Επίθεση κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας εξαπέλυσε η διοίκηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστού Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για την πολιτική που ακολουθεί στον καθορισμό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και για το πρόστιμο ύψους 5 εκατ. ευρώ που επέβαλε στον ΑΔΜΗΕ για την εμπλοκή του έργου της επεκτάσεως της γραμμής μεταφοράς στην Πελοπόννησο. Αναφερόμενος στην απόφαση που εξέδωσε η ΡΑΕ για την αύξηση των χρεώσεων χρήσεως του Συστήματος Μεταφοράς σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις ο επί κεφαλής διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης τόνισε ότι η «η ΡΑΕ σαν δημόσιο παλαιάς κοπής, μας αντιμετωπίζει σαν δημόσιο και όχι ως μια εταιρεία που λογοδοτεί σε μετόχους. 

Λειτουργεί αργά, σαν να μην πειράζει πότε θα πάρουμε το έσοδο». Στην αντεπίθεση πέρασε ο κ. Μανουσάκης σε ό,τι αφορά τις νέες αυξημένες χρεώσεις για την χρήση του δικτύου μεταφοράς. «Προφανώς, όταν γίνεται μια επένδυση από τον ΑΔΜΗΕ, όπως οι διασυνδέσεις των νησιών, αυξάνει η ρυθμιζόμενη περιουσιακή του βάση και αντίστοιχα αυξάνονται οι χρεώσεις χρήσης του συστήματος μεταφοράς» είπε. «Ταυτόχρονα πρέπει να μειώνονται και τα ΥΚΩ, ώστε το αποτέλεσμα στον λογαριασμό του καταναλωτή να είναι θετικό. Έτσι έχει νόημα να κάνει ο ΑΔΜΗΕ τις επενδύσεις». «Από τη στιγμή που σβήσαμε το πετρελαϊκό εργοστάσιο στη Σύρο και την Πάρο» πρόσθεσε ο ίδιος «η ΡΑΕ έπρεπε να έχει εισηγηθεί συγκεκριμένη μείωση των ΥΚΩ. Γιατί δεν έγινε ως τώρα; Ας μας απαντήσει η ΡΑΕ, γιατί δεν έχει εισηγηθεί τη μείωση των ΥΚΩ μέχρι αυτή τη στιγμή.»

Ο κ. Μανουσάκης επισήμανε ότι αν η ΡΑΕ έκανε σωστά την δουλειά της οι αυξήσεις 15% στην μέση τάση θα ήταν λιγώτερο από 1% στο σύνολο του λογαριασμού και θα είχαμε αυξήσεις 0,007 ευρώ στα οικιακά τιμολόγια. Ο ΑΔΜΗΕ θεωρούσε όπως τόνισε ότι λόγω των καθυστερήσεων το επιτρεπόμενο έσοδο θα μπορούσε να το εισπράξει από το β’ εξάμηνο και αυτό θα ευνοούσε και την ενεργοβόρα βιομηχανία (υψηλή τάση). «Η Αρχή καθυστέρησε την έγκριση του εσόδου με αποτέλεσμα να χαθούν αυτός ο χρονισμός και να πάρουμε τα έσοδα το 2023. Δηλαδή η ΡΑΕ μας αντιμετωπίζει σαν μια παλαιάς κοπής εταιρεία σαν να μην έχουμε μετόχους στους οποίους οφείλουμε να λογοδοτήσουμε».

Ειδικώς, για τον δυτικό διάδρομο δήλωσε ότι επεβλήθη ένα πρόστιμο που χαρακτήρισε παράνομο, με την ΡΑΕ να επικαλείται μη ενημέρωση για την πορεία του έργου όταν όπως ισχυρίστηκε υπήρξαν τρεις σχετικές επιστολές για το θέμα προς την αρχή. Ο ΑΔΜΗΕ έχει καταθέσει αίτημα αναθεωρήσεως της αποφάσεως του ρυθμιστικού και σε περίπτωση που περάσει άπρακτη περίοδος 60 ημερών και υπάρξει σιωπηρή απόρριψις, θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια. Πάντως η αναπροσαρμογή των τελών χρήσεως οδηγεί σε νέες αυξήσεις τιμολογίων που θα τεθούν σε εφαρμογή εντός Αυγούστου με βάση την πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Τα νέα τέλη χρήσεως όπως διαμορφώνονται από τις προτάσεις του ΑΔΜΗΕ και την έγκριση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προβλέπουν οριακή μείωση 2% μόνο στην κατηγορία της υψηλής τάσεως που είναι η ενεργοβόρα βιομηχανία.