Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονυ Μπλίνκεν χαρακτήρισε σήμερα, Τετάρτη, τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream2 ως ένα ρωσικό γεωπολιτικό έργο που υπονομεύει την ασφάλεια της Ουκρανίας, ενώ πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εργαλείο εξαναγκασμού εναντίον οποιουδήποτε ευρωπαϊκού κράτους

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο μετά από συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να προσπαθήσει να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα από τις σημερινές δυσκολίες και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. «Ο στόχος μας παραμένει να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εργαλείο εξαναγκασμού, ως όπλο εναντίον της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου στην Ευρώπη», τόνισε ο Μπλίνκεν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον αντιτίθεται στον αγωγό Nord Stream2, ο οποίος θα διπλασιάσει τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου σε όλη τη Βαλτική Θάλασσα. Το έργο, που σήμερα είναι κατά περίπου 95% ολοκληρωμένο, θα βοηθήσει τη Ρωσία να περιορίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, στερώντας το Κίεβο από προσοδοφόρα τέλη διαμετακόμισης.

Η Γερμανία, βασικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ με το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζο Μπάιντεν επιδίωξε να αποκαταστήσει τις σχέσεις που είχαν υποβαθμιστεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του  Ρεπουμπλικανού πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, επιθυμεί την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού, κόστους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έκθεση του Σταίητ Ντηπάρτμεντ που εστάλη στο Κογκρέσο τον Μάιο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Nord Stream 2 AG - η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τον αγωγό στη Γερμανία - και ο διευθύνων σύμβουλός της, Matthias Warnig, σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, εμπλέκονται σε δραστηριότητες οι οποίες δικαιολογούν την επιβολή κυρώσεων.

Ωστόσο, ο Μπλίνκεν απέρριψε το ενδεχόμενο επιβολής τους, λέγοντας ότι αυτό ήταν προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Από την πλευρά του, ο Μάας δήλωσε ότι το Βερολίνο επιθυμεί μια λύση που να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. «Γνωρίζουμε τις προσδοκίες της Ουάσιγκτον. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να επιτύχουμε αποτελέσματα που η Ουάσιγκτον μπορεί επίσης να υποστηρίξει», τόνισε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών.