Ο παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου Yamal LNG, της Novatek, μελετά την προσθήκη ενός εργοστασίου αιολικής ενέργειας στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής αερίου στη Ρωσία, καθώς στοχεύει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής παρέχουν ήδη ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα στο κορυφαίο εργοστάσιο ΥΦΑ κοντά στο λιμάνι της Sabetta στη Δυτική Σιβηρία.

 

Η επιχειρηματική εφημερίδα της Μόσχας Kommersant ανέφερε ότι η Vestas της Δανίας είναι δυνητικός εταίρος στο έργο, το οποίο στοχεύει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της Yamal LNG καθώς οι διεθνείς πελάτες γίνονται πιο ευαίσθητοι στις εκπομπές άνθρακα.

Τον Ιούνιο, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας, η Rosneft, δήλωσε ότι είχε υπογράψει συμφωνία για συνεργασία στην παραγωγή αιολικής ενέργειας με τη Vestas, με στόχο να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό της τελευταίας για το φιλόδοξο έργο της Vostok Oil στην Ανατολική Σιβηρία.

Ο επικεφαλής μέτοχος της Yamal LNG, Novatek, δεν σχολίασε τα σχέδια ανανεώσιμης ενέργειας.

Το αναφερόμενο εργοστάσιο αιολικής ενέργειας αναμένεται να παρέχει μέγιστη ισχύ 200 μεγαβάτ - περίπου το ήμισυ της τρέχουσας ικανότητας των υφιστάμενων εγκαταστάσεων παραγωγής στο Sabetta.