Κινήσεις για «Ωρίμανση» της Ενεργειακής Αγοράς: Εποπτεία με «Έξυπνα» Εργαλεία - Ανοικτός Διάλογος για τις Ρήτρες

Κινήσεις για «Ωρίμανση» της Ενεργειακής Αγοράς: Εποπτεία με «Έξυπνα» Εργαλεία - Ανοικτός Διάλογος για τις Ρήτρες
του Γιώργου Αλεξάκη
Σαβ, 10 Ιουλίου 2021 - 07:21

Βήμα βήμα προχωρεί η «ωρίμανση» της αγοράς ενέργειας στη χώρα, μερικούς μήνες μετά την εισαγωγή του Target Model, αρκετούς κλυδωνισμούς και «παιδικές ασθένειες» λόγω των θεσμικών ελλειμμάτων

Ουσιαστικά καταβάλλεται προσπάθεια να συμπληρωθούν τα σχετικά κενά και να λειτουργήσει σε όλο του το εύρος το «Μοντέλο Στόχος» που παραπέμπει στη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, όπου η ενέργεια θα ακολουθεί τη ροή παραγωγής προς την κατανάλωση με βάση το χαμηλότερο κόστος έχοντας χαρακτηριστικά χρηματιστηριακής αγοράς.

Ειδική έμφαση δίνεται στην εποπτεία της αγοράς την οποία η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) φιλοδοξεί να κάνει σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση «έξυπνων» εργαλείων, στη διαμόρφωση όρων διαφάνειας στις σχέσεις πελατών - προμηθευτών αλλά και στην ανάπτυξη των αγορών φυσικού αερίου και παραγώγων.

Έτσι όπως ανέφερε χθες στο 5ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο ο πρόεδρος της ΡΑΕ, καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας στα τέλη Ιουλίου πρόκειται η ΡΑΕ να παρουσιάσει το σχέδιο αναμόρφωσης της χονδρεμπορικής αγοράς, ενώ προχωρά στην ανάπτυξη «έξυπνου» εργαλείου παρακολούθησής της σε πραγματικό χρόνο.

Παράλληλα, η ΡΑΕ θα προχωρήσει και σε ανοικτό διάλογο για τις ρήτρες που αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες παραπόνων των πελατών, ενώ προωθεί την ανάπτυξη σχετικού ψηφιακού εργαλείου όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να ελέγχουν τις προσφορές και τις συμβάσεις.

«Από την πλευρά της, η ΡΑΕ μελετά τα πάντα και θα πράξει ό,τι χρειαστεί σε λιανική, χονδρική και διαχειριστές» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Αρχής, ενώ σε σχέση με την πορεία των τιμών σημείωσε ότι η ανοδική πορεία, μεταξύ άλλων, οφείλεται στο ακριβό φυσικό αέριο και στους ρύπους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, η Ελλάδα είναι κοντά στις υπόλοιπες χώρες και χαμηλότερα από πολλές εξ αυτών.

Πλατφόρμα εμπορίας φυσικού αερίου

Όσον αφορά την «ωρίμανση» της αγοράς ενέργειας και στο μέτωπο του φυσικού αερίου αναμένονται άμεσα εξελίξεις σε σχέση με την πλατφόρμα εμπορίας φυσικού αερίου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ).

Ειδικά με βάση όσα είπε το βράδυ της Τετάρτης μιλώντας στα ΜΜΕ η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ τη Δευτέρα 12 Ιουλίου θα γίνει παρουσίαση του νέου Βάθρου Εμπορίας από το ΕΧΕ και τον ΔΕΣΦΑ.

Όπως αναφέρθηκε, «ο ΔΕΣΦΑ αναπτύσσει καινοτόμα προϊόντα και εφαρμόζει διαφανείς και αμερόληπτες διαδικασίες για την πρόσβαση τρίτων (Third-Party Access - TPA), ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητα της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου. Για τον σκοπό αυτό, συνεργάζεται στενά με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας συναλλαγών για το φυσικό αέριο, η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί έως τα μέσα του επόμενου φθινοπώρου και θα επιτρέψει τις ανώνυμες συναλλαγές φυσικού αερίου προς όφελος των τελικών καταναλωτών».

Υπενθυμίζεται ότι το Βάθρο Εμπορίας είναι ένα πεδίο ανώνυμων συναλλαγών μεταξύ Χρηστών Μεταφοράς και επιτρέπει την αγοραπωλησία αερίου εξισορρόπησης μεταξύ Χρηστών Μεταφοράς και Διαχειριστή. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε. θα κατέχει τον ρόλο του διαχειριστή Βάθρου Εμπορίας σύμφωνα με τον κανονισμό EU 312/201 4 και η Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα είναι υπεύθυνη για την εκκαθάριση και τον διακανονισμό των συναλλαγών, που ουσιαστικά ανοίγουν περαιτέρω την αγορά.

Όπως σημείωσε δε, το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε. (Hellenic Energy Exchange SA - HEnEx) και η Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EnEx Clearing House SA - EnExClear) «συντονίζουν τις προσπάθειές τους για τα επόμενα σημαντικά βήματα» κι έτσι η πλατφόρμα εμπορίας φυσικού αερίου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ) αναμένεται να λειτουργήσει το φθινόπωρο του 2021.

Φέτος, επίσης, η HEnEx θα ξεκινήσει τη λειτουργία τριών συμπληρωματικών περιφερειακών ενδοημερήσιων δημοπρασιών (Complementary Regional Intraday Auctions - CRIDA) και προβλέπει τη ενσωμάτωσή του στην πρωτοβουλία European Cross-Border Intraday (XBID) το πρώτο τρίμηνο του 2022. Επιπλέον, με αφορμή την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας η HEnEx κατευθύνει, επίσης, και την ενσωμάτωση του νησιού στις υπάρχουσες αγορές Day-Ahead και Intraday της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Κρήτη: Επιταχύνεται η πράσινη «στροφή»

Στο φόντο αυτό το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο 5ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο επιταχύνεται η πράσινη στροφής της Μεγαλονήσου. Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ μέσω της μικρής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου, ημερησίως εισρέουν στο νησί 60 έως 80 MW, συμβάλλοντας έτσι στην εξοικονόμηση 100 χιλιάδων τόνων CO2 ετησίως. Με την προσθήκη και της μεγάλης διασύνδεσης, ο συνολικός όγκος θα ανέλθει σε 435 χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα, πράγμα που μεταφράζεται σε όφελος 24 εκατ. ευρώ για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Επίσης προανήγγειλε ότι στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία απελευθερώνεται ηλεκτρικός χώρος έως 100 MW για την είσοδο φωτοβολταϊκών έργων έως 500 kW και 40 MW για συστήματα αυτοπαραγωγής.

Όπως εξήγγειλε ο υπουργός, η επιλογή των έργων θα γίνει με διαφάνεια και προτεραιοποίηση, αξιοποιώντας ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αρχές φθινοπώρου. Επίσης με την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, δίνεται η δυνατότητα για επιπλέον 2.500 MW στο νησί, πράγμα που τελεί υπό έγκριση του ρυθμιστικού πλαισίου.

Παράλληλα ανακοίνωσε επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη τετραετία για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής της Κρήτης με σκοπό αφενός την ενεργειακή ασφάλεια και αντοχή του συστήματος και αφετέρου τη μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση όσα ανέφερε στην παρέμβασή του στο Cretan Energy Conference ο κ. Ιωάννης Μάργαρης, αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, «η Κρήτη αναδεικνύεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι της περιοχής, κατοχυρώνοντας στρατηγική θέση για έναν ακόμη λόγο στον γεωπολιτικό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης». Όπως είπε, «μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που μελετώνται στην περιοχή, όπως με την Κύπρο και το Ισραήλ ή την Αίγυπτο και τη Λιβύη, περιλαμβάνουν την Κρήτη. Ο ΑΔΜΗΕ, ταυτόχρονα με τις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις, σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Συστήματος Υψηλής Τάσης της Κρήτης εντός της επόμενης τριετίας».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")