Σήμερα είναι η καταληκτική προθεσμία κατάθεσης στο ΤΑΙΠΕΔ των δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών στην οποία ανήκουν η ΕΔΑ Αττικής, η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας και η ΔΕΔΑ, δηλαδή η εταιρεία διαχείρισης των δικτύων διανομής αερίου της υπόλοιπης Ελλάδας. Η ΔΕΠΑ Υποδομών ανήκει κατά 65% στο ΤΑΙΠΕΔ και κατά 35% στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), τα οποία έχουν αποφασίσει να πουλήσουν το συγκεκριμένο μερίδιό τους, διεκδικώντας παράλληλα συμμετοχή στον «παγωμένο» προσώρας διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, στην οποία επίσης κατέχουν το 35%

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μετά την εκκίνηση της διαδικασίας, πριν από 15 μήνες, δύο είναι τα σχήματα που ενδιαφέρονται ζωηρά για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, δηλαδή η Italgas και η τσέχικη EP INVESTMENT ADVISORS (EPH). Μάλιστα δημοσίως με συνέντευξή του στον Τύπο ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas Πάολο Γκάλο έχει σημειώσει ότι θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Στην τελική φάση του διαγωνισμού έχουν καταθέσει ενδιαφέρον και τα επενδυτικά κεφάλαια ΚΚR, Μacquarie, First State Investment, που παράλληλα μετέχουν και στην κούρσα για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και η κινεζική κοινοπραξία SINO-CEE FUND & Shanghai Dazhong Public Utilities (GROUP). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Italgas είναι ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στην Ιταλία, με μερίδιο αγοράς 34%, και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη. Η EPH κατέχει και εκμεταλλεύεται περιουσιακά στοιχεία στην Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ουγγαρία και την Πολωνία, όντας ένας καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος.

Υπενθυμίζεται ότι όποιος προκριθεί για την εξαγορά αναμένεται να προχωρήσει και στην εξαγορά του μειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, καθώς η Eni Gas e Luce επιθυμεί να πουλήσει το 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ που κατέχει.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")