3,6% Πίσω τα Έσοδα - Δύσκολα θα Σωθούν από Πετρέλαιο, Ε9

3,6% Πίσω τα Έσοδα - Δύσκολα θα Σωθούν από Πετρέλαιο, Ε9
Της Ελένης Κωσταρέλου - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Παρ, 8 Φεβρουαρίου 2008 - 04:37
Κακή αρχή, με τα φορολογικά έσοδα να πιάνουν τον Ιανουάριο μόνο το 8,5% με ετήσιο στόχο 12,1%. Το γεγονός ότι το ποσοστό αύξησης των εσόδων υστερεί 3,6% έναντι του ετήσιου στόχου προκαλεί ανησυχίες στους επιτελείς του υπουργείου Οικονομίας, οι οποίοι τώρα εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο πετρέλαιο και στο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Μόνο που και σε αυτούς τους δύο τομείς πρέπει να ξεπεραστούν εγγενε

Κακή αρχή, με τα φορολογικά έσοδα να πιάνουν τον Ιανουάριο μόνο το 8,5% με ετήσιο στόχο 12,1%.

Το γεγονός ότι το ποσοστό αύξησης των εσόδων υστερεί 3,6% έναντι του ετήσιου στόχου προκαλεί ανησυχίες στους επιτελείς του υπουργείου Οικονομίας, οι οποίοι τώρα εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο πετρέλαιο και στο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Μόνο που και σε αυτούς τους δύο τομείς πρέπει να ξεπεραστούν εγγενείς δυσκολίες:

1. Τα «τρωτά» του νέου συστήματος πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες εφαρμογής του από την ερχόμενη Παρασκευή. Το ιδιαίτερα γραφειοκρατικό σύστημα δεν διασφαλίζει κατ' αρχήν το βασικό ζητούμενο της πάταξης του λαθρεμπορίου. Επί παραδείγματι, τα δηλωθέντα στοιχεία από διαχειριστές πολυκατοικιών και εμπόρους δεν είναι αρκετά για να καταδείξουν τον αριθμό των διαμερισμάτων και των κατοίκων ανά πολυκατοικία - συνεπώς και τις απαιτούμενες ποσότητες πετρελαίου. Από την άλλη οι έμποροι συνεχίζουν να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους απειλώντας με «μπλόκο» της αγοράς ή αυξήσεις λιανικών τιμών.

Σε εμβρυακή κατάσταση

2. Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακή μορφή και όπως επισημαίνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να μαζέψουν τα περιβόητα 900 εκατ. ευρώ από το καλοκαίρι ή για την ακρίβεια μέχρι τα τέλη του έτους.

Το τοπίο είναι θολό ως προς το τι θα προκύψει από τις Δηλώσεις Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) που θα υποβάλλουν μέχρι τις 31 Μαρτίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων (διορθώσεις λαθών, αλλαγή περιουσίας, νέοι φορολογούμενοι) και οι φόβοι ιδιαίτερα έντονοι ως προς την αδυναμία άμεσης απορρόφησης των νέων στοιχείων, προκειμένου να γίνει άμεση επεξεργασία και κυρίως να αποσταλούν σύντομα τα ειδοποιητήρια πληρωμής για την καταβολή του Τέλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα ανήλθαν σε 5.222 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο έναντι 4.811 εκατ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα, δηλαδή αυξήθηκαν 411 εκατ. ευρώ.