Χαλκιδική: Καθαρισμός στον Ποταμό Χαβρία από την ΑΝΑΚΕΜ-Απομακρύνθηκαν 500 Τόνοι Απόβλητα!

Χαλκιδική: Καθαρισμός στον Ποταμό Χαβρία από την ΑΝΑΚΕΜ-Απομακρύνθηκαν 500 Τόνοι Απόβλητα!
energia.gr
Παρ, 11 Ιουνίου 2021 - 10:17

Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε η ΑΝΑΚΕΜ για τον καθαρισμό του ποταμού Χαβρία, σε σημείο πλησίον της Ορμύλιας Χαλκιδικής, από Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ). Ήταν μια συμβολική, αλλά και ουσιαστική συνάμα δράση από το μεγαλύτερο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ, στην οποία συμμετείχαν και δεκάδες εθελοντές. Τα απόβλητα ήταν διάσπαρτα στα πρανή του ποταμού και αποτελούνταν από μπάζα με προσμίξεις από ξύλα, πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες κ.ο.κ.

Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος με την απόρριψη μπάζων από διάφορες εργασίες, είναι το γεγονός ότι στον εθελοντικό καθαρισμό του ποταμού Χαβρία, απομακρύνθηκαν 500 τόνοι απόβλητα που αποτελούνταν από μπάζα με προσμείξεις από ξύλα, πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες.

Μετά τη Χαλκιδική, ανάλογες συμβολικές δράσεις θα υλοποιήσει η ΑΝΑΚΕΜ και σε δύο προστατευόμενες περιοχές του Θερμαϊκού κόλπου ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000, συγκεκριμένα σε περιοχές του Δέλτα Αξιού και της λιμνοθάλασσας του Αγγελοχωρίου, αλλά και σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή, στους Λαχανόκηπους του δήμου Θεσσαλονίκης. Σημαντικοί αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια της ΑΝΑΚΕΜ είναι οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Αυτοδιοίκησης καθώς και τα μέλη εθελοντικών οργανώσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κάθε περιοχή.

 

Η ΑΝΑΚΕΜ αποτελεί ένα από τα πρώτα εγκεκριμένα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) και είναι ο υπεύθυνος φορέας για την εναλλακτική διαχείριση ΑΕΚΚ στην κεντρική Μακεδονία. Στο πλαίσιο του προγραμματισμού της για το τρέχον έτος, έχει εντάξει πιλοτικές δράσεις, οι οποίες αφορούν τον καθαρισμό χώρων ιστορικών αποθέσεων ΑΕΚΚ, που βρίσκονται σε προστατευόμενες ή ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές και στην επεξεργασία - ανακύκλωση των συλλεγόμενων μη επικίνδυνων ΑΕΚΚ.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με συμβεβλημένες μονάδες ανακύκλωσης ΑΕΚΚ και τους κατά τόπο δήμους και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή εθελοντών, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και εργασίες αποκλεισμού πρόσβασης στους χώρους καθαρισμού προς αποτροπή νέων αποθέσεων.