Η Vodafone Μειώνει τις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις σε Όλο το Φάσμα της Λειτουργίας της

Η Vodafone Μειώνει τις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις σε Όλο το Φάσμα της Λειτουργίας της
energia.gr
Τετ, 23 Ιουνίου 2021 - 14:03

Στην Ελλάδα, η Vodafone μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της λειτουργίας της, από τον σχεδιασμό και την παραγωγή των προϊόντων και υπηρεσιών που προωθεί στην αγορά, μέχρι την χρήση και την απόρριψη από τους πελάτες της. Συγκεκριμένα, από την 1η Απριλίου 2021 η προμηθευόμενη ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από 100% πιστοποιημένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσω εγγυήσεων προέλευσης, όπως η αιολική και η υδροηλεκτρική.

Με τον τρόπο αυτό, μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου του πεδίου 2 σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% για το έτος 2019-2020 σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές του 2018-2019.

Η Vodafone εφαρμόζει προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στους Σταθμούς Βάσης, με παράλληλη αποτροπή εκπομπής 170.000 τόνων CO2e τα τελευταία 5 χρόνια. Μεταξύ άλλων, αυτό έγινε εφικτό με την  εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και υβριδικής λειτουργίας, που πέτυχε εξοικονόμηση της κατανάλωσης diesel κατά 7.500 m3, αλλά και την τοποθέτηση προηγμένων συστημάτων κλιματισμού (free cooling/inverter) στο 70% των Σταθμών Βάσης, που βοήθησαν στην εξοικονόμηση άνω του 60% της ενέργειας ψύξης και θέρμανσης.

Παράλληλα, μέσα από αποφασιστικές δράσεις και «έξυπνες» πολιτικές στις εγκαταστάσεις (ΜΤΧs, Data centers, κτήρια γραφείων) της εταιρείας, πέτυχε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης των 60 GWh την τελευταία 5ετία. Ενδεικτικά αναφέρονται, εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης ενέργειας, BEMS, αντικατάσταση φωτισμού με λάμπες LED, εγκατάσταση Data Center Temperature Management και αισθητήρων θερμοκρασίας, εγκατάσταση συστήματος αδιαβατικής ψύξης στους συμπυκνωτές των κλιματιστικών μηχανημάτων.

Ακόμη, η Vodafone υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης των παραγόμενων αποβλήτων είτε απευθείας στην πηγή είτε μειώνοντας δραστικά τις χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες με εφαρμογή καινοτόμων και τεχνολογικά προηγμένων πρακτικών, είτε επιμηκύνοντας τον χρόνο ζωής τους μέσω της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης όπου είναι εφικτό.

Παράλληλα, με την κατάργηση του πλαστικού στα κτήρια και τα καταστήματα εξοικονομούνται, πάνω από 450.000 τεμάχια πλαστικής σακούλας και 1,5 εκ. πλαστικά ποτήρια ετησίως.

Επιπλέον, η Vodafone υλοποιεί πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών και αξεσουάρ τηλεφωνίας και μέχρι σήμερα έχουν ανακυκλωθεί πάνω από 850.000 κινητά και άλλες συσκευές. Σε βάθος δεκαετίας, από τις ποσότητες που έχουν συλλεγεί, η Vodafone έχει συμβάλει στην αποτροπή εκπομπής 52 τόνων CO2e στην ατμόσφαιρα, αλλά και στην αποτροπή απόρριψης  στην χωματερή 19 κιλών τοξικών μετάλλων.

Παράλληλα, διαθέτοντας προηγμένες λύσεις τηλεμετρίας και τηλεματικής στους πελάτες της, η Vodafone προσφέρει λύσεις Giga IoT που συμβάλουν όχι μόνο στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά και στο περιβάλλον, χάρη στη σημαντική εξοικονόμηση στην κατανάλωση καυσίμων.

Επίσης, η Vodafone στηρίζει την ηλεκτροκίνηση, έχοντας δημιουργήσει έναν μεγάλο «πράσινο» εταιρικό στόλο οχημάτων και το μεγαλύτερο ίσως δίκτυο ηλεκτρικής φόρτισης στο εταιρικό περιβάλλον της Ελλάδας.

Η διαχείριση των προγραμμάτων που για να εφαρμόζονται για την επίτευξη των στόχων, πραγματοποιείται μέσα από τα Συστήματα Περιβαλλοντικής & Ενεργειακής Διαχείρισης, που είναι πιστοποιημένα κατά τα πρότυπα ISO 14001 & ISO 50001 για το σύνολο των δραστηριοτήτων και των εγκαταστάσεων της εταιρείας.

Οι δράσεις του Ομίλου Vodafone

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, o όμιλος Vodafone μείωσε τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πεδίου εφαρμογής 1 και 2, κατά 30% ετησίως, σε 1,37 εκατομμύρια τόνους CO2e (ισοδύναμο διοξειδίου του άνθρακα), χάρη στη συνεχή εστίαση της Vodafone στην ενεργειακή απόδοση και την αύξηση του ποσοστού ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας που αγοράστηκε στην Ευρώπη από 33% το οικ. έτος 2020 έως 80% στο οικονομικό έτος 2021.

Επιπλέον, διατήρησε σταθερή την χρήση ενέργειας, παρά την αύξηση κατά 47% από έτος σε έτος στην κίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας κατά την ίδια περίοδο. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη χρήση ενεργειακά αποδοτικότερης τεχνολογίας και ανάλυσης δεδομένων για την κινητή, συμπεριλαμβανομένου του M-MIMO που είναι έως και 70% αποδοτικότερο από το 4G.  

Η Vodafone επένδυσε 65 εκατ. ευρώ για έργα ενεργειακής απόδοσης και επιτόπιας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, συμβάλλοντας σε ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας 135 GWh, ενώ απενεργοποιεί σταδιακά το σχετικά λιγότερο ενεργειακά αποδοτικό δίκτυο 3G.  

Ακόμη, από τον Οκτώβριο του 2020, εισήγαγε στάθμιση 20% για περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια κατά την υποβολή προσφοράς από τους προμηθευτές για νέα εργασία. 

Τον Ιούλιο του 2020, η Vodafone δεσμεύτηκε να βοηθήσει τους επιχειρηματικούς πελάτες της να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά συνολικά 350 εκατομμύρια τόνους παγκοσμίως σε διάστημα δέκα ετών μεταξύ 2020 και 2030 - ισοδύναμο με τις συνολικές ετήσιες εκπομπές άνθρακα της Ιταλίας για το 2019. Το μεγαλύτερο ποσοστό της εξοικονόμησης αυτής θα επιτευχθεί μέσω των IoT υπηρεσιών της Vodafone.

Μάλιστα, η Carbon Trust υπολόγισε ότι η Vodafone έδωσε στους πελάτες της τη δυνατότητα να αποφύγουν την εκπομπή περίπου 7,1 εκατ. τόνων CO2e κατά τη διάρκεια του προηγούμενου οικ. έτους, με περισσότερο από το 54% των 123 εκατομμυρίων συνδέσεων IoT της Vodafone να επιτρέπουν άμεσα στους πελάτες να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές.  

Η Vodafone, η οποία είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Ψηφιακού Συνασπισμού, έχει δεσμευθεί να επαναχρησιμοποιεί, να μεταπωλεί ή να ανακυκλώνει το 100% των αποβλήτων του δικτύου της εταιρείας έως το 2025.

Επίσης, υιοθέτησε και συμμετέχει στο νέο σύστημα σήμανσης Eco Rating με στόχο να βοηθήσει τους καταναλωτές να εντοπίζουν και να συγκρίνουν τα περιβαλλοντικά πιο βιώσιμα κινητά τηλέφωνα, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους προμηθευτές να μειώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συσκευών τους.  

Οι προσπάθειες της Vodafone έχουν αναγνωριστεί από την παγκόσμια περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση CDP για τις αποφασιστικές δράσεις και τη διαφάνεια τους στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, εξασφαλίζοντας μια θέση στην «A List» της CDP για την κλιματική αλλαγή.