Έως τις 30 Ιουνίου 2021 έχουν περιθώριο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοικήσεως να «τρέξουν» την εκκαθάριση των δηλώσεων για τον καθορισμό της επιφάνειας των οικημάτων επάνω στις οποίες θα επιβληθούν τα δημοτικά τέλη και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Συνολικά υπεβλήθησαν πάνω από 2,500.000 δηλώσεις και σταδιακώς οι ιδιοκτήτες θα αρχίσουν να λαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, όπως προκύπτουν από τα επί πλέον τετραγωνικά, όσο και από τα σχετικά αναδρομικά με αφετηρία υπολογισμού την 1η Ιανουαρίου 2020

Και αυτό, διότι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω των οποίων πληρώνονται τα δημοτικά τέλη και το ΤΑΠ, θα εμφανισθούν τα νέα ποσά δημοτικών φόρων και τελών, τα οποία αναλογούν στα επί πλέον δηλούμενα τετραγωνικά μέτρα.

Όταν οριστικοποιηθούν τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις επιφάνειες των ακινήτων θα διαβιβασθούν, από τους ΟΤΑ στον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να αναπροσαρμοσθούν οι χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Τα ποσά των επί πλέον δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών θα εξοφληθούν, απηλλαγμένα πλήρως από προσαυξήσεις και πρόστιμα, σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσεως, πλην της τελευταίας, θα είναι τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Οι ιδιοκτήτες που αξιοποίησαν την ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά και ενεφάνισαν στο λογαριασμό τους στο Taxisnet την πραγματική εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους, θα πληρώσουν και μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ καθώς θα υπολογισθεί με βάση τη νέα, ηυξημένη επιφάνεια των ακινήτων τους. Ιδιοκτήτες που δεν έχουν εμφανίσει την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους στο Ε9, θα βρουν το πρόβλημα μπροστά τους όταν θα χρειασθεί να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")