Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αμμόχωστο σε δύο εβδομάδες και οι εξαγγελίες που αναμένεται να κάνει από την περίκλειστη πόλη, αποτελούν όπως όλα δείχνουν ορόσημο για το Κυπριακό. Το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν η Τουρκία προχωρήσει στις απειλές της ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα Βαρώσια, αυτό θα αποτελέσει ταφόπλακα στο Κυπριακό».

Απευθυνόμενος σε ξένους διπλωμάτες στην Λευκωσία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τους ζήτησε να μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους την ανάγκη «να τονίσουν στον Ερντογάν να αποφύγει από το να πυροδοτήσει περαιτέρω  την ένταση μέσω των οποίων νέων παράνομων ενεργειών ειδικότερα όσον αφορά τα Βαρώσια».«Αν η Τουρκία προχωρήσει με τέτοιες πράξεις- και επαναλαμβάνω ειδικότερα σε σχέση με τα Βαρώσια- αυτό θα είναι ταφόπλακα, όχι μόνο για την συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά το σημαντικότερο , στην εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής διευθέτησης» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης. Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν έχει ταχθεί υπέρ των δύο κρατών.

Το τί πρόκειται να ακολουθήσει εκ μέρους της Τουρκίας το επιβεβαίωσε η προκλητικότητα  του Τούρκου Αντιπρόεδρου Φουάτ Οκτάι ο οποίος κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα την περασμένη Τετάρτη δήλωσε ότι υπάρχει πράγματι ζήτημα κατοχής στην Κύπρο από τους «Ελληνοκύπριους», χαρακτηρίζοντάς τους «εισβολείς» όπως και τους Έλληνες.

Δεν είναι δυνατή η λύση των δύο κρατών στην Κύπρο, δήλωσε προχθές  ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας. Κατέστησε σαφές ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά την διαδικασία για την διευθέτηση του Κυπριακού, συμφώνως προς τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε, περιλαμβανομένου του θέματος των Βαρωσίων. Παρατήρησε ότι η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μία καλή ένδειξη αλλά πρέπει να υπάρξει μία πιο εποικοδομητική εμπλοκή.

Όμως η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν δείχνουν να συμμερίζονται τις συστάσεις της Ε.Ε., καθώς γνωρίζει ‘ότι αυτές μένουν μόνο στα λόγια και δεν έχουν την μορφή κυρώσεων. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ καταβάλει προσπάθεια να δείχνει όσο γίνεται πιο αρεστός στον Ερντογάν χρησιμοποιώντας φρασεολογία που μόνο εκείνος συνηθίζει. Ευρισκόμενος στο Ντιργιάμπακιρ είπε ότι η Τουρκία έχει παρελθόν και μεγάλη εμπειρία από στρατιωτικής απόψεως και μπορεί να προστατεύσει τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο.