Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να αποφασίσει αυστηρότερους κανόνες σχετικά με την καύση βιομάζας. Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. αναμένεται να παρουσιάσουν την αναθεώρηση της νομοθεσίας αυτό τον μήνα, ως μέρος του λεγόμενου πακέτου «Fit for 55» - την ώρα που ο συνολικός στόχος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί από 32% σε σχεδόν 40% το 2030.

Η χρήση ξυλώδους βιομάζας στην Ε.Ε. έχει αυξηθεί κατά περίπου 20% τις τελευταίες δύο δεκαετίες - μια τάση ιδιαίτερα σοβαρή δεδομένου ότι τα οικοσυστήματα των δασών στην Ε.Ε. γενικά δεν είναι σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με επιστημονικές ενώσεις. Στο πλαίσιο αυτό πρόσφατα διέρρευσε έγγραφο που περιλαμβάνει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επικαιροποίηση των κανόνων της Ε.Ε., σύμφωνα με το οποίο θα προβλέπεται ότι οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας με καύσιμο βιομάζα ισχύος 5MW ή παραπάνω θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια βιωσιμότητας. Στόχος να επιτευχθούν σημαντικές μειώσεις εκπομπών. Περιβαλλοντικές ομάδες έχουν επικρίνει αυτή τη λογιστική και ορισμένοι δήλωσαν ότι το σχέδιο πρότασης δεν θα προστατεύσει τα δάση. Σύμφωνα με το Reuters το προσχέδιο ανέφερε ότι οι εγκαταστάσεις που παράγουν ενέργεια με βιομάζα θα πληρούν τα κριτήρια εάν παράγουν 70% λιγότερες εκπομπές CO2 σε σύγκριση με τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Προς το παρόν, αυτό ισχύει μόνο για εγκαταστάσεις που άρχισαν να λειτουργούν φέτος.

Οι ανανεώσιμες πηγές παρέχουν περίπου το 20% της ενέργειας της Ε.Ε., με βάση στοιχεία του 2019. Περισσότερο από το ήμισυ είναι βιομάζα. Ο τρέχων στόχος της Ε.Ε. είναι να καλύψει το 30% της κατανάλωσης ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έως το 2030. Η ανάλυση της Επιτροπής δείχνει ότι απαιτείται 38-40% για τη συμμόρφωση με τους στόχους της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι και οι επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι η καύση δασικού ξύλου για την παραγωγή ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των καθαρών εκπομπών CO2. Επίσης, υποστηρίζεται πως υποβαθμίζονται τα δασικά οικοσυστήματα και η  βιοποικιλότητα. «Η προβληματική πολιτική της Ε.Ε. για την καύση βιομάζας αναγνωρίζεται παγκοσμίως, εκτός από εκείνους που αποφασίζουν στις Βρυξέλλες που κάνουν ό, τι μπορούν για να διατηρήσουν τις επιδοτήσεις για τη βιομάζα", δήλωσε η Fenna Swart από την Ολλανδική ΜΚΟ Clean Air Committee. «Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να πραγματοποιήσουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις με βάση την επιστήμη», πρόσθεσε.

Σε έκθεση που δημοσιοποίησε -στις αρχές του έτους- το Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνιζε πως το υποσύνολο της βιομάζας που χρησιμοποιείται για ενέργεια αυξήθηκε κατά περίπου 87% από το 2000 έως το 2013, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται μετά από αυτό το διάστημα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παραγωγή ενέργειας με βάση το ξύλο βασίζεται κυρίως στη δευτερογενή ξυλώδη βιομάζα. Για το 2015, η έκθεση διαπίστωσε ότι το 49% της παραγωγής βιοενέργειας με βάση το ξύλο βασίζεται σε δευτερογενή βιομάζα ξύλου. Το 20% προέρχεται από ξυλεία. Το 17% προέρχεται από δέντρα και κλαδιά και το 14% προέρχεται από άγνωστη προέλευση.