Η ιταλική Italgas και η τσεχική Ep Investment Advisors στη φάση αξιολόγησης

Δύο ήταν οι δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, όπως ανακοίνωσε χθες το απόγευμα το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για την ιταλική Italgas και την τσέχικη Ep Investment Advisors (EPH). Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ Υποδομών ανήκει κατά 65% στο ΤΑΙΠΕΔ και κατά 35% στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), τα οποία πωλούν το συγκεκριμένο μερίδιό τους διεκδικώντας παράλληλα συμμετοχή στον παγωμένο προς ώρας διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, στην οποία επίσης κατέχουν το 35%.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η διαδικασία αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών, ώστε να διαπιστωθεί η πλήρωση των προβλεπόμενων κριτηρίων, θα εκκινήσει άμεσα, ενώ στη συνέχεια σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ θα αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Διαδικασία αξιολόγησης

Στη χρηματιστηριακή του ανακοίνωση ο όμιλος των ΕΛΠΕ αναφέρει ότι «οι πωλητές θα προχωρήσουν άμεσα στη διαδικασία αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών, ώστε να διαπιστωθεί η πλήρωση των προβλεπόμενων στους όρους του διαγωνισμού κριτηρίων και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες».

Πάντως την τελική προσφορά θα την εξετάσει και το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με βάση εκτιμήσεις, κι εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, αναμένεται έως τα τέλη του 2021 ή αρχές του 2022 να έχει αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής.

Να σημειωθεί ότι το σχήμα που θα πλειοδοτήσει θα πάρει 100% της εταιρείας (από κοινού το 65% του Δημοσίου και του 35% των ΕΛΠΕ) αλλά και τις συμμετοχές της ΔΕΠΑ Υποδομών που αφορούν το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 100% της ΔΕΔΑ (εταιρεία διαχείρισης των δικτύων διανομής αερίου της υπόλοιπης Ελλάδας), καθώς και το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ (Θεσσαλονίκη - Θεσσαλία). Επίσης ο πλειοδότης αναμένεται να προχωρήσει και στην εξαγορά του μειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, καθώς η Eni Gas e Luce επιθυμεί να πουλήσει το 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ που κατέχει σήμερα.

Το προφίλ των μνηστήρων

Σε σχέση με το προφίλ των δύο μνηστήρων σημειώνεται ότι η Italgas είναι ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στην Ιταλία, με μερίδιο αγοράς 34% και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη. Διαχειρίζεται 70.000 χιλιόμετρα δικτύων εξυπηρετώντας περισσότερους από 1.800 δήμους. Η EPH κατέχει και εκμεταλλεύεται περιουσιακά στοιχεία στην Τσεχία, στη Σλοβακία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ουγγαρία και την Πολωνία, όντας ένας καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος.

Καταλυτικό ρόλο στην ολοκλήρωση της διαδικασίας έπαιξε η κατάθεση μιας σειράς τροπολογιών στη Βουλή πριν από λίγες μέρες. Αυτές αφορούσαν τη δυνατότητα παράτασης της διάρκειας των αδειών διανομής για άλλα 30 χρόνια, τη θέσπιση όρων και προϋποθέσεων για την απένταξη περιοχών, όταν δεν οφείλεται στην ΕΔΑ καθυστέρηση πέραν των 18 μηνών για την ολοκλήρωση ενός δικτύου κ.λπ., αλλά και ο μηχανισμός σύμφωνα με τον οποίο η υποανάκτηση του Απαιτούμενου Εσόδου μιας ΕΔΑ να μπορεί να καλύπτεται από τις δύο υπόλοιπες Εταιρείες Διανομής.

«Πράσινη» Κοζάνη

Στήριξη στην προσπάθεια του Δήμου Κοζάνης να ενταχθεί στις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» της Ε.Ε. προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Υπενθυμίζεται ότι η δράση της Ε.Ε. προωθεί τον μετασχηματισμό τους σε «έξυπνες και ουδέτερες για το κλίμα» πόλεις. Η ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου business plan της ΔΕΠΑ Εμπορίας για επενδύσεις που αποβλέπουν στη δημιουργία ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου άνω των 200 MW σε φωτοβολταϊκά έργα, τα οποία ανήκουν στην πολυμετοχική εταιρεία North Solar, όπου η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Kiefer είναι βασικοί μέτοχοι.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει αναλάβει τον συντονισμό του IPCEI έργου «White Dragon», το οποίο θα συνδυάζει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με τη χρήση ΑΠΕ, αλλά και τη χρήση της θερμότητας.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")