Ο Επικεφαλής της Enel, Francesco Starace Συμφωνεί με τις Εκκλήσεις για Τερματισμό της Εξόρυξης Καυσίμων

Ο Επικεφαλής της Enel, Francesco Starace Συμφωνεί με τις Εκκλήσεις για Τερματισμό της Εξόρυξης Καυσίμων
energia.gr
Παρ, 25 Ιουνίου 2021 - 10:18

Ο κόσμος πρέπει να συμφωνήσει να σταματήσει την εξόρυξη νέων ορυκτών καυσίμων και επίσης να αναπτύξει επιθετικά τεχνολογία για τον περιορισμό της ανάπτυξης αερίων του θερμοκηπίου, δήλωσε την Τετάρτη ο Francesco Starace, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής κοινής ωφέλειας, της Ιταλικής Enel. «Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να σταματήσουμε την εξόρυξη πρόσθετων ορυκτών καυσίμων σε όλο τον πλανήτη», δήλωσε σε συνέδριο Reuters Events Global Energy Transition.

 

Τον Μάιο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να χρηματοδοτούν νέα έργα εφοδιασμού με πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα εάν ο κόσμος θέλει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως τα μέσα του αιώνα. 

Η Starace είπε ότι η έκθεση του IEA ήταν μια μεγάλη έκπληξη δεδομένου ότι ο οργανισμός δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στη δεκαετία του 1970, αλλά είπε ότι η τρέχουσα τεχνολογία θα μπορούσε να κάνει τη ζήτηση εφικτή.

Επιπλέον, τα επόμενα δέκα χρόνια, είπε ότι η βιομηχανία πρέπει να εργαστεί σε τεχνολογίες που δεν είναι ακόμη ώριμες, όπως το πράσινο υδρογόνο και οι τρόποι μείωσης του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

«Οι τεχνολογίες άμεσης δέσμευσης αέρα και δέσμευσης άνθρακα δεν είναι ικανοποιητικές αυτή τη στιγμή», είπε.

Ο ιταλικός όμιλος είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία πράσινης ενέργειας στον κόσμο με εγκατεστημένη χωρητικότητα και σκοπεύει να δαπανήσει 150 δισεκατομμύρια ευρώ από τα δικά της χρήματα για να τριπλασιάσει σχεδόν την ιδιόκτητη χωρητικότητα σε 120 gigawatts και να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 80% έως το 2030.