Στο «Μικροσκόπιο» το Νομοσχέδιο για τη Διαχείριση των Αποβλήτων – το Στοίχημα της Ανακύκλωσης

Στο «Μικροσκόπιο» το Νομοσχέδιο για τη Διαχείριση των Αποβλήτων – το Στοίχημα της Ανακύκλωσης
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 16 Ιουλίου 2021 - 08:14

Η χώρα μας στην ανακύκλωση έχει απογοητευτικές επιδόσεις και θα πρέπει να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, εάν θέλει να πετύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους. Όπως ανέφερε χθες στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκας «το 80% των απορριμμάτων που παράγουμε 

το οδηγούμε στην υγειονομική ταφή, σε χώρους υγειονομικής ταφής όταν γνωρίζετε ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι περίπου στο 20%». Κατά καιρούς οι κυβερνήσεις καταθέτουν νομοσχέδια για την ανακύκλωση, θέτοντας συγκεκριμένους στόχους, ωστόσο χωρίς να έχουν επιτευχθεί μεγάλες αλλαγές. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία  Κέντρων Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ) στους Δήμους. Ειδικότερα, οι Δήμοι άνω των 20.000 κατοίκων υποχρεούνται να αναπτύξουν και να λειτουργούν τουλάχιστον ένα Κέντρο Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ). Στους χώρους αυτούς οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποθέτουν μεταχειρισμένα αντικείμενα κάθε είδους, όπως, είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, παιχνίδια, έπιπλα, ποδήλατα, βιβλία και κλωστοϋφαντουργικά είδη. Παράλληλα, προβλέπεται η εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο πετάω». Σύμφωνα με το σχεδιασμό οι Δήμοι θα μπορούν να διαμορφώνουν τα δημοτικά τους τέλη, ανάλογα με πόσα απόβλητα παράγει ο κάθε δημότης, αλλά και ανάλογα με πόσα από αυτά ανακυκλώνει. Η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2023 με εφαρμογή σε σημαντικούς παραγωγούς αποβλήτων και συγκεκριμένα σε μεγάλα ξενοδοχεία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, καθώς και σε όλους τους Δήμους με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους, ενώ γίνεται υποχρεωτική από 1.1.2028 για όλους τους Δήμους με πληθυσμό πάνω από 20.000 κατοίκους. Επιπλέον, θεσπίζεται από τον Ιανουάριο του 2025 η υποχρέωση για ελάχιστο ανακυκλωμένο περιεχόμενο 30% στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως η χώρα μας έχει πετύχει ελάχιστη, αν όχι, καμία πρόοδο σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση των απορριμμάτων. «Επαναλαμβάνω ότι την τελευταία πενταετία που προηγήθηκε πριν αναλάβουμε εμείς την διακυβέρνηση αυτού του τόπου, η ανακύκλωση αυξήθηκε κατά ποσοστό 1% έως 2%. Σήμερα είναι περίπου στο 20%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 50%». Επίσης, σημείωσε πως «η ταφή των απορριμμάτων στη χώρα μας δυστυχώς, φέρνει τη χώρα, να έχει ένα αρνητικό ρεκόρ. Σχεδόν, το 80% των απορριμμάτων που παράγουμε το οδηγούμε σε χώρους υγειονομικής ταφής όταν γνωρίζετε ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι περίπου στο 20% και οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες έχουν ποσοστό ταφής κάτω από το 10% και αυτό βέβαια το έχουν επιτύχει με μία ιεράρχηση».

Οι αντιδράσεις σε σχέση με τις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων

Από την άλλη πλευρά, αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις έχει προκαλέσει η πρόθεση του ΥΠΕΝ να προχωρήσει στο σχεδιασμό του για τις μονάδες καύσης απορριμμάτων. Σύμφωνα με το άρθρο 63 του νομοσχεδίου «οι διαδικασίες εκπόνησης ή ανάθεσης μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών υπηρεσιών, όπως και χωροθέτησης και δημοπράτησης των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων, καθώς και ο συντονισμός και η εποπτεία υλοποίησης αυτών υπάγονται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

«Ιδιωτικοποιείτε τα απορρίμματα, με εγγυημένες ποσότητες χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, άρα, με μακροχρόνιες δεσμεύσεις γιατί αλλιώς δεν θα τους χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες. Και αυτό που κάνετε είναι να μας κλειδώνετε σε ένα κόσμο χωρίς ανακύκλωση» τόνισε ο βουλευτής του ΜΕΡΑ 25, Κρίτωνας-Ηλίας Αρσένης, στη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. «Δυστυχώς η ανάπτυξη αρκετών τέτοιων μονάδων καύσης όπως φαίνεται, σε συνδυασμό με τις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων, είναι προφανές ότι θα αποθαρρύνει με έμμεσο τρόπο τις πρώτες τρεις προτεραιότητες, την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση. Και άρα οι ορθότερες πρακτικές διαχείρισης θα  τεθούν εν αμφιβόλω» ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης.

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου αναμένεται να τοποθετηθούν σήμερα και την Δευτέρα φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, σε σχέση με το νομοσχέδιο.