Η Πολωνία θα Κλείσει το Belchatow -τον Πιο Ρυπογόνο Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας στην Ευρώπη- το 2036

Η Πολωνία θα Κλείσει το Belchatow -τον Πιο Ρυπογόνο Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας στην Ευρώπη- το 2036
energia.gr
Παρ, 11 Ιουνίου 2021 - 08:59

Η Πολωνία σκοπεύει να κλείσει το πιο ρυπογόνο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης έως τα τέλη του 2036, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που δημοσίευσαν οι τοπικές αρχές την Τρίτη, αφού η ενεργειακή ομάδα PGE (PGE.WA) ακύρωσε σχέδια για την ανάπτυξη ενός νέου ανθρακωρυχείου για να το υποστηρίξει.

Το έγγραφο, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αποτελεί μέρος της αίτησης της περιφέρειας του Λοτζ για υποστήριξη από το Ταμείο Μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να βοηθήσει τις περιφέρειες να αναλάβουν το κόστος της μετάβασης σε μια ουδέτερη για το κλίμα οικονομία.

Η PGE εγκατέλειψε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη ενός ανθρακωρυχείου λιγνίτη ανοιχτής κοιλότητας στο Zloczew για να τροφοδοτήσει το εργοστάσιο Belchatow καθώς διαπιστώθηκε ότι το έργο όταν θα ολοκληρωθεί θα ήταν ζημιογόνο, ανέφερε το έγγραφο.

Το Belchatow, του οποίου οι επιχειρήσεις αναμενόταν να επεκταθούν πέρα ​​από τη δεκαετία του 2030 μέσω του ορυχείου, θα κλείσει επίσης μεταξύ 2030 και 2036, ανέφερε το έγγραφο.
«Ο προγραμματισμός των ημερομηνιών κλεισίματος των μονάδων ισχύος του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Belchatow… (και) η εγκατάλειψη του σχεδίου εκμετάλλευσης του ορυχείου Zloczew είναι θεμελιώδους σημασίας για τον προγραμματισμό του μέλλοντος του συγκροτήματος Belchatow, των υπαλλήλων του και των κατοίκων αυτής της περιοχής», δληλωσε διευθύνων σύμβουλος Wojciech Dabrowski.