Σε στάση αναμονής βρίσκεται η αγορά για τα σχέδια των Helleniq Energy και ExxonMobil στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ελληνικός πάροχος και ο αμερικανικός κολοσσός εξετάζουν το ενδεχόμενο για ερευνητική γεώτρηση νότια της Κρήτης, με την τελική απόφαση να αναμένεται πριν το 2025.

Οι δισδιάστατες έρευνες στην περιοχή ενδιαφέροντος είχαν ολοκληρωθεί το 2022-2023, ενώ οι τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου, καλύπτοντας 874 τχλμ. Επί του παρόντος, οι δύο επιχειρήσεις αξιολογούν τα αποτελέσματα των ερευνών προκειμένου να αποφασίσουν για την τελική επένδυση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ExxonMobil έχει ήδη προχωρήσει τη διαδικασία των περιβαλλοντικών μελετών.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, και εφόσον οι δύο εταίροι λάβουν θετική απόφαση, τα στελέχη της ExxonMobil στοχεύουν σε αδειοδότηση εντός του 2025 και έναρξη των γεωτρήσεων εντός του 2026. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, η αμερικανική εταιρεία δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στην Αίγυπτο και την Κύπρο.

Όσον αφορά στο δυνητικό κοίτασμα, μολονότι οι πληροφορίες βρίσκονται στη φάση της αξιολόγησης, τα πρώτα γεωμορφολογικά δεδομένα είναι αισιόδοξα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα πεδία υδρογονανθράκων στην Ελλάδα παραμένουν εν πολλοίς αναξιοποίητα. Σύμφωνα με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, η Ελλάδα θα μπορούσε να διαθέτει κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που αγγίζουν τα 3,5 δις βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.