«Στην Πρίζα» της Ηλεκτροκίνησης οι Αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ - ΑΒ Βασιλόπουλος, My market-Metro, Θανόπουλος, Lidl Ελλάς - Έπεται η Σκλαβενίτης

«Στην Πρίζα» της Ηλεκτροκίνησης οι Αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ - ΑΒ Βασιλόπουλος, My market-Metro, Θανόπουλος, Lidl Ελλάς - Έπεται η Σκλαβενίτης
της Δανάης Αλεξάκη
Παρ, 9 Ιουλίου 2021 - 17:43

Τα σούπερ μάρκετ μπαίνουν… στην πρίζα, καθώς διευρύνεται ο αριθμός των αλυσίδων που προσθέτουν σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στις εγκαταστάσεις τους

Χθες, η ΑΒ Βασιλόπουλος ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τη ΔΕΗ δημιουργείται ένα ισχυρό δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων πανελλαδικά. Περισσότερα από 250 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων ΔΕΗ Blue βρίσκονται ήδη σε λειτουργία σε καταστήματα ΑΒ σε όλη την Ελλάδα και 100 ακόμα νέα σημεία θα προστεθούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο. 

Η φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων προσφέρεται προς το παρόν άνευ χρέωσης, τόσο σε όσους πραγματοποιούν τα ψώνια τους στα καταστήματα ΑΒ όσο και σε διερχόμενους οδηγούς, ενώ γίνεται εύκολα και γρήγορα μέσω της ειδικής εφαρμογής «ΔΕΗ Blue» και σκανάροντας το QR code που εμφανίζεται στην επιλεγμένη θύρα φόρτισης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να μπορέσει ένας οδηγός ηλεκτρικού αυτοκινήτου να κινηθεί χωρίς πρόβλημα σε όλη την ελληνική επικράτεια, εκτός των νησιών, θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του σταθμούς φόρτισης ανά 40 μικτά χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται να λειτουργήσουν τουλάχιστον 3.000 απλοί σταθμοί φόρτισης, καθώς και περισσότεροι από 100 σταθμοί ταχυφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. 

Πρωτοπόροι 

Ειδικά για τα σούπερ μάρκετ οι προοπτικές της ηλεκτροκίνησης αποτελεί ένα ακόμα πεδίο ανάπτυξης, με τον όμιλο Metro ΑΕΒΕ να αποτελεί την πρώτη αλυσίδα οργανωμένης λιανικής ειδών σούπερ μάρκετ, που από τις αρχές του 2019 «άνοιξε» τον χορό, τοποθετώντας πέντε σταθμούς φόρτισης οχημάτων σε καταστήματά της. Η Μetro προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την ENERES CPM για τη δημιουργία του πανελλαδικού δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων «Charge Plus». 

Το διαρκώς αναπτυσσόμενο δίκτυο θα αποτελείται από 320 φορτιστές σε 160 καταστήματα My market και Metro Cash & Carry σε όλη την Ελλάδα. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι δύο πρώτες φάσεις του σχεδιασμού που αφορούν τη λειτουργία 160 φορτιστών ολοκληρώνονται εντός του έτους, ενώ η τρίτη φάση αφορά επιπλέον 160 φορτιστές το 2022. 

Απόλυτα φιλικά προς την ηλεκτροκίνηση είναι και τα τρία καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Δ. Θανόπουλος όπου έχουν ήδη εγκαταστήσει σταθμοί φόρτισης σε συνεργασία με την Blink Charging Hellas, θυγατρική της αμερικανικής Blink Charging και της ελληνικής Eunice Energy Group. 

Αντίστοιχα, στην κατεύθυνση των δράσεων μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος η Lidl Ελλάς από πέρυσι έχει ξεκινήσει την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στα καταστήματά της στη Κασσανδρεία Χαλκιδικής και Κάτω Πετραλώνων στην Αθήνα. Το πλάνο προβλέπει την κατασκευή ενός σταθμού φόρτισης σε κάθε νέο ή εκσυγχρονιζόμενο κατάστημα, παράλληλα με πρόβλεψη ηλεκτρολογικής υποδομής για κάλυψη του 20% τουλάχιστον των θέσεων στάθμευσης. 

Και Σκλαβενίτης 

Σε ό,τι αφορά το leader της αγοράς, τον όμιλο Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, φέρεται ότι από τη νέα χρονιά θα εισέλθει δυναμικά στο πεδίο της ενέργειας. 

Οι πληροφορίες θέλουν την ισχυρή αλυσίδα να επεξεργάζεται και να δρομολογεί την υλοποίηση ενός πολυεπίπεδου επενδυτικού πλάνου που περιλαμβάνει την ηλεκτροκίνηση, τα φωτοβολταϊκά συστήματα, δράσεις αποθήκευσης ενέργειας και εν γένει της μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος. Ειδικά για την ηλεκτροκίνηση, η ΕΥΣ φέρεται να δρομολογεί τόσο την αναβάθμιση του στόλου της με ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζει να υποστηρίξει τις υποδομές της με σταθμούς φόρτισης στις εγκαταστάσεις της. 

Οι στόχοι της ΔΕΗ 

Η ΔΕΗ έχει εκπονήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για είσοδο στις υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης και σύμφωνα με όσα έχει προαναγγείλει η εταιρεία έως το 2023 θα αριθμεί 1.000 φορτιστές και μεσοπρόθεσμα 10.000. Μάλιστα, εκτός από την ΑΒ Βασιλόπουλος, έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη Fraport Greece και την Beat, ενώ συνεργασίες αναμένονται και με τον κλάδο λιανικής πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")