Το σχέδιο μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Market Reform Plan), που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ προβλέπει δημόσια στήριξη για την αγορά των διμερών συμβολαίων ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, η οποία πρόκειται να ανοίξει εντός του 2022. Πιο συγκεκριμένα για να διευκολυνθεί η ανάπτυξή τους

το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την δημιουργία ταμείου παροχής κινήτρων εγγυήσεων με στόχο να αρθούν οι φραγμοί που προκαλούνται από την ευμεταβλητότητα των ΑΠΕ. 

Παράλληλα το σχέδιο προβλέπει και Μηχανισμό Στρατηγικής Εφεδρείας που θα αντισταθμίζει το κόστος ελάχιστης συντήρησης μονάδων που πρόκειται να αποσυρθούν με ισχύ έως τα μέσα του 2023 αλλά και Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος (CRM) που θα ισχύσει αμέσως μετά.

Μέσω του Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας προτείνεται η αποζημίωση συνολικά 4.300 MW μέχρι το 2023 και συγκεκριμένα 1.850 MW για το 2021, 1.755 MW για το 2011 και 675 MW για το 2023. Σύμφωνα με την έκθεση, η πρόταση υποβάλλεται για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι ασφάλειας εφοδιασμού του ελληνικού συστήματος που θα προκύψουν από τη διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και οι οποίοι θα υφίστανται έως τις αρχές του 2023, όταν θα λειτουργούν νέοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας.

Σχετικά με τη δημιουργία νέων μονάδων, η έκθεση αναφέρει ότι βρίσκονται υπό κατασκευή 825 MW, CCGT της Μυτιληναίος, που προβλέπεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2022 ή στις αρχές του 2023.

Για τις υπάρχουσες μονάδες φ. αερίου στην έκθεση αναφέρεται ότι θα φτάσουν τη μέγιστη τεχνικά διάρκεια ζωής τους μετά το 2035, ενώ καμία από τις υφιστάμενες μονάδες φυσικού αερίου δεν έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να αποσυρθεί.

Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι η Πτολεμαΐδα V, ισχύος 660 MW με λιγνίτη, αναμένεται να ξεκινήσει δοκιμαστική λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και εμπορική λειτουργία το 2023. Σημειώνει ότι  η ΔΕΗ  σχεδιάζει τη μετατροπή της μονάδας σε καύση φυσικού αερίου ισχύος 1.000 MW και τη θέση της σε λειτουργία με το νέο καύσιμο το νωρίτερο το 2025, και αναφέρει ρητά ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να συμπεριληφθεί στο σχέδιο Στρατηγικής Εφεδρείας ή τον CRM. Επιλέξιμη για την ένταξή της στον μηχανισμό CRM θα είναι η Πτολεμαΐδα V μετά το 2025. Επιλέξιμες στον μηχανισμό CRM θα είναι σύμφωνα με το σχέδιο η απόκριση της ζήτησης, όπως και η αποθήκευση.