Okeanis Eco Tankers: Βλέπει Έκρηξη Ναύλων στα Δεξαμενόπλοια - Ανασχεδιάζει τη Δραστηριοποίηση Στόλου

Okeanis Eco Tankers: Βλέπει Έκρηξη Ναύλων στα Δεξαμενόπλοια - Ανασχεδιάζει τη Δραστηριοποίηση Στόλου
energia.gr
Τετ, 30 Ιουνίου 2021 - 14:46

Εκρηκτική ανάκαμψη της αγοράς δεξαμενόπλοιων από τον ερχόμενο χειμώνα «βλέπει» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Okeanis Eco Tankers Γιάννης Αλαφούζος και για τον σκοπό αυτό η εταιρεία προχωρά σε ανασχεδιασμό της δραστηριοποίησης του στόλου της, προκειμένου να αυξήσει την έκθεσή της στη spot αγορά, ώστε η εταιρεία να επωφεληθεί από τις αναμενόμενες θετικές εξελίξεις

Ο κλάδος των δεξαμενόπλοιων αντιμετώπισε ισχυρή πίεση τους προηγούμενους μήνες, με το ύψος των ναύλων να είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σούπερ τάνκερ (VLCCs), που μπορούν να μεταφέρουν 300.000 τόνους αργού και τα οποία στις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Baltic Exchange και επεξεργασία της Allied Shipbroking, μετρούσαν ζημιές ακόμα και πάνω από 9.000 δολάρια την ημέρα.

Οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ

Ωστόσο οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency -IEA) αναφέρουν αύξηση της ζήτησης αργού πετρελαίου για το δεύτερο μισό του 2021 αλλά και για την επόμενη χρονιά, καθώς η παγκόσμια οικονομία ετοιμάζεται για επανεκκίνηση, υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα αντιμετωπιστεί σταδιακά.

Ο Οργανισμός προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση αργού πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 5,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το υπόλοιπο 2021 και επιπλέον 3,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2022, ενώ υπάρχουν και εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για αύξηση 3,6 εκατ. βαρελιών την ημέρα για το 2022.

Συμφωνία πώλησης

Δύο σημαντικές συναλλαγές ανακοίνωσε παράλληλα η εταιρεία, υπογράφοντας συμφωνία για να πουλήσει δύο δεξαμενόπλοιά της, τα Nissos Santorini και Nissos Antiparos, ναυπήγησης 2019, στα ναυπηγεία της Ν. Κορέας Hyundai Heavy Industries, South Korea, έναντι 180 εκατ. δολαρίων.

Στην πώληση δεν περιλαμβάνεται ναύλωση των πλοίων, ενώ η παράδοσή τους θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2021.

Η πώληση αναμένεται να αποφέρει καθαρά έσοδα στην εταιρεία ύψους 40 εκατ. δολαρίων μετά την αποπληρωμή της χρηματοδότησής τους.

Αγορά δύο eco VLCCs

Την ίδια στιγμή η Okeanis προχώρησε στην αγορά δύο eco VLCCs εξοπλισμένα με scrubber τύπου open loop, τα οποία είναι υπό ναυπήγηση στα ναυπηγεία της Hyundai από εταιρεία συμφερόντων του κ. Γιάννη Αλαφούζου, για ένα ποσό ύψους 194 εκατ. δολαρίων και τα οποία αναμένεται να παραληφθούν το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2022 αντίστοιχα.

Τα δύο πλοία που εντάσσονται στο ναυπηγικό πρόγραμμα του ομίλου, που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, είναι σχεδιασμένα ώστε να μπορούν να μεταφέρουν εναλλακτικά καύσιμα, όπως είναι τα βιοκαύσιμα, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν συστήματα για να χρησιμοποιούν πιο πράσινα καύσιμα, όπως είναι το υγροποιημένο φυσικό αέριο ή η μεθανόλη, όταν η απαιτούμενη τεχνολογία και οι υποδομές ανεφοδιασμού των πλοίων θα είναι έτοιμες.

Επίσης, τα δύο υπό ναυπήγηση πλοία είναι συμβατά με τον δείκτη ενεργειακής απόδοσης (EEDI phase II), ενώ θα έχουν εγκατεστημένα συστήματα καθαρισμού των οξειδίων του αζώτου.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")