GREEN ALARM στις Eλληνικές Βιομηχανίες για την Εκπομπή Ρύπων

Αν σας ξενίζει ο όρος «green alarm», δηλαδή «πράσινος συναγερμός» που βλέπετε στον τίτλο, να είστε σίγουροι ότι είναι ο πλέον χαρακτηριστικός για να αποδώσει τη νέα πραγματικότητα που βιώνουν οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, μετά το σχέδιο που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα η Κομισιόν για την προσπάθεια περαιτέρω μείωσης της εκπομπής ρύπων.
του Σωτήρη Χιωτάκη
Τρι, 5 Φεβρουαρίου 2008 - 06:51

Αν σας ξενίζει ο όρος «green alarm», δηλαδή «πράσινος συναγερμός» που βλέπετε στον τίτλο, να είστε σίγουροι ότι είναι ο πλέον χαρακτηριστικός για να αποδώσει τη νέα πραγματικότητα που βιώνουν οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, μετά το σχέδιο που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα η Κομισιόν για την προσπάθεια περαιτέρω μείωσης της εκπομπής ρύπων.

«Πράσινος» γιατί το θέμα είναι, προφανώς, περιβαλλοντικό, αλλά «πράσινος» και όχι… «κόκκινος», καθώς αναφερόμαστε σε κάτι που θα εφαρμοστεί από το 2013 και μετά. Δηλαδή όχι… αύριο, αλλά ούτε και πολύ μακριά από τώρα. Γι’ αυτό και όντως έχουμε συναγερμό, πόσο μάλλον που μπήκαμε στο 2008 και ακόμη οι εγχώριες βιομηχανίες δεν γνωρίζουν οριστικά –οι Βρυξέλλες δεν έχουν δεχθεί ως αξιόπιστη την αρχική κατανομή που έκανε το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ- πόσο τους επιτρέπεται να ρυπάνουν φέτος και πόσο θα επιβαρυνθούν τα κόστη τους ακριβώς από αυτές τις εκπομπές ρύπων!

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, όμως. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του σχεδίου που παρουσίασε η Κομισιόν; Με απλά λόγια, από το 2013 και μετά, για κάθε ρύπο που θα … φεύγει στον αέρα, οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού θα πρέπει να πληρώνουν δικαιώματα. Για δε τις υπόλοιπες βιομηχανίες της Ευρώπης, επειδή αυτές είναι εκτεθειμένες σε διεθνή ανταγωνισμό και δεν λειτουργούν υπό σχετικά προστατευτικές συνθήκες, θα υπάρξει σταδιακή μετάβαση σε ένα πιο αυστηρό καθεστώς από το ισχύον που θέλει τα κράτη-μέλη να μοιράζουν δωρεάν (free allocation) ένα όριο δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων και τις επιχειρήσεις να πληρώνουν μόνο σε περίπτωση υπέρβασης του συγκεκριμένου ορίου.

Μήπως, λοιπόν, ο συναγερμός που προκαλεί το νέο σύστημα (full auctioning είναι ο τεχνικός όρος, δηλαδή δημοπρασίες για όλα τα δικαιώματα) είναι, τελικά, κόκκινος για εταιρείες όπως η ΔΕΗ; Δυστυχώς, κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Με βάση την τελευταία κατανομή ρύπων, η ΔΕΗ έχει 52 εκατομμύρια έναντι 71 εκατομμυρίων συνολικά για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας.

 Με το σύστημα που ισχύει τώρα, η ΔΕΗ πλήρωσε για το 2005 γύρω στα 12 εκατ. ευρώ, το 2006 κάτι λιγότερο από 14 εκατ. ευρώ, ενώ για μέχρι πέρσι το 9μηνο είχε δώσει μόλις 5 εκατ. ευρώ. Ελεγχόμενα, για τα μεγέθη της, ποσά, ακριβώς λόγω του προστατευτικού καθεστώτος.

ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ

Μονάδες

Επαληθευμένες

εκπομπές 2006

Μονάδες

Επαληθευμένες

εκπομπές 2006

ΔΕΗ Αγ. Δημήτριος ………12,4*

ΔΕΗ Αλιβέρι ………….........1,1

ΔΕΗ Καρδιά ………………8,8

Τιτάν Αχαϊα ………..............1,1

ΔΕΗ Αμύνταιο ………….....5,1

ΔΕΗ Κομοτηνή …….............0,88

ΔΕΗ Μεγαλόπολη ………..5,1

ΔΕΗ Λινοπεράματα …...........0,87

ΔΕΗ Πτολεμαϊδα ………....3,8

ΔΕΗ Κερατσίνι ……….........0,85

ΔΕΗ Λαύριο ……………...3,5

ΛΑΡΚΟ ……………….......0,83

ΔΕΗ Μεγαλόπολη ΙΙ ……..3,4

ΔΕΗ Χανιά …………............0,70

Ηρακλής Βόλος …………..2,8

ΕΛΛ.ΠΕ Ηλεκτροπαραγωγική ……....................................0,60

Μότορ Οϊλ ………………..2,0

Χάλυψ ………………........0,54

Τιτάν Βοιωτία …………….2,0

ΔΕΗ Ρόδος ……………....0,53

ΔΕΗ Φλώρινα …………….1,7

Αλουμίνιον της Ελλάδος …………............................0,52

ΕΛΛ.ΠΕ. Ασπρόπυργος ….1,7

ΕΛΛ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης ………….............................0,40

Ηρακλής Τσιμέντα Χαλκίδας ……….1,7

ΔΕΗ Σητεία ……………………….........0,38

Ηρακλής ΙΙ ………………..1,4

ΔΕΗ Πτολεμαϊδα ………………….................0,28

Τιτάν Θεσσαλονίκη .....……1,1

ΕΛΠΕ πρώην Πετρόλα …………...................….....0,24

* Οι τιμές εκφράζουν εκατ. ρύπων.

