Με άλλο ένα «δώρο» προς τους εμπόρους και πρατηριούχους καυσίμων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιχειρεί να κάμψει τις αντιδράσεις και να εφαρμόσει το νέο σύστημα πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Φεβρουαρίου.


Με άλλο ένα «δώρο» προς τους εμπόρους και πρατηριούχους καυσίμων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιχειρεί να κάμψει τις αντιδράσεις και να εφαρμόσει το νέο σύστημα πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Φεβρουαρίου.


Μετά την ένταξη των βενζινοπωλών στην Α κατηγορία βιβλίων του ΚΒΣ για την εμπορία πετρελαίου, χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας με απόφασή του, προχώρησε στη μείωση μέχρι και 72,7% των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους με βάση τους οποίους υπολογίζονται εξωλογιστικά τα καθαρά κέρδη των πρατηριούχων που αφορούν τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης. Η μείωση των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους, οδηγεί σε σημαντική μείωση των φορολογητέων κερδών και συνεπώς του τελικού φόρου για τις επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαίου θέρμανσης.


Όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση οι μειωμένοι ΜΣΚΚ εφαρμόζονται στα ακαθάριστα έσοδα ή τις αγορές, αντίστοιχα, των επιχειρήσεων εμπορίας πετρελαίου θέρμανσης, για τις περιπτώσεις που αυτό διατίθεται τόσο από τα πρατήρια βενζίνης και πετρελαίου, όσο και από άλλους μεταπωλητές, καθώς και των επιχειρήσεων εμπορίας βενζίνης και πετρελαίου κίνησης.


Περιορισμός


Ειδικότερα οι ΜΣΚΚ περιορίζονται σε 1,57% (από 4%) για εμπόρους (πρατήρια) πετρελαίου θέρμανσης και σε 1,90% (από 4%) για εμπόρους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης, ενώ ως προς τις αγορές πέφτουν στο 1,64% (από 6%) για πρατηριούχους και στο 1,99% (από 6%) για εμπόρους - μεταπωλητές. Η μείωση αυτή οδηγεί σε ανάλογη σημαντική μείωση των φορολογητέων κερδών και του τελικού φόρου, δεδομένου ότι βάσει της προχθεσινής απόφασης περί ένταξης τους στην Α κατηγορία βιβλίων του ΚΒΣ περνούν σε εξωλογιστικό προσδιορισμό των κερδών επί των οποίων υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος. Στις απειλές περί «μπλοκαρίσματος» της αγοράς και ανόδου των λιανικών τιμών πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απαντά από τις 30 Ιανουαρίου με πακέτο διευκολύνσεων και φοροελαφρύνσεων. Εκτός από τη μείωση των ΜΣΚΚ και την ένταξη των πρατηριούχων στην Α κατηγορία του ΚΒΣ το υπουργείο Οικονομικών προσφέρει δεκαήμερη ταμειακή διευκόλυνση για την καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Στο μεσοδιάστημα οι έμποροι θα έχουν τη δυνατότητα να εισπράττουν τα χρήματα τόσο από τους αγοραστές - καταναλωτές όσο και από το Δημόσιο προς αποφυγή προβλημάτων ρευστότητας που επικαλούντο οι ίδιοι.