Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι ΗΠΑ παραμένουν η κύρια χώρα προέλευσης των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Ελλάδα, καθώς αντιστοιχούν στο 28% του συνόλου των επενδύσεων το 2020 έναντι 26% κατά την περίοδο 2000-2019. Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με συνεισφορά 18% έναντι 11% τα προηγούμενα 20 χρόνια, ενώ στην τρίτη θέση το 2020 βρέθηκε η Ιταλία με 10% έναντι μόλις 4% από το 2000 έως το 2019, ξεπερνώντας τη Γερμανία, που βρίσκεται πλέον στην τέταρτη θέση με 8%. Ακολουθούν η Γαλλία, η Ελβετία, η Νορβηγία, ο Καναδάς (από 5%) και η Ολλανδία, η Ιαπωνία, η Ιρλανδία, η Σουηδία, η Αυστραλία και η Εσθονία (από 3%)

Οι μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις που αποφασίστηκαν το 2020 προέρχονται από τον όμιλο τεχνολογίας Microsoft, ο οποίος δρομολογεί τη δημιουργία συμπλέγματος κέντρου δεδομένων στη χώρα.

  • Microsoft. Οι μεγαλύτερες ΑΞΕ που αποφασίστηκαν το 2020 προέρχονται από τον όμιλο τεχνολογίας Microsoft, που δρομολογεί τη δημιουργία συμπλέγματος κέντρου δεδομένων στη χώρα, μια επένδυση με οικονομικό αποτύπωμα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσει σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας. 
  • Digital Realty. Επίσης, η εξαγορά της Lamda Hellix από την αμερικανική Digital Realty, παρότι δεν λαμβάνεται υπόψη από την έρευνα της EY (λόγω της μεθοδολογίας που υιοθετείται), θα «ξεκλειδώσει» επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων ύψους 400 εκατ. ευρώ. Σε βάθος δέκα χρόνων, η προστιθέμενη αξία των συγκεκριμένων επενδύσεων τοποθετείται σε 1 δισ. ευρώ, με τις Lamda Hellix – Digital Realty να προγραμματίζουν την έναρξή τους από τον Σεπτέμβριο.
  • Pfizer. Ο φαρμακευτικός όμιλος Pfizer υλοποιεί το κέντρο επιχειρησιακών λειτουργιών και υπηρεσιών του στη Θεσσαλονίκη, που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία τους επόμενους μήνες, αποτελώντας επένδυση άνω των 100 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι από τον Ιούνιο του 2022 στο κέντρο θα εργάζονται περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης, με την Pfizer να έχει δεχθεί μόνο για τις πρώτες 100 θέσεις εργασίας πάνω από 4.000 βιογραφικά.
  • Cisco. Τη Θεσσαλονίκη επέλεξε και η τεχνολογική εταιρεία Cisco για να εγκαινιάσει, πριν από περίπου ένα χρόνο, το κέντρο επιτάχυνσης ψηφιακού μετασχηματισμού της, το οποίο αποτελεί επένδυση 12 εκατ. ευρώ. Το κέντρο επιδιώκεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσει η Cisco με το οικοσύστημα των συνεργατών της, με νεοφυείς επιχειρήσεις και με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.
  • Volkswagen. Επένδυση της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ υλοποιεί ο γερμανικός όμιλος Volkswagen με αντικείμενο τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο έξυπνο και «πράσινο» νησί της Μεσογείου, με ενεργειακή αυτονομία. Το έργο, του οποίου η συμφωνία υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2020, περιλαμβάνει τη σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης οχημάτων στο νησί με ηλεκτρικά και την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών μετακίνησης. Οπως και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, χωρίς αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα, σε αντικατάσταση των σημερινών γεννητριών πετρελαίου. Υπολογίζεται ότι ακόμη 10 εκατ. ευρώ θα χρειαστούν για να κατασκευαστούν τα έργα πρώτης φάσης ηλεκτροπαραγωγής χωρίς ανθρακικό αποτύπωμα.

Με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, το προσεχές διάστημα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή νέα ψηφιακή εφαρμογή που θα επιτρέπει την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης μιας επένδυσης, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")