Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέτυχαν την Πέμπτη να επιλύσουν τη διαμάχη τους σχετικά με τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, αλλά δήλωσαν ότι συμφώνησαν ότι η Μόσχα δεν πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο για να εξαναγκάσει τους γείτονές της. «Οι καλοί φίλοι μπορούν να διαφωνούν», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους μετά από δύο συναντήσεις με τη Μέρκελ στο Λευκό Οίκο,

προσθέτοντας ότι και οι δύο ηγέτες είχαν ζητήσει από τα επιτελεία τους να εξετάσουν πρακτικά μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν από κοινού εάν οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελέσουν απειλή.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι η Ρωσία ενδέχεται να αντιμετωπίσει κυρώσεις στην ΕΕ εάν παραβιάσει τη συμφωνία της για συνέχιση της μεταφοράς εφοδιασμού με φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι εξέφρασε τις μακροχρόνιες ανησυχίες του στη Μέρκελ σχετικά με τον αγωγό ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος θα παραδώσει αέριο από την Αρκτική στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία και στερώντας την από πολύτιμα τέλη διέλευσης. Η Ουάσινγκτον πιέζει τη Γερμανία να βρει τρόπους για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον αγωγό, ο οποίος είναι 98% πλήρης, για να βλάψει την Ουκρανία ή άλλους συμμάχους στην Ανατολική Ευρώπη. Το έργο διευθύνεται από τη ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας Gazprom και τους δυτικούς εταίρους της.

Αμερικανοί και Γερμανοί αξιωματούχοι εργάζονται για να βρουν μια λύση που θα αποτρέψει την επανάληψη των επί του παρόντος ανασταλεισών κυρώσεων από τις ΗΠΑ, αλλά έγινε σαφές αυτή την εβδομάδα ότι καμία συμφωνία δεν επρόκειτο να είναι έτοιμη εγκαίρως για τη συνάντηση Μπάιντεν-Μέρκελ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Μάιο ότι η Nord Stream 2 AG, η εταιρεία πίσω από το έργο, και ο διευθύνων σύμβουλός της, ανέπτυξαν δραστηριότητα που επισείρει την επιβολή κυρώσεων. Ωστόσο, ο Μπάιντεν παραιτήθηκε από τις κυρώσεις για να δοθεί χρόνος ώστε να επιτευχθεί συμφωνία και να συνεχίσει την αποκατάσταση των δεσμών με τη Γερμανία που είχαν πληγεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν δέχεται έντονη πίεση από βουλευτές και γερουσιαστές στις ΗΠΑ να επαναφέρει τις κυρώσεις. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ δήλωσε μέσω Twitter ότι διατηρεί σε αναμονή τους υποψηφίους του Μπάιντεν για θέσεις πρεσβευτή έως ότου επιβληθούν οι κυρώσεις.

Ο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την απόφασή του να αναβάλει τις κυρώσεις, καθώς ο αγωγός είναι σχεδόν έτοιμος, ωστόσο δήλωσεε ότι αυτός και η Μέρκελ είναι συμμερίζονται απολύτως την πεποίθηση «ότι η Ρωσία δεν πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο για να εξαναγκάσει ή να απειλήσει τους γείτονές της».

Η Μέρκελ είπε στους δημοσιογράφους ότι η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν διαφορετικές απόψεις για το έργο. Ωστόσο, επέμεινε ότι η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει χώρα διέλευσης και ότι το Βερολίνο θα απαντήσει «δραστήρια» εάν η Ρωσία δεν σεβαστεί τα κυρίαρχα δικαιώματα της Ουκρανίας. Όταν της ζητήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί, η Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει «διάφορα μέσα» που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, εάν η Ρωσία διακόψει τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Ο Μπάιντεν είπε ότι και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για να επιταχύνουν τις κινήσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στις αναδυόμενες οικονομίες, μεταξύ άλλων μέσω επενδύσεων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Με μια κοινή τους δήλωση διαχώρισαν τις επενδύσεις που στοχεύουν στην υποστήριξη του ενεργειακού μετασχηματισμού της Ουκρανίας, της ενεργειακής αποδοτικότητας και της ενεργειακής ασφάλειας. Η κίνηση θα μπορούσε να συντελέσει στην επίτευξη ενδεχόμενης συμφωνία, η οποία αναμένεται πριν από τον Αύγουστο, και η οποία θα τερμάτιζε την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων στο Nord Stream 2.