χάρη στα εξελισσόμενα προγράμματα εμβολιασμών και τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών».

Η πανδημία Covid-19, επεσήμανε, ήταν μεγάλο σοκ για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως και για την ελληνική. Ωστόσο, πρόσθεσε, μία σειρά θετικών δεικτών και οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία σημείωσε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ανθεκτικότητα και ότι εισέρχεται στον δρόμο της ανάκαμψης.

Οι θετικοί δείκτες και εξελίξεις, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, είναι ο καρπός μίας υπεύθυνης, καλά σχεδιασμένης και αποτελεσματικής εφαρμογής της στρατηγικής της κυβέρνησης, η οποία διαμορφώνει στέρεη βάση για την ανάκαμψη της οικονομίας. Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στην εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, προσαρμοσμένης στις απαιτήσεις της κρίσης, στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και στην ενίσχυση πολιτικών φιλικών στις επενδύσεις και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στους «ρεαλιστικούς αλλά φιλόδοξους μεσοπρόθεσμους στόχους» που έχει θέσει η κυβέρνηση, όπως την επίτευξη υψηλών και βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης από το 2021, την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022, την επίτευξη μονοψήφιων ποσοστών μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2022, την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας το 2022 και ικανοποιητικών αλλά ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων το 2023, καθώς και την επίτευξη επενδυτικής διαβάθμισης της ελληνικής οικονομίας το 2023.

Φ. Καραβίας: Κεντρικός ο ρόλος των τραπεζών

«Υπάρχουν δύο στοιχεία που ξεχωρίζουν σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης», σημείωσε ο κ. Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank, στο 10ο Greek Investment Forum της Νέας Υόρκης. «Το ένα είναι το μέγεθος των κεφαλαίων - χωρίς προηγούμενο, χωρίς την παραμικρή υπερβολή. Η δεύτερη είναι η απόφαση που ανακοίνωσε νωρίτερα η ελληνική κυβέρνηση να επιλέξει μια κατανομή που θα εμπλέκει σε μεγάλο βαθμό τον ιδιωτικό τομέα και θα αξιοποιεί κεφάλαια της Ε.Ε. με ιδιωτική χρηματοδότηση». «Με αυτόν τον τρόπο, τα δάνεια 13 δισ. ευρώ του Ταμείου πρόκειται να καταλήξουν ως εισφορά 30 δισ. στην οικονομία περιλαμβάνοντας όλες τις επενδύσεις και αντιμετωπίζοντας έτσι ένα βασικό ζήτημα της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή την ανάγκη κάλυψης μετά από μια δεκαετία αρνητικών ρυθμών σε επίπεδο επενδύσεων και εξάντληση παγίων κεφαλαίων. Σε αυτό το σχήμα, ο ρόλος των τραπεζών είναι κεντρικός», σημείωσε. Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να αναθέσει πλήρως σε τράπεζες και ελεγκτικές εταιρείες την επιλεξιμότητα των συμμετεχόντων στα έργα, την πιστοληπτική αξιολόγηση, την παρακολούθηση δανείων και τη διακυβέρνηση.

Π. Μυλωνάς: Μεγάλη ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης

Μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Παύλος Μυλωνάς, CΕΟ της Εθνικής Τράπεζας, μιλώντας στο 10ο Greek Investment Forum που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ τόνισε πως αν εφαρμοστούν οι κατάλληλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με τις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης, το αποτέλεσμα για τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ θα είναι πολλαπλάσιο. Ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει εντοπίσει, μέσω της έκθεσης Πισσαρίδη, τα βασικά πεδία στα οποία είναι απαραίτητο να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις τα επόμενα χρόνια. Όπως ο ίδιος επισήμανε, ενώ η Ελλάδα έχει ήδη υλοποιήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν και άλλες που είναι απαραίτητες για να αυξηθούν οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων. Το πρώτο πεδίο αφορά μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα. Ένα άλλο πολύ σημαντικό πεδίο σχετίζεται με τη «μαύρη οικονομία», ενώ η τρίτη αναγκαία μεταρρύθμιση αφορά στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα.

Χρ. Μεγάλου: Δάνεια 22-23 δισ. την περίοδο 2021-2025

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί με τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», διαβλέπει ο κ. Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς. Κατά την ομιλία του στο 10ο Greek Investment Forum της Νέας Υόρκης που διοργανώνει ο όμιλος Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο κ. Μεγάλου επισήμανε ότι το στόρι της ελληνικής οικονομίας, το οποίο προσελκύει τους επενδυτές είναι οι μακροοικονομικές προοπτικές, οι μεταρρυθμίσεις που έλαβαν χώρα και αυτές που θα ακολουθήσουν, καθώς επίσης και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που ήδη διαφαίνεται ότι θα επιτύχει η χώρα μας. «Για την περίοδο 2021-2024 σχεδιάζεται η εκταμίευση νέων δανείων της τάξης των 22-23 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τους πελάτες, εκ των οποίων το 75% προς επιχειρήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μεγάλου.

Β. Ψάλτης: Δραστική αλλαγή του status quο

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης υπογράμμισε τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται στη μεταπανδημική εποχή για την Ελλάδα, με ρυθμό ανάπτυξης άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, λόγω της αναθέρμανσης της εμπιστοσύνης των κεφαλαιαγορών και της βελτίωσης του επενδυτικού προφίλ της χώρας, χάρη στις αποφασιστικές παρεμβάσεις δημοσιονομικής πολιτικής και στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στο θέμα της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών. Πρόσθεσε, δε, ότι η εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και να οδηγήσει τον οικονομικό, τεχνολογικό και θεσμικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Όπως σημείωσε ο κ. Ψάλτης: «Το RRF διαφέρει από τα ευρωπαϊκά προγράμματα του παρελθόντος, πρώτον διότι η μελλοντική ανάπτυξη θα βασίζεται σε υψηλότερο ποσοστό επενδύσεων που θα υποστηρίζονται από πρόσθετη μόχλευση από το τραπεζικό σύστημα, και όχι στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης, και δεύτερον διότι στόχος είναι η δραστική αλλαγή της τρέχουσας διάρθρωσης της οικονομίας, ουσιαστικά η αντιστροφή του status quο».

 Από τη Ναυτεμπορική