Oι υψηλές τιμές πετρελαίου φαίνεται ότι θα συνεχιστούν τουλάχιστον για τα προσεχή έτη, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει «κύμα» εξαγορών και συγχωνεύσεων στη βιομηχανία πετρελαίου. Mε τις να έχουν αυξηθεί από τα 26 δολάρια το βαρέλι στις ΗΠΑ το 2003 στα 80 δολάρια σήμερα, με βάση τη Citigroup και με τη ζήτηση να συνεχίζεται αμείωτη, πιθανοί αγοραστές στην αγορά πετρελαίου αναζητούν συμφωνί

Oι υψηλές τιμές πετρελαίου φαίνεται ότι θα συνεχιστούν τουλάχιστον για τα προσεχή έτη, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει «κύμα» εξαγορών και συγχωνεύσεων στη βιομηχανία πετρελαίου.

Mε τις να έχουν αυξηθεί από τα 26 δολάρια το βαρέλι στις ΗΠΑ το 2003 στα 80 δολάρια σήμερα, με βάση τη Citigroup και με τη ζήτηση να συνεχίζεται αμείωτη, πιθανοί αγοραστές στην αγορά πετρελαίου αναζητούν συμφωνίες.

Ανάμεσά τους διακρίνονται εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου, κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες από Κίνα και Ινδία ή και από παραγωγούς χώρες, καθώς και μεγάλες πολυεθνικές που αναπροσαρμόζουν τα χαρτοφυλάκιά τους, με σκοπό να επικεντρωθούν σε πιο κερδοφόρο ενεργητικό. Επιπλέον, οι μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις του πετρελαϊκού τομέα είναι πιο πιθανόν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να επιβιώσουν.

Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες, οι εξαγορές των οποίων υποκινούνται εν μέρει από μακροπρόθεσμες στρατηγικές ανησυχίες, οι πετρελαϊκές επιχειρήσεις έχουν αποκλειστικό κίνητρο την επενδυτική αξία του στόχου τους. Δεν υπήρχε περίπτωση να προβούν σε αγορές, εάν ανησυχούσαν ότι οι αξίες αυτές θα υποχωρήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κατά συνέπεια, η όρεξη για ενεργητικό του πετρελαϊκού τομέα θα μπορούσε να αποτελέσει και την πιο σίγουρη ένδειξη για αλλαγή των προοπτικών της βιομηχανίας.

Ο Αλεκ Κάρστερς, της Enrst & Young, εκτιμά ότι η τάση συγκεντρωτισμού στον τομέα αναμένεται να αγγίξει ιστορικό-ρεκόρ μεταξύ εισηγμένων στο Λονδίνο επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

(δημοσιεύτηκε στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ στις 8/2/2008)