Η απόδοση των πενταετών ομολόγων της Ελλάδας έπεσε κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά τη Δευτέρα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει το ρυθμό του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων της, προκαλώντας ράλι στο ριψοκίνδυνο χρέος της ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές είναι στην πραγματικότητα διατεθειμένοι να πληρώσουν την Ελλάδα για να δανειστούν, παρά το ότι τα επίπεδα του χρέους της

έχουν αυξηθεί σε πάνω από 200% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Ιταλία είναι πλέον το μόνο μέλος της ευρωζώνης με θετικό πενταετές κόστος δανεισμού, αν και μόνο οριακά πάνω από το μηδέν.

Οι αγορές ομολόγων ταλαντεύτηκαν τον Μάιο λόγω εικασιών ότι η ΕΚΤ θα ανταποκριθεί σύντομα σε μια οικονομική ανάκαμψη μειώνοντας το μέγεθος των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του πακέτου επείγουσας βοήθειας λόγω πανδημίας 1,85 δισ. Ωστόσο, η αγορά αντιστάθμισε τις απώλειές της αφού οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ μίλησαν για την πιθανότητα «μείωσης» και στη συνέχεια ακολούθησαν τηρώντας τον πρόσφατο ρυθμό αγοράς της κατά τη συνεδρίαση τηςπερασμένης Πέμπτης.

«Βλέπουμε αυτό το ράλι επειδή η ΕΚΤ έχει καθησυχάσει την αγορά ότι δεν θα αφαιρέσει άμεσα το στήριξη», δήλωσε ο Richard McGuire, στρατηγικός τιμών της Rabobank.

Για την Ελλάδα, οι αρνητικές αποδόσεις στο 5ετές ομόλογο είναι το τελευταίο ορόσημο σε μια εκπληκτική επιστροφή, καθώς η χώρα ήταν κλειδωμένη από τις αγορές ομολόγων και χρειάστηκε μια σειρά μέτρων διάσωσης κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της περιοχής πριν από μια δεκαετία. Η Αθήνα επωφελήθηκε από το πρόσφατο ράλι, πουλώντας 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ νέων δεκαετών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, μια συμφωνία που προσέλκυσε ρεκόρ 30 δισ. ευρώ παραγγελιών. Παρά το ότι έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στον κόσμο, σχετικά λίγα είναι στα χέρια ιδιωτών επενδυτών, με πολλά ακόμη να έχουν τη μορφή δανείων διάσωσης από την ΕΕ ή να αγοράζονται από την ΕΚΤ.

Μερικοί επενδυτές λένε ότι είναι ευτυχείς να κατέχουν ομόλογα που εκδίδονται από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία - τα οποία παρά τις πολύ χαμηλές αποδόσεις προσφέρουν ανάληψη σε σχέση με τα βαθιά αρνητικά γερμανικά επιτόκια - επειδή η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να αντισταθμίσει οποιαδήποτε σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού που θα μπορούσε να επαναφέρει την ανάκτηση.

Η ανταπόκριση της ΕΚΤ ενάντια στη μείωση της κερδοσκοπίας ήρθε σε μια εποχή που οι λεγόμενες διαφορές μεταξύ του κόστους δανεισμού της Γερμανίας και εκείνων των πιο χρεωμένων μελών της ευρωζώνης διευρύνθηκαν.