Η «Επόμενη Μέρα» σε Αλουμίνιον – ΔΕΗ - Πώς Aλλάζει ο «Χάρτης» Ρεύματος στη Bιομηχανία

Η «Επόμενη Μέρα» σε Αλουμίνιον – ΔΕΗ - Πώς Aλλάζει ο «Χάρτης» Ρεύματος στη Bιομηχανία
του Γιώργου Αλεξάκη
Πεμ, 17 Ιουνίου 2021 - 17:07

Νέα δεδομένα στην αγορά, αλλά και αμοιβαία αισθήματα ικανοποίησης σε όλους τους εμπλεκόμενους φαίνεται να φέρνει η ανακοίνωση για «βελούδινο διαζύγιο» με τη ΔΕΗ της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» την περασμένη Τρίτη στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Mytilineos

Όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος, είναι σε τελικό στάδιο η συμφωνία με τη ΔΕΗ για τη νέα σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδας».

Μάλιστα, αφού εξήρε τη στάση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση, χαρακτήρισε την εξέλιξη ικανοποιητική και είπε ότι η νέα συμφωνία θα έχει διάρκεια μέχρι το 2023, ενώ υπογράμμισε πως θα είναι η τελευταία στα 60 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου στον Άγ. Νικόλαο Βοιωτίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα συμφωνία προβλέπει ένα σημαντικό ποσοστό αύξησης σε σχέση με τα τιμολόγια που υπήρχαν για την «Αλουμίνιον» στο παρελθόν. Μάλιστα, η όλη συμφωνία, που ακόμη έχει κάποιες τεχνικές εκκρεμότητες για να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει ότι μέχρι το 2023, οπότε και θα λήξει η σύμβαση, θα υπάρχει σταδιακή μείωση των φορτίων ρεύματος που θα παραδίδονται από τη ΔΕΗ με παράλληλη κλιμακούμενη αύξηση της τιμής.

Τα οφέλη

Όπως σημειώνουν στη «Ν» παράγοντες της αγοράς και οι δυο πλευρές θα έχουν όφελος από τη συμφωνία. Όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος «αποδεσμευόμαστε από τη ΔΕΗ, κάτι που φοβόμασταν για χρόνια να κάνουμε», ενώ ανήγγειλε πως μετά το 2023 το εργοστάσιο του αλουμινίου θα καλύπτει τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας τόσο από τη νέα μονάδα φυσικού αερίου 826 MW όσο και από διμερείς συμβάσεις, που θα βασίζονται σε παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ. «Θα πρασινίσουμε το Αλουμίνιο και θα έχουμε και φθηνότερη ενέργεια», είπε ο επικεφαλής της Mytilineos, που έδωσε έμφαση στο ότι πλέον το αλουμίνιο θα παράγεται με «πράσινες» πηγές, κάτι που ενισχύει και την κερδοφορία της μονάδας.

Την ίδια ώρα, γνώστες της αγοράς σε σχέση με το τι αποκομίζει η ΔΕΗ από την εν λόγω συμφωνία αναφέρουν ότι η εισηγμένη, πέρα από τη σημαντική αναπροσαρμογή προς τα πάνω των τιμολογίων, διασφαλίζει ότι πλέον ένας πελάτης που «τραβούσε» μεγάλα φορτία σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές σταδιακά φεύγει από το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Επίσης, όπως τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς, παραπέμποντας σε όσα έχει επισημάνει επανειλημμένα ο επικεφαλής της εταιρείας Γ. Στάσσης, η έμφαση πλέον της διοίκησης της ΔΕΗ είναι σε έναν συνολικό μετασχηματισμό του χαρτοφυλακίου, με εστίαση και στη μέση - χαμηλή τάση αλλά και σε άλλες δραστηριότητες, όπως η ηλεκτροκίνηση, ή άλλες μορφές παροχής υπηρεσιών.

Η ενεργοβόρος βιομηχανία

Στο μεταξύ, την αισιοδοξία τους ότι λίγος χρόνος ακόμη μένει για την ολοκλήρωση των συζητήσεων μεταξύ της βιομηχανίας και της ΔΕΗ για τα τιμολόγια ρεύματος εκφράζουν μιλώντας στη «Ν» παράγοντες της βιομηχανίας. Όπως τονίζουν, η ολοκλήρωση της διαδικασίας μετά την «Αλουμίνιον» λειτουργεί καταλυτικά, καθώς είναι μακράν ο μεγαλύτερος καταναλωτής στην υψηλή τάση. Έπεται η Βιοχάλκο, που ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει κλείσει, αν και το κλίμα των συζητήσεων και εκεί είναι καλό.

Συνεργασία ΔΕΗ με Grant Thornton

Στην Grant Thornton με απόφαση του τελευταίου Δ.Σ. της ΔΕΗ ανατίθεται η διαδικασία απόσχισης - διάσπασης του Κλάδου Δικτύου Διανομής της ΔΕΗ Α.Ε. και της επικείμενης εισφοράς του στην ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Όπως αναφέρεται, ο σύμβουλος θα λάβει υπόψη του ως ημερομηνία απόσχισης των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην κυριότητα της ΔΕΗ αλλά διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ την 31η Μαρτίου 2021, ενώ η λογιστική αποτίμηση των παγίων θα πρέπει να παραδοθεί στη ΔΕΗ τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι η μεταφορά της κυριότητας των παγίων εντάσσεται στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")