Η bp συμφώνησε να συμμετάσχει μαζί με την Statkraft και την Aker Offshore Wind σε μια κοινοπραξία που θα υποβάλει προσφορά για την ανάπτυξη εγκατάστασης υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Νορβηγία. Η συνεργασία - στην οποία η bp, η Statkraft και η Aker Offshore Wind κατέχουν η κάθε μία μερίδιο 33,3% - θα επιδιώξουν μια προσπάθεια ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην περιοχή Sørlige Nordsjø II (SN2).

Η ευνοϊκή τοποθεσία του SN2 παρέχει πρόσβαση εξαγωγής ενέργειας σε τοπικές και γειτονικές αγορές. Η κοινοπραξία σκοπεύει επίσης να διερευνήσει ευκαιρίες παροχής καθαρής ισχύος για ηλεκτροδότηση υπεράκτιων εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η κοινοπραξία θα συνεργαστεί με τοπικούς προμηθευτές, τροφοδοτώντας βιομηχανικές μονάδες από την υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας της Νορβηγίας και θα συμβάλει επίσης στη δημιουργία αξίας στη σκανδιναβική και ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Η κοινοπραξία συγκεντρώνει τις ισχυρές τεχνικές δεξιότητες και τη βαθιά εμπειρία των μεμονωμένων εταιρειών σε έργα υπεράκτιας ενέργειας, καλύπτοντας την πλήρη αλυσίδα αξίας από την ανάπτυξη έως την παράδοση της υπεράκτιας ανανεώσιμης ενέργειας στην αγορά.

Η bp έχει συμφέροντα στον υπεράκτιο αιολικό τομέα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο και μια μακροχρόνια χερσαία επιχείρηση αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ. Προσφέρει ισχυρή εμπειρία ανάπτυξης και λειτουργίας της Βόρειας Θάλασσας, διεθνείς δυνατότητες εμπορίας ενέργειας και ένα πειθαρχημένο οικονομικό πλαίσιο στη συνεργασία.

Ο Dev Sanyal, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της bp για το φυσικό αέριο και την ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε: «Η bp στοχεύει στην ανάπτυξη της επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κλίμακα και βλέπουμε μεγάλες ευκαιρίες στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. Έχουμε δεκαετίες υπεράκτιας εμπειρίας στη Βόρεια Θάλασσα και θα φέρουμε επίσης τις εκτεταμένες εμπορικές μας δυνατότητες και τις ισχυρές σχέσεις μας στην Ευρώπη. Σε συνεργασία με την Aker και τη Statkraft, πιστεύουμε ότι αυτή η κοινοπραξία θα είναι ιδανικά τοποθετημένη ώστε να αναπτύσσεται αποτελεσματικά και αποδοτικά και να παρέχει καθαρή ισχύ για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς και να ενισχύει τον εφοδιασμό στη Νορβηγία όταν χρειάζεται». 

«Σε συνδυασμό με την Aker και την Statkraft, πιστεύουμε ότι αυτή η κοινοπραξία θα βρίσκεται σε ιδανική θέση για αποτελεσματική και αποτελεσματική ανάπτυξη και παροχή καθαρής ισχύος για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς και για την ενίσχυση της προσφοράς στη Νορβηγία όταν χρειάζεται».

Dev Sanyal, εκτελεστικός αντιπρόεδρος φυσικού αερίου & ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, bp

Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, η τεχνογνωσία της Statkraft στη διαχείριση ενέργειας και η εμπειρία και η ικανότητά της στην ανάπτυξη και λειτουργία αιολικών πάρκων αποτελούν τα θεμέλια για την επιτυχία στην ανάπτυξη του SN2.

Ο Christian Rynning-Tønnesen, διευθύνων σύμβουλος της Statkraft, δήλωσε: «Έχουμε εκτεταμένη ικανότητα από την ανάπτυξη και τη λειτουργία της ξηράς αιολικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο και την εμπειρία σε σημαντικά έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Η ισχυρή ανάπτυξη, το μειωμένο κόστος της τεχνολογίας και η συμμετοχή βιομηχανικών και χρηματοοικονομικών παραγόντων δείχνουν όλοι τον αυξανόμενο ρόλο που θα διαδραματίσει η υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Ευρώπη. Η συνεργασία μας με την Aker και την bp θα δημιουργήσει σημαντική αξία και θα συμβάλει στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης. "

Η Aker φέρνει στο έργο τις γνώσεις και την τεχνογνωσία της από πέντε δεκαετίες σχεδιασμού και εκτέλεσης υπεράκτιων έργων στη Βόρεια Θάλασσα ως προμηθευτής, προγραμματιστής και χειριστής. Η Aker Horizons θα συνεργαστεί στενά με την κοινοπραξία σε θέματα όπως η στρατηγική και η χρηματοδότηση, και η συνεργασία θα επωφεληθεί επίσης από τις ευρείες δυνατότητες άλλων εταιρειών της Aker, συμπεριλαμβανομένων των Cognite και της Aker Solutions.

Ο Kristian Rokke, πρόεδρος της Aker Offshore Wind και διευθύνων σύμβουλος της Aker Horizons, πρόσθεσε: «Η συνεργασία μας έχει τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσει τη θέση της Νορβηγίας ως ενεργειακού έθνους και οι κοινές ικανότητες της κοινοπραξίας αποτελούν δομικά στοιχεία για να οδηγήσουν την ενεργειακή μετάβαση. Μαζί με τη Statkraft και την bp θα εργαστούμε για την ανάπτυξη της νορβηγικής υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας, τη μείωση των εκπομπών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. "

Με την ένταξη της bp στη νορβηγική κοινοπραξία, ενισχύεται επίσης η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ της Νορβηγίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.