Στους 81 ανέρχεται, σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό, ο αριθμός των θυμάτων από τις πλημμύρες στη δυτική Γερμανία, ενώ περίπου 1.300 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. «Ο φόβος μας είναι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί», δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας του Κόμπλεντς. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Ρηνανίας - Παλατινάτου, στο κρατίδιο

 

οι νεκροί είναι 50, ενώ οι αρχές της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας κάνουν λόγο για 31 νεκρούς. Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας (ΒΚΚ) ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι 23 πόλεις και χωριά στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, με εκατοντάδες σπίτια να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, δρόμους και γέφυρες να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την παροχή πόσιμου νερού. Η σιδηροδρομική συγκοινωνία έχει διακοπεί σε πολλά σημεία του δικτύου στην ευρύτερη δυτική Γερμανία και οι αρχές απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί για λόγους ασφαλείας, να μην επιχειρούν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για την εκκένωση τροφίμων γηροκομείων και κέντρων αποκατάστασης, ωστόσο ήδη εννέα άτομα από τέτοιες εγκαταστάσεις έχουν χάσει τη ζωή τους και πολλά ακόμη αγνοούνται. Εκτός λειτουργίας βρίσκεται και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, αφήνει ελπίδες ότι πολλοί από τους αγνοούμενους είναι σώοι, αλλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν.

Από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η υπουργός Περιβάλλοντος Σβένγια Σούλτσε έκανε λόγο για «εθνική τραγωδία» και τόνισε την ανάγκη τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί να αντιμετωπιστούν «γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία», με στήριξη κυρίως των τοπικών κοινοτήτων. Επιπλέον επισήμανε ότι «η κακοκαιρία δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή έχει φθάσει και στη Γερμανία», καθώς, όπως είπε, «είδαμε ιστορικά μεγάλες ποσότητες νερού».

Σύμφωνα με την BILD, στην περιοχή της Ρηνανίας - Παλατινάτου και του Ζάαρλαντ, υπάρχει σήμερα πιθανότητα για νέες βροχοπτώσεις. Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD) εξέδωσε σήμερα το πρωί έκτακτη προειδοποίηση για τοπικές έντονες καταιγίδες σε όλη την περιοχή.

Συγκλονισμένη η Μέρκελ

«Συγκλονισμένη» από την καταστροφή που πλήττει τη δυτική Γερμανία δήλωσε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο. Με ανάρτηση στον λογαριασμό του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, η Μέρκελ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς των νεκρών και τη συμπαράστασή της στις οικογένειες των αγνοουμένων, ενώ ευχαρίστησε «από τα βάθη της καρδιάς» της τους «πολλούς ακούραστους διασώστες και τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης» που επιχειρούν στην περιοχή. Αργότερα χθες, σε ομιλία της στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς που την ανακήρυξε επίτιμη διδάκτορα, η καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι στον κόσμο «έχουμε όλο και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι πλημμύρες που βιώνουν κάποια τμήματα της Γερμανίας αυτή τη στιγμή και οι οποίες είναι πραγματικά δραματικές με πολλούς τραγικούς θανάτους, είναι ένα παράδειγμα γι αυτό. Αν κοιτάξουμε τα ετήσια στοιχεία, τότε θα διαπιστώσουμε ότι πάντα υπήρχαν καταιγίδες και πλημμύρες, αλλά η συχνότητα είναι απλά ανησυχητική και μας ωθεί να δράσουμε». 

Νεκροί και στο Βέλγιο

Δεν έπληξαν σφοδρά μόνο τη Γερμανία οι πρωτοφανείς για την εποχή βροχοπτώσεις στην κεντρική Ευρώπη. Tουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από τις πλημμύρες στη Βαλλονία, στο Βέλγιο.

Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που προκάλεσαν, ένας νέος 22 ετών βρέθηκε νεκρός στο Ουπέν. Το δεύτερο θύμα εντοπίστηκε στην Αϊγιάγ, ενώ ένα 15χρονο κορίτσι αγνοείται, καθώς παρασύρθηκε από χείμαρρο. Τέσσερα άτομα εντοπίστηκαν νεκρά στην πόλη Βερβιέ.

Την Τετάρτη, 1.800 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο Σοντφοντέν με τη βοήθεια της αστυνομίας και του στρατού. Τουλάχιστον 10 σπίτια κατέρρευσαν στο Πέπινστερ, μετά την υπερχείλιση ποταμού. Περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο ποταμός που υπερχείλισε κατάπιε τα αυτοκίνητα στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου Πολλά ποτάμια υπερχείλισαν και πλημμύρισαν και την πόλη Σπα. Εκατοντάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, το πτώμα ενός άνδρα εντοπίστηκε στον ποταμό Μεύση, κοντά σε έναν υδατοφράκτη της κοινότητας Προφοντεβίλ. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του παραμένουν αδιευκρίνιστες. Η στάθμη του νερού έχει ανέβει ανησυχητικά και σε κοντινούς παραπόταμους. Στη Λιέγη, πολλοί οδικοί άξονες που κινούνται παράλληλα με τον ποταμό έχουν κλείσει για την κυκλοφορία. Ενα πολιτιστικό κέντρο ανέλαβε να φιλοξενήσει προσωρινά τους κατοίκους των παραποτάμιων περιοχών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Εξάλλου, εκατοντάδες πρόσκοποι που έκαναν κάμπινγκ στη Βαλονία, απομακρύνθηκαν από την περιοχή, από χθες τη νύχτα. Αλλά και στην Ολλανδία, ποτάμια που πλημμύρισαν κατέστρεψαν πολλά σπίτια στο Λίμπουργκ, ενώ και εκεί χρειάστηκε να απομακρυνθούν πολλοί κάτοικοι, όπως και ηλικιωμένοι από οίκους ευγηρίας.