 

  Αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα


Αν όμως είχαμε… 2013, η ΔΕΗ θα αναγκαζόταν να πληρώσει, με βάση το νέο σχέδιο της Κομισιόν κάπου 1,4 με 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο!!! Πώς είπατε; Απίστευτο; Ναι, αλλά είναι αληθινό, αν υπολογιστεί για κάθε εκπεμπόμενο ρύπο η τιμή των 25 με 30 ευρώ στο διεθνές χρηματιστήριο. Δηλαδή μία λογική τιμή…

Τι κάνουν για αυτό στη ΔΕΗ; Πριν τις ανακοινώσεις της Κομισιόν, η επίσημη στόχευση του μάνατζμεντ αναφερόταν σε μείωση, μέχρι το 2015, ανά παραγόμενη κιλοβατώρα του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 25%, του διοξειδίου του θείου (SO2) κατά 91%, των οξειδίων του αζώτου (Nox) κατά 39% και των σωματιδίων (PM) κατά 56%. Ο επίμαχος ρύπος είναι αυτός του διοξειδίου του άνθρακα. Και, δυστυχώς, με τα νέα δεδομένα, ακόμη και να η ΔΕΗ πάει από τα 52 εκατομμύρια τόνους στα 37 εκατ. (μείωση 25% δηλαδή), η επιβάρυνση και πάλι κινείται στα επίπεδα του 1 δισεκατομμυρίου.

Πηγές της επιχείρησης αναφέρουν στην «Α» ότι η συζήτηση του θέματος σε επίπεδο Κομισιόν έχει δρόμο και ότι προφανώς η τελική μορφή του σχεδίου θα είναι διαφορετική. Στην ίδια λογική κινούνται οι απόψεις και άλλων ηλεκτροπαραγωγών. Για παράδειγμα, ο Γιάννης Ζήσιμος της Edison Ελλάς, η οποία ενδιαφέρεται να φτιάξει στη χώρα μας και εργοστάσια αερίου αλλά και λιθάνθρακα, δίνει ένα κλίμα «μη ανατροπής» των σχεδιασμών συνολικά για τον ιταλικό όμιλο. «Να δούμε το τελικό σχέδιο και παραμέτρους όπως διάφορες αντισταθμιστικές ενέργειες αλλά και προοπτικές όπως η κατασκευή δεξαμενών αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα», μας λέει χαρακτηριστικά.

Σε κλοιό ο λιθάνθρακας


Θυμίζουμε εδώ ότι εργοστάσια λιθάνθρακα ενδιαφέρεται να φτιάξει στην Ελλάδα και ο όμιλος Μυτιληναίου με την ισπανική Endesa στις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος αλλά και η Τέρνα στο Μαντούδι Ευβοίας. Μαζί με ΔΕΗ και RWE, μιλάμε για κάπου 3.500 μεγαβάτ. Αν υποθέσουμε ότι προχωρούν όλες αυτές και λειτουργούν επί 7.500 ώρες το χρόνο, μας προκύπτει μία παραγωγή ισχύος 26 εκατ. μεγαβατωρών το χρόνο. Μία μεγαβατώρα από λιθάνθρακα βγάζει 0,75 τόνους ρύπων διοξειδίου του άνθρακα – στο φυσικό αέριο είναι περίπου στο μισό η εκπομπή – άρα έχουμε να κάνουμε με εκπομπή 20 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο. Ένας τόνος αντιστοιχεί σε ένα δικαίωμα ρύπου και με την τιμή των 25 με 30 ευρώ που προαναφέραμε, για τους ηλεκτροπαραγωγούς από λιθάνθρακα προκύπτει κόστος εκπομπής ρύπων μεταξύ 500 και 600 εκατ. ευρώ το χρόνο. Πολλά λεφτά και χωρίς να υπολογίζονται οι μονάδες που θα φτιάξει η ΔΕΗ προς αντικατάσταση παλαιού δυναμικού…

Μήπως, λοιπόν, η αποθήκευση ρύπων διοξειδίου του άνθρακα είναι μία λύση για κάποιους; Ίσως, για αυτό και ο σχεδιασμός της συνεργασίας της ΔΕΗ με την RWE για τα εργοστάσια λιθάνθρακα έχει ως πρώτη επιλογή την Καβάλα, δηλαδή περιοχή που γειτνιάζει με τον Πρίνο.

Το παλαιό κοίτασμα πετρελαίου του Πρίνου είναι ένας πιθανός χώρος υποδοχής και, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Α», ήδη αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν έρθει σε επαφή με ομολόγους τους από ευρωπαϊκές χώρες, όπως λ.χ. η Νορβηγία, που έχουν ανάλογη εμπειρία. Σημειώνεται ότι μόνο από τις δύο νέες μονάδες λιθάνθρακα της συνεργασίας ΔΕΗ – RWE, το ετήσιο κόστος από το 2013, εφόσον εφαρμοστεί το full auctioning, είναι της τάξης των 270 εκατομμυρίων ευρώ, με τιμή δικαιωμάτων στα 30 ευρώ τον τόνο. Και μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για πρόσθετες μονάδες που δεν αντικαθιστούν παλαιές και πιο ρυπογόνες.