Για στρεβλώσεις, εναρμονισμένες πρακτικές και ολιγοπωλιακή δομή της αγοράς κάνει λόγο και πάλι επιστολή σε υψηλούς τόνους της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) που υπογράφει ο πρόεδρός της Αντώνης Κοντολέων και εστάλη στην πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθ. Δαγούμα. Πρόκειται για συνέχεια αντίστοιχης που είχε αποσταλεί στις 21 Μαΐου, που και τότε είχε επισημάνει τα πολλά προβλήματα της αγοράς

«Επανερχόμαστε στο ζήτημα των υφιστάμενων στρεβλώσεων που επηρεάζουν τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και απορρέουν εν πολλοίς από την ολιγοπωλιακή δομή της, η οποία οδηγεί σε μη ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας. Η διαφαινόμενη νέα καθυστέρηση στη διαδικασία έγκρισης του μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των δικαιωμάτων CO2 οδηγούν σε σημαντικά υψηλότερες τιμές στην αγορά επόμενης ημέρας, ιδίως όταν η υψηλή ζήτηση επιβάλλει τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων» αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ.

Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς η πίεση ειδικά στις βιομηχανίες μέσης τάσης λόγω της εκρηκτικής ανόδου του κόστους ενέργειας είναι μεγάλη, κάτι που αναγκάζει την Ένωση να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στον Ρυθμιστή.

Αναλυτικά, η Ένωση των ενεργοβόρων βιομηχανιών σημειώνει ότι «συγκυριακά καταγράφονται υψηλές τιμές του φ.α., οι οποίες φαίνεται ότι θα αποκλιμακωθούν μέσα στο 2022, αλλά σαφώς την περίοδο αυτή και για όσο χρονικό διάστημα συμμετέχουν λιγνίτες στην αγορά, οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι παραγωγοί μονάδων συνδυασμένου κύκλου φ.α. Καταγράφουμε όμως και περιόδους (Μάιο) κατά τις οποίες ο ΑΔΜΗΕ εντάσσει για λόγους ευστάθειας του συστήματος λιγνιτικές μονάδες, ανατρέποντας τον αρχικό προγραμματισμό του χρηματιστηρίου προκαλώντας μεγάλο όγκο ενεργοποιημένης ενέργειας, λόγω των γνωστών προβλημάτων στον σχεδιασμό της αγοράς εξισορρόπησης».

Παράλληλα η ΕΒΙΚΕΝ αφού παραδέχεται ότι δεν υφίστανται σημαντικές στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς «επόμενης ημέρας» επισημαίνει ότι στην αγορά προμήθειας διαπιστώνονται συμπεριφορές ολιγοπωλίου.

Σύμφωνα επίσης με την ΕΒΙΚΕΝ «το μέτρο του περιορισμού του 20% στα διμερή συμβόλαια, που επιτρέπεται να συνάπτουν οι προμηθευτές με μερίδιο αγοράς υψηλότερο του 4%, είναι μια ρύθμιση η οποία δεν κινείται στην ορθή κατεύθυνση. Θα πρέπει να εξεταστεί η υποχρεωτική προσφορά από μέρους των παραγωγών μιας ελάχιστης ποσότητας διμερών συμβολαίων, ως προσφορότερο μέτρο».

Η Ένωση των ενεργοβόρων βιομηχανιών σημειώνει ότι «η ΔΕΗ ως net buyer έχοντας υψηλότερη έκθεση στο συνολικό κόστος της αγοράς (αγορά επόμενης ημέρας και αγορά εξισορρόπησης) ως προς τους ανταγωνιστές της είναι αναμενόμενο να εγκαταλείψει την πολιτική της σύνδεσης των τιμολογίων με την τιμή των δικαιωμάτων CO2 και να ακολουθήσει σε προσφορά τιμολογίων συνδεδεμένων με το συνολικό κόστος της αγοράς.

Ελλείψει αποτελεσματικής προθεσμιακής αγοράς αυτές οι συμπεριφορές επηρεάζουν τη λειτουργία της αγοράς προμήθειας, για την οποία οφείλει η Αρχή να πάρει μέτρα». Η ΕΒΙΚΕΝ καταλήγει ότι δεν εστιάζει στα προβλήματα της αγοράς εξισορρόπησης, παρότι καταγράφεται καθυστέρηση στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, «απλά υποδηλώνει την πρόθεση ανάδειξης της στρεβλής λειτουργίας της αγοράς προμήθειας και την ανάγκη άμεσης παρέμβασης».

Στρεβλώσεις στον κλάδο

Στο μεταξύ η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι η επίκληση της αύξησης των τιμών φυσικού αερίου και των τιμών των δικαιωμάτων CO2 από μεριάς τους δεν δικαιολογεί το γεγονός οι προσφορές τους να μετακυλίουν το σύνολο του ρίσκου της αγοράς στους καταναλωτές, όταν μάλιστα το μερίδιό τους στην παραγωγή υπερκαλύπτει το μερίδιό τους στη λιανική».

«Η επίκληση ομοίως από μεριάς τους του επιχειρήματος ότι οι μονάδες παραγωγής τους δεν υπογράφουν διμερή συμβόλαια με τις αντίστοιχες εταιρείες προμήθειάς τους δεν ευσταθεί» τονίζει η ΕΒΙΚΕΝ και προσθέτει ότι «υπάρχει μια μεγάλη αδυναμία στη λειτουργία της αγοράς, ήτοι την έλλειψη ρευστότητας στην προθεσμιακή αγορά, η οποία συντελεί εν πολλοίς στη μη δυνατότητα εύρεσης εναλλακτικής πηγής προμήθειας έστω από τους μικρούς προμηθευτές, αφού οι μεγάλοι περιορίζονται στην κατοχύρωση 100% των κερδών τους από την αγορά επόμενης ημέρας και από την αγορά εξισορρόπησης».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")