Κ. Σκρέκας: Η Ενέργεια Βασικός Πυλώνας για την Ανάπτυξη της Χώρας -Πλήρης Στήριξη στην ΡΑΕ

Κ. Σκρέκας: Η Ενέργεια Βασικός Πυλώνας για την Ανάπτυξη της Χώρας -Πλήρης Στήριξη στην ΡΑΕ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 21 Ιουλίου 2021 - 12:57

Η έγκριση του Market Reform Plan, από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις ούτως ώστε να μπορέσει η χώρα να υποβάλει αίτημα για τη δρομολόγηση Μηχανισμών Ισχύος, είτε Strategic Reserve, είτε Capacity Remuneration Mechanism. Αυτό είπε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, 

μιλώντας σήμερα στην Ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) όπου παρουσιάζεται αναλυτικά το Market Reform Plan και ο προτεινόμενος «οδικός χάρτης» των μεταρρυθμίσεων για τις εγχώριες χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, από κοινού με το ακριβές χρονοδιάγραμμα που θα αφορά στην υλοποίησή τους. Παράλληλα, παρουσιάζεται ο σχεδιασμός για την αξιολόγηση επάρκειας πόρων σε εθνικό επίπεδο (National Resource Adequacy Assessment). Ο κ. Σκρέκας εξέφρασε την πλήρη στήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τον Πρόεδρο και τα στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το έργο που καλείται να επιτελέσει για το μετασχηματισμό και την αναβάθμισή της, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η ΡΑΕ «κάνει μια σπουδαία δουλειά».

Ο Υπουργός τόνισε πως τα επόμενα χρόνια, ο κλάδος της ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελέσει βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας αλλά και ένας βασικός τομέας για την προσπάθεια της χώρας για την Ενεργειακή Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό όραμα. Επίσης, αναφερόμενος στο βασικό θέμα της Ημερίδας, τόνισε πως πρέπει να υλοποιήσουμε τις αλλαγές ώστε να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά, με διαφάνεια και με δικαιοσύνη η νέα δομή της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού στο πλαίσιο του Μοντέλου Στόχου.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης που ήταν απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και τόνισε πως το ενεργειακό σύστημα βρίσκεται στο μέσον πολύ βαθιών αλλαγών, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα και πως αυτές αποτυπώνονται στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) στο οποίο ενσωματώνονται οι φιλόδοξοι στόχοι που θα επιτρέψουν την απανθρακοποίηση της οικονομίας.

Ο κ. Σκρέκας είπε πως η απόσυρση των λιγνιτών επισπεύδει τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα και τις επενδύσεις στην κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με χρήση φυσικού αερίου με τις οποίες θα διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια, η ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και η μεταβλητότητα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. «Γι αυτό το λόγο προχωρούμε στην εισαγωγή μηχανισμών strategic reserves και capacity remuneration (Μηχανισμός Αποζημίωσης Ισχύος) στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, ακριβώς για να βοηθήσουμε να ληφθούν οι επενδυτικές αποφάσεις και να είναι βιωσιμες οι νέα μονάδες αερίου» τόνισε.

«Το Market Reform Plan αποτελεί μια ευκαιρία για την περαιτέρω βελτίωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η στρατηγική που ακολουθούμε για την ενσωμάτωση περισσότερων ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων μας θα συμβάλει σε αυτό» κατέληξε.        

Στη δική της παρέμβαση, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε πως το Market Reform Plan συνιστά μια ευκαιρία για την χώρα προκειμένου να διαμορφωθούν συγκεκριμένα μέτρα εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμάτων, ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η κα Σδούκου εξήγησε πως οι βασικές στοχεύσεις των μεταρρυθμίσεων που εισάγονται αφορούν στην αύξηση των μεριδίων των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, στη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος, στην ενδυνάμωση των καταναλωτών και στην προώθηση της ενοποίησης της ελληνικής αγοράς με τις ευρωπαϊκές μέσω των ηλεκτρικών συζεύξεων.

«Έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια αλλά πιστεύω πως μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Έχουμε πολλές δύσκολες προκλήσεις μπροστά μας για τα επόμενα δύο χρόνια και αυτό απαιτεί τη συνεργασία όλων των ενεργειακών φορέων της αγοράς», είπε χαρακτηριστικά. Η εισαγωγή του target model ήταν πολύ σημαντική αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κι άλλες εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιηθούν, όπως μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην αγορά εξισορρόπησης με τη συμμετοχή των κατανεμόμενων μονάδων και των χαρτοφυλακίων ΑΠΕ, όπως επίσης επιπλέον παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στην ενδοημερήσια αγορά, τόνισε.

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας υπογράμμισε τέλος, τη σημασία που έχει ο Μηχανισμός Παρακολουθήσης και Εποπτείας των Αγορών, τα Διμερή Συμβόλαια παραγωγών ΑΠΕ και ενεργοβόρων καταναλωτών, η ενίσχυση της ρευστότητας της προθεσμιακής αγοράς του χρηματιστηρίου ενέργειας καθώς και το να υποστηριχθούν οι επενδύσεις σε νέους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια ισχύος. «Όλα αυτά είναι που πρέπει να γίνουν στην λεπτομέρειά τους σε τεχνικό και ρυθμιστικό επίπεδο, με σκοπό να εξαλείψουμε τυχόν ρυθμιστικές στρεβλώσεις ή αδυναμίες, όπως επιτάσσει άλλωστε και το Market Reform Plan που είναι τώρα σε διαβούλευση.»

Τέλος, αναφερόμενη στην απολιγνιτοποίηση, είπε πως εκεί που έχουν φθάσει πλέον τα δικαιώματα των ρύπων αντιλαμβανόμαστε το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη απόσυρσης των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων, για τις οποίες τόνισε πως το σχέδιο είναι να τεθούν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας για να εξυπηρετούν την ευστάθεια του συστήματος.