Κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνία με το Ελληνικό δημόσιο για το αδιύλιστο νερό βρίσκεται η ΕΥΔΑΠ

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χ. Σαχίνης, κατά την διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, σήμερα αναμένεται να κατατεθεί σχετική τροπολογία, σε έναν νόμο του υπουργείου Υγείας, ΄που θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη η οποία εξουσιοδοτεί το Δημόσιο σε έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) ώστε να προχωρήσει η συμφωνία ανάμεσα στο κράτος και την ΕΥΔΑΠ για το αδιύλιστο νερό. 

Μάλιστα η σχετική απόφαση θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με το ελληνικό δημόσιο για την επέκταση του δικαιώματος αποκλειστικής διάθεσης ύδατος στην περιοχή αρμοδιότητάς της για την περίοδο 2021-2040, θα μείνει με ταμειακά διαθέσιμα άνω των 300 εκατ ευρώ, η αξιοποίηση των οποίων θα γίνει προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη θα είναι για την ανάπτυξη της εταιρείας, μέσω νέων επενδύσεων (θα προσληφθούν σύμβουλοι) και το δεύτερο, θα εξεταστεί και νέα επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους. 

Να σημειωθεί ότι με βάση τη συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο αναφορικά με την επέκταση του δικαιώματος αποκλειστικής διάθεσης αδιύλιστου νερού στην περιοχή αρμοδιότητάς της ΕΥΔΑΠ για την περίοδο 2021-2040, το κόστος του αδιύλιστου ύδατος για τα επόμενα χρόνια ανέρχεται μεσοσταθμικά σε περίπου 33,5 εκατ. ευρώ ετησίως, όταν στην περίοδο 2004-2013 έφτανε στα 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο και στο χρονικό διάστημα 2013-2021 στα 46 εκατ. ευρώ ετησίως, άρα προκύπτει σαφής εξοικονόμηση, μεσοσταθμικά τουλάχιστον 35% χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη 7ετία-8ετία.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαχίνης μέχρι σήμερα η ΕΥΔΑΠ έχει δημοπρατήσει έργα συνολικού ύψουες 462 εκατ ευρώ στην Ανατολική Αττική. 

Το μεγαλύτερο αφορά στην προκήρυξη του έργου κατασκευής του "Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (Κ.Ε.Λ.) Δήμων Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας". 

Στο αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνονται τα έργα της παρούσας φάσης των εγκαταστάσεων του Κ.Ε.Λ. Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων - Αρτέμιδας, τα έργα του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού διάθεσης εκροών και τα έργα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης (Κ.Π.Ε.Ε.), συμπεριλαμβανομένου και του περιβάλλοντος χώρου.

Η αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 88,77 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και συνολικά στα 110,08 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Η διάρκεια σύμβασης, ορίζεται σε 114 μήνες, ενώ η ΕΥΔΑΠ διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης της σύμβασης κατά το μέρος που αφορά στη λειτουργία για επιπλέον χρονικό διάστημα για ένα έτος (δικαίωμα προαίρεσης).

Ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών ορίζεται η 16η Σεπτεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη ο ανάδοχος αναμένεται να αναδεχτεί φθινόπωρο.    
Κατά τα λοιπά η χθεσινή Τακτική Γενική Συνέλευση ενέρκρινε την διανομή μερίσματος 0,24 ευρώ ανά μετοχή και την επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους 0,23 ευρώ ανά μετοχή, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στα 0,47 εκατ. ευρώ ανά μετοχή.

(από capital.gr)