Το πράσινο φως των Βρυξελλών για την απορρόφηση των 26,2 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2021 - 2027 αναμένει η χώρα μας, καθώς ήδη χθες το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπέβαλε το τελικό σχέδιο προς έγκριση από τις κοινοτικές αρχές

Η έγκριση του ελληνικού οριστικού σχεδίου για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 - 2027 αναμένεται έως τα τέλη Ιουλίου και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι το πρώτο που θα εγκριθεί μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., καθώς η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος-μέλος που προχώρησε σε επίσημη υποβολή ΕΣΠΑ. Επισημαίνεται ότι εκ των 26,2 δισ. ευρώ, τα 20,9 δισ. είναι κοινοτικοί και τα υπόλοιπα 5,3 δισ. ευρώ εθνικοί πόροι.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η επίσημη υποβολή αποτελεί το τελευταίο βήμα σε μια εκτεταμένη διαβούλευση που έλαβε χώρα το τελευταίο έτος, καθώς το πρώτο σχέδιο κειμένου εστάλη στην Επιτροπή τον Ιούνιο του 2020.

«Ακολούθησε συστηματική και εντατική συνεργασία και επεξεργασία των κειμένων, τόσο σε εθνικό επίπεδο μέσω των Οργάνων Σχεδιασμού και Κατάρτισης του ΕΣΠΑ, όσο και με τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Επιτροπής, ώστε να καταλήξουμε στο τελικό κείμενο, το οποίο βρίσκεται πλέον σε στάδιο έγκρισης» επισημαίνεται σχετικά.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Κανονιστικό Πλαίσιο η επίσημη υποβολή των νέων προγραμμάτων γίνεται εντός διαστήματος 3 μηνών από την ημερομηνία της επίσημης υποβολής του ΕΣΠΑ.

Ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η κατάρτιση των σχεδίων των προγραμμάτων και έχει ξεκινήσει άτυπη διαβούλευση επί αυτών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το σχέδιο θα πρέπει να λάβει τις εγκρίσεις όλων των αρμόδιων διευθύνσεων της Κομισιόν και εφόσον πραγματοποιηθεί αυτό θα επικυρωθεί από το Κολέγιο των Αντιπροσώπων. Πάντως, όπως εκτιμά η ελληνική πλευρά, λόγω της προεργασίας που έχει γίνει και των επαφών με κοινοτικούς αξιωματούχους, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια δυσκολία.

Εφόσον εγκριθεί το συνολικό κείμενο, στη συνέχεια θα πρέπει εντός τριμήνου να αποσταλούν για έγκριση με την ίδια διαδικασία τα Τομεακά και Επιχειρησιακά Προγράμματα, κάτι που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του φθινοπώρου.

Στο μεταξύ, θα πρέπει να κατατεθεί και να ψηφισθεί από τη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος του νέου ΕΣΠΑ και στη συνέχεια να αρχίσει η έκδοση των προσκλήσεων. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι πρώτες προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ αναμένεται να «βγουν στον αέρα» στο τέλος Νοεμβρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση το τελικό σχέδιο που απεστάλη στην Κομισιόν, το ΕΣΠΑ δεν θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 26,7 δισ. ευρώ κοινοτικών και εθνικών πόρων, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, αλλά 26,2 δισ. ευρώ, καθώς το 3% του προϋπολογισμού του ή περίπου 500 εκατ. ευρώ θα μεταφερθούν στο ταμείο Border Management and Visa Instrument το οποίο στην Ελλάδα διαχειρίζεται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η μεταφορά αυτών των πόρων από το ΕΣΠΑ στο BMVI κρίθηκε απαραίτητη λόγω των αυξημένων αναγκών που δημιουργούν οι μεταναστευτικές ροές και της έλλειψης δημόσιων πόρων, γι’ αυτό και ένα μέρος των κοινοτικών κονδυλίων θα μεταφερθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Πέραν όμως της μεταφοράς πόρων στο BMVI, κερδισμένες βγαίνουν και οι Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, αφού σύμφωνα με το τελικό σχέδιο, πέραν των όσων έχουν ήδη εξασφαλιστεί (2,025 δισ. και 357,3 εκατ. ευρώ) θα λάβουν επιπλέον το 5% των πόρων του προγράμματος.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η ανακατανομή αυτή υπέρ των δύο περιφερειών ήταν επιβεβλημένη καθώς, αν και εντάσσονται στην κατηγορία των περισσότερο αναπτυγμένων περιφερειών με βάση τα κοινοτικά όρια, στην πραγματικότητα ανήκουν στις περιφέρειες σε μετάβαση.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι η μεταφορά έγινε για να ενισχυθεί κυρίως η Αττική η οποία παράγει το 50% της χώρας.

«Εθνική επιτυχία»

Με αφορμή την υποβολή του ΕΣΠΑ προς έγκριση, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι «όπως είχαμε θέσει ως στόχο, η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη χώρα που υπέβαλε επίσημα προς έγκριση στις ευρωπαϊκές αρχές το σχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ. Με την υποβολή αυτή ολοκληρώνουμε και το τελευταίο βήμα πριν από την επίσημη κατάρτιση των επιχειρησιακών προγραμμάτων και την οριστική έναρξη του νέου Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027. Στόχος μας είναι να προσθέσουμε άμεσα επιπλέον ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και να συμπράξουμε μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης σε μία μεγάλη προσπάθεια για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, για την προστασία του περιβάλλοντος και για τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και τους συνεργάτες μου για τη σημερινή αυτή εθνική επιτυχία».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")