Σε έκδοση πενταετούς ομολόγου συνολικής αξίας 350 εκατ. ευρώ προχωρά η Motor Oil. Στόχος της εταιρείας είναι να διαθέσει τα κεφάλαια που θα αντληθούν για την αποπληρωμή ομολόγων της Motor Oil Finance (100% θυγατρικής της εταιρείας) λήξεως το 2022. Έτσι η Motor Oil ανακοίνωσε ότι έχει ορίσει τη Citigroup Global Markets Europe AG ως γενική συντονίστρια και συνδιαχειρίστρια του βιβλίου προσφορών

 

προκειμένου να διοργανώσει για λογαριασμό της εταιρείας μία σειρά από εξ αποστάσεως συναντήσεις με επενδυτές που επενδύουν σε τίτλους σταθερού εισοδήματος στην Ευρώπη, οι οποίες συναντήσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021.

Η ανακοίνωση

Όπως αναφέρεται στην εταιρική ανακοίνωση, «υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς, θα ακολουθήσει η διάθεση ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικής ονομαστικής αξίας 350 εκατομμυρίων ευρώ με διάρκεια 5 έτη (NC-L/Μη Ανακλητές) που πρόκειται να εκδοθούν από την εταιρεία. Δεν δύναται να διασφαλιστεί ότι η έκδοση θα πραγματοποιηθεί ή ότι θα έχει το προαναφερθέν μέγεθος ή ότι θα ολοκληρωθεί».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η εταιρεία «προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που θα αντληθούν, μαζί με υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα, για την αποπληρωμή του συνόλου των ομολογιών εκδόσεως της Motor Oil Finance PLC (100% θυγατρικής της εταιρείας), συνολικής ονομαστικής αξίας 350 εκατ. ευρώ, σταθερού επιτοκίου 3,25% και λήξεως το 2022, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής των δεδουλευμένων αλλά μη καταβληθέντων τόκων των εν λόγω ομολογιών, καθώς και για την αποπληρωμή των προμηθειών και εξόδων της έκδοσης. Οι ομολογίες θα διατεθούν κατά το πρότυπο του Regulation S. Η ηλεκτρονική Netroadshow παρουσίαση θα είναι διαθέσιμη».

Αξίζει να σημειωθεί πριν από λίγους μήνες η Motor Oil εξέδωσε άντλησε 200 εκατ. και πάλι από τις αγορές με την έκδοση επταετούς ομολόγου, όπου οι προσφορές ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ με υπερκάλυψη 5,1 φορές, με την τελική απόδοση των ομολογιών να διαμορφώνεται στο 1,90% ετησίως.

Το τότε ομόλογο, όπως αναφέρθηκε, κατευθύνθηκε στη στήριξη του επενδυτικού της προγράμματος της εταιρείας. Συγκεκριμένα, τα 137 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για τη χρηματοδότηση μέρους της επένδυσης του νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας (New Naphtha Treatment Complex), 20 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σύμφωνα με την κρίση της διοίκησης της εταιρείας, ενώ τα υπόλοιπα 39,4 εκατ. ευρώ κάλυψαν ανάγκες της σε κεφάλαιο κίνησης.

Όπως επίσης αναφέρεται στην ανακοίνωση, για το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι επενδύσεις του ομίλου ανήλθαν σε 47 εκατ. ευρώ, με την πρόβλεψη για το σύνολο του έτους να φτάνει τα 260 εκατ. ευρώ. Το καθαρό χρέος ανέρχεται σε 535 εκατ. ευρώ (έναντι 479 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2020 και 506 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2020).

Οι τρεις στόχοι

Στο μεταξύ, την επίτευξη τριών παράλληλων στόχων υπηρετεί η στρατηγική της Motor Oil, σύμφωνα με όσα είπε πριν από λίγες μέρες στην εισήγησή του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πέτρος Τζαννετάκης, στη γενική συνέλευση του ομίλου. Όπως ανέφερε, οι στόχοι είναι: «Πρώτον, να παραμείνει η Motor Oil ηγέτιδα εταιρεία στον ενεργειακό κλάδο συνεχίζοντας να στηρίζει την ελληνική οικονομία με εξαγωγές και συνεχείς επενδύσεις. Δεύτερον, να οδηγήσει τη μετάβαση σε νέες μορφές ενέργειας. Τρίτον, να πετύχει τα παραπάνω με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο».

*(Από τη Ναυτεμπορική